TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer: 9 ayı heba etmeyelim

0
63

Göreve geldiği haziran ayından bu yana 3’üncü kez Ankara ziyareti gerçekleştiren TÜSİAD Başkanı Dinçer, düzenlediği sohbet toplantısında temasları hakkında bilgi verdi.
 
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin geçen yıl Mayıs ayı sonunda başlayan Gezi Parkı olaylarını takiben, 17 ve 25 Aralık operasyonları ve yargıda yaşanan sorunların da etkisiyle son 15 ayını kaybettiğini söyledi.
 
Toplam 9 aylık ömrü bulunan 62’nci Hükümetin de önümüzdeki bu süreci kaybetmemek adına çok dikkatli olması gerektiğini belirten Dinçer, “Bu durum Türkiye’nin yurtdışında da itibar kaybına yol açtı. Her ne kadar sayın Cumhurbaşkanı bize bunların dış güçlerden kaynaklandığını söylese de, ister dış ister iç güçler olsun Türkiye bir itibar kaybetti” diye konuştu.
 
62’nci Hükümetin 9 aylık dönemde tüm sorunları çözemeyeceğini ancak 9 aylık dönemin de heba edilmemesi gerektiğini belirten Dinçer, yatırım sürecinin iyileştirilmesi, yargı reformu, hukuk hizmetlerinin niteliğinin artırılması ve AB sürecinin devamı gibi alanlarda adım atılmasının şart olduğunu aktardı.
 
“Türkiye’nin mutlaka demokratikleşmeye ihtiyacı var”
Bazı değişiklikler yapılmasına rağmen, Türkiye’nin halen eski bir anayasayla yönetildiğini belirten Dinçer, yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı duyulduğunu ifade etti. Türkiye’de rekabet gücünün arttırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik ciddi ekonomik reformlar yapılması gerektiğini kaydeden Dinçer, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin mutlaka ve mutlaka demokratikleşmeye ihtiyacı var. Bu bağlamda, Türkiye’nin AB uyum sürecini hızlandırmaya ihtiyacı var. Türkiye’nin önünde dev gibi bir Kürt sorunu ve çözüm süreci var. Bütün bunları, ‘ancak ve ancak öncelikle kutuplaşmayı yenerek ve ülkede sağlıklı bir siyaset ortamı yaratarak gerçekleştirebiliriz’ dedik. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, ‘Geçmişi unutalım, geleceğe bakalım’ diye elini uzattı. Bu el havada kalmamalı diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu ilk adım için teşekkür ediyoruz. Türkiye’de tüm siyasi partilere, STK’lara, medyaya, hepimize çok önemli görev düşüyor.”
 
Dinçer, yargı reformu konusunda da ciddi adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin önünde kocaman bir yargı sorunu var. Bunu köklü bir yargı reformuyla aşabiliriz. Türkiye’nin öncelikli konularından biri de bu olmalıdır” ifadesini kullandı.
 
“Türkiye’deki atırım ortamı iyileştirilmeli”
Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Dinçer, bu konuda yapılan birçok çalışma olduğunu ancak bunların henüz hayata geçirilemediğini kaydetti.
 
TÜSİAD olarak AB sürecini çok önemsediklerini dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: “Bu nedenle de hem Brüksel’de hem Paris’te hem de Berlin’de ofislerimiz var. Bunlar yoğun bir şekilde çalışıp, lobi faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu dönem İtalya’nın dönem başkanlığında AB için de kritik bir dönemdir. Türkiye’nin AB sürecinde Kıbrıs sorununun çözülmesi için önemli bir aşamadayız. Önümüzdeki hafta İtalya’ya gidiyoruz. Kendilerinden 23’üncü ve 24’üncü başlıkların açılması yönünde talepte bulunacağız.”
 
Dinçer, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin AB sürecinde açılan bazı başlıklara blokaj koyduğunu hatırlatarak, “AB’nin bunu baskı yaparak kaldırması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çok nettir. Yılbaşına kadar Kıbrıs meselesinde bir sonuca varmayı ümit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Türkiye Transatlantik’in bir parçası olmalı”
Türkiye ekonomisinin Gümrük Birliği sürecinden geçmişte çok kazanımlar elde ettiğini ancak gelinen nokta itibariyle Türkiye’nin aleyhine “asimetrik” bir durum oluştuğunu belirten Dinçer, “Bugüne kadar buna katlanıldı ama bundan sonra bu çok zor görünüyor. ABD ile AB, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması müzakere ediyor. Bu anlaşma dünyanın en büyük iki ekonomisini entegre ediyor. Yapılan hesapların hepsi Türkiye ekonomisinin bu entegrasyondan zarar göreceğini öngörüyor. Türkiye, mutlaka ve mutlaka mümkün olan en erken aşamada TTIP müzakerelerinin bir parçası olmalıdır” diye konuştu.
 
Ankara temaslarında çözüm sürecine ilişkin de görüşmeler yaptıklarını belirten Dinçer, şunları kaydetti: “Dün, HDP’nin eş başkanlarıyla ve diğer parti yöneticileriyle Meclis’te bir görüşme yaptık. Görüş alışverişinde bulunduk. Çözüm sürecine baştan beri destek veriyoruz. Cesur bir adım olarak nitelendirdik. Bu ancak diyalogla çözülebilecek bir süreçtir. Bugünkü ortamı son derece olumlu değerlendiriyoruz. Can kaybı olmamasını, şiddetsizlik ortamını son derece olumlu değerlendiriyoruz.
 
Çözüm sürecinin kalıcı olabilmesi için bölgede ekonomik kalkınmaya ihtiyaç var. Bu anlamda iş dünyasında farkındalığı artırmak için geçtiğimiz aylarda Batman’da TÜSİAD’ın çok sayıda üyesiyle toplantılar düzenledik. Bu ay Mardin’e gidiyoruz, model bir alternatif turizm için. Diğer taraftan kasım ayında da Van’a gidiyoruz. Dolayısıyla TÜSİAD, çözüm sürecinin ekonomik ayağına sahip çıkıyor. Üzerimize düşen görevi layıkıyla yaptığımızı düşünüyorum.”
 
“Meclis’te temsilde yeterince adalet yok”
Seçim sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dinçer, TÜSİAD olarak seçim barajının yüksek olduğunu düşündüklerini ifade etti. İstikrar ortamının kalıcı olabilmesi için temsilde adaletin sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, “Türkiye gibi önünde dev meseleler olan bir ortamda, Meclis’te temsilde adalet son derece önemlidir. Bizce Türkiye’de Meclis’te yeterince temsilde adalet yoktur. Önümüzdeki dönem, normal tarihinde yapılacaksa haziran seçimlerinde, yeni Meclis’e yeni anayasa yapma görevi verilecek. Bu anayasa, çözüm süreci gibi konular, bunlar böyle yüzde 51’lerle çözülebilecek konular değil. Toplumun geniş kesimlerinden destek alınması gereken konular. Dolayısıyla temsilde adaleti önemsiyoruz” şeklinde konuştu. 
 
“Hükümet programında görüş farkı yok”
Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Dinçer, “HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, IŞİD’e karşı PKK’nın silahlandırılması görüşü hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine, bunun TÜSİAD’ın gündemindeki bir konu olmadığını söyledi.  Konu hakkında yorum yapmayı uygun görmediklerini kaydeden Dinçer, “Radikal bir görüş” ifadesini kullandı.
 
TÜSİAD olarak Türkiye’de pozitif bir gündem olmasını istediklerini dile getiren Dinçer, “Kısır çatışmalarla Türkiye’nin bir yere gidemeyeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
Dinçer, “62. Hükümetin programını yeterli buluyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine, “Hükümet programını okuduk. Uzun bir program. Bizden çok farklı görüşleri olduğunu düşünmüyoruz. Bazı başlıkların ise altını çizerek ‘Bunlar mutlaka olmalı’ diye düşünüyoruz. Yoksa bir çelişki söz konusu değildir. Bazı başlıklar, diğerlerinden daha önceliklidir” diye konuştu.