Uber, sürücü ordusuyla büyüyor

0
57

Neyran Bahadırlı, Hırvatistan’daki UberTekne hizmeti gibi Türkiye’de süreçlerin tamamlanmasıyla trafik sıkışıklığını iyileştirebilecek. UberPOOL ile de yeni lisans hizmeti alarak kategoriyi geliştirmeyi hedefliyor. Bahadırlı yeni hedeflerini Fortune ile paylaştı.

Uber adına Türkiye operasyonundaki gelişmeleri değerlendirir misiniz? 
Türkiye’de Uber adına büyük bir ivme görüyoruz. Bir yandan Türkiye’deki sürücü ve iş ortaklarının sayısı sürekli artıyor, diğer yandan da Türkiye’deki yerel kadromuz büyümeye devam ediyor. Uber’e olan yolcu talebi de hız kesmeden büyümeye devam etti, Türkiye’deki aylık yolculuk sayısı son bir yılda 4 kat arttı. Bu da daha fazla yolcuya hem hesaplı hem kaliteli ulaşım imkanı, daha fazla UberXL ve taksi sürücüsüne de ek gelir imkanı demek. Türkiye’de Uber’e olan ilginin sadece İstanbul’da değil diğer şehirlerde de artmakta olduğunu gözlemliyoruz. Yılın her dönemi İstanbul’da, yaz aylarında ise Bodrum ve Çeşme’de hizmet vermeye devam ediyoruz. Türkiye’de hizmet vermeye başladığımız günden bu yana bizim için en gurur verici gelişme markamıza duyulan güvenin günden güne artmış olması.
 Uber uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’deki operasyonlarına sonuna dek bağlı. Teknolojimiz ile dünyanın büyük şehirlerinde kazandığımız bilgi birikimini Türkiye’ye aktarmak ve Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu çabalarımız doğrultusunda, Ekim 2018 itibariyle yerel paydaşlarla işbirliği çerçevesinde e-Fatura sistemine geçiş yaptık. Bu geçişle birlikte yolcular UberXL seyahatleri için, yolculuğu gerçekleştiren taşımacılık şirketi tarafından düzenlenen e-Faturaya Uber profillerine giriş yaparak kolayca erişebilecek. Aynı zamanda, iş ortakları da sağlanan hizmet bedeline ilişkin e-Faturayı Uber’den alacak.
 
Aktif kullanıcı ve uygulama indirilme sayıları ne durumda, 2017’de cirosal anlamda nasıl bir gelişme yaşandı?
Türkiye’de Uber uygulaması şu ana kadar 4 milyona yakın kullanıcı tarafından indirildi. Haziran 2014’ten beri Türkiye’de aktif olarak kullanılan Uber, şu anda İstanbul’da 2.000’i taksi olmak üzere 8.000’den fazla sürücü ortağı ile hizmet ediyor. Global çapta ise Uber 6 kıta, 64 ülke ve 600’den fazla şehirde hizmet sunuyor. Haziran 2018’de dünya çapında 10 milyarıncı yolculuk gerçekleştirildi. Dünya çapında her gün ortalama 15 milyon Uber yolculuğu gerçekleşiyor; 3 milyonun üzerinde aktif Uber sürücüsü bulunuyor. Uber, hızla genişleyen global ağı ile şehirleri daha ulaşılabilir kılarken; kullanıcılar için daha fazla ulaşım seçeneği, sürücü ortakları için daha fazla iş imkanı yaratıyor.
 
Türkiye dışında çok sayıda ülkede kullanıcılara araç çağırma hizmeti sunuyorsunuz. Yabancı pazarlarla Türkiye’yi kıyasladığınızda aradaki farklar neler?
Türkiye özellikle teknolojiye çok hızlı adapte olan bir nüfusa sahip olması nedeniyle dikkat çeken bir pazardı ve Uber’in hedefleri arasında yer alıyordu. Her pazarın kendine has dinamikleri olmasına karşın özellikle akıllı ulaşım alternatifleri ve trafik sorununa çözüm yaratmak konusunda dünya çapında benzer beklentilerle karşılaşıyoruz. Günün sonunda kullanıcılar güvenilir, emniyetli ve hesaplı yolculuk yapmayı tercih ediyor.
Uber, bulunduğu her ülkede o ülkenin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunarak ulaşım alternatifleri üretiyor. Örneğin Hırvatistan’da UberTekne hizmeti mevcut. Uber’in şu anda Türkiye’de iki ana ürünü var: UberXL (sadece lisanslı minivan tipi araçların kayıt olabildiği seçenek) ve taksi. Uber’in taksi hizmeti ticari sarı taksilerin sisteme kaydolduğu seçenek ve Uber olarak sisteme dahil olan taksi sürücülerinden hizmet bedeli almıyoruz. Sağladığımız teknolojik altyapı ile sürücülerin bulundukları bölgede kendilerine en yakın yolcu ile eşleşmesini sağlayarak araçların boş gezmelerinin önüne geçmiş oluyoruz. Bu sistem sayesinde her araç ve sürücü verimliliğini artırarak Uber aracılığıyla ek gelir elde etme imkanına sahip oluyor. Türkiye’de de yeni lisans süreçlerinin tamamlanmasının ardından farklı ülkelerde olduğu gibi ürün çeşitliliği artırılabilir. Türkiye’de büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığını iyileştirebilecek UberPOOL gibi ürünler mevcut. UberPOOL aynı yöne giden kişilerin yolculuklarını paylaşabilmesini kolaylaştıran ve böylece trafik sorununun çözümüne katkı sağlayabilecek bir seçenek.
 
2019 yılı mobil ticaret alanı,  gelişmeler ve olası eğilimler hakkındaki öngörüleriniz neler?
Teknolojideki gelişmeler ve yenilikler dijital dünyayı hayatımızın merkezine oturttu. Mobilite çoğumuz için artık vazgeçilmez bir gerçeklik. Girişimcilik ekosisteminin gelişmesi ülkeler için ekonomik büyüme ve istihdam başta olmak üzere pek çok alanda katma değer yaratıyor. Ülkemizde kamu kurumlarının sağladığı destekleri, üniversitelerde kurulan teknokentleri, yatırımcıların girişimlere ilgisinin artmasını ve kurumların girişimlerle işbirliğine açık olmasını ekosistem için son derece olumlu gelişmeler olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca ülkemizdeki düzenleyiciler de girişimcilik ekosistemini destekliyor. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda da mobil ticaret ve girişimcilik ekosisteminin güçlü büyüme trendini devam ettireceğini düşünüyorum.