TÜRSAB’tan 20 siteye dava

0
50

Türkiye Seyahat Acenteları Birliği’nden (TÜRSAB),  Booking.com’la aynı durumda olan 20’ye yakın internet sitesi hakkında hukuki işlem başlatma kararı aldı.
 
Yönetim Kurulu toplantısında konuyu gündemine alan TÜRSAB, Türk pazarında,  Türk müşteriye, Türkiye’de ürün ve hizmet satarak kazanç elde etmesine rağmen, vergi ödemeyerek Türk Seyahat Acentaları ve Türk Tur Operatörleriyle haksız rekabet eden Airbnb, Agoda, Skyscanner ve Expedia gibi 20’ye yakın site ile ilgili hukuki işlem başlatma kararı aldı.
 
BOOKING DAVASININ GEÇMİŞİ
TÜRSAB avukatları, seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla online rezervasyon portalı booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açmıştı.
 
BOOKİNG.COM REDDEDİLDİBOOKİNG.COM REDDEDİLDİ
Davayı 29 Mart 2017’de kabul eden mahkeme, booking.com şirketinin, internet adresi üzerinden ve oluşturulacak başka bir adres üzerinden, Türkiye’deki otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yazı yazılmasına karar vermişti.
 
Davalı booking.com’un avukatları, Türkiye’deki faaliyetlerin tedbiren durdurulması kararına itiraz etmiş, itirazı değerlendiren mahkeme, 26 Mayıs 2017’de verdiği kararla, bu itirazları reddetmişti.
 
Mahkeme ayrıca bir önceki celse, İstanbul, Marmara ve Boğaziçi üniversitelerinin vergi ve ticaret hukuku konularında uzman öğretim üyeleri arasında belirlenecek bilirkişi heyeti tarafından rapor düzenlenmesine karar vermişti.
 
TÜRSAB’IN YETKİLERİ ARTIRILMIŞTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 27 Temmuz’da yayınladığı bir genelgeyle “turizme zarar veren faaaliyetlere son vermek” için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin denetim yetkileri artırmıştı.
 
Genelgeyle verilen yetki sayesinde TÜRSAB, müşteriyi aldatan ve ülke turizmine zarar veren Seyahat Acentalarını tek başına denetleyip, savunmasını alabilecek. Yasaya ve yönetmeliklere aykırı davranan acentelerin hakkında hazırladığı dosyaları ise “doğrudan belge iptali” istemi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletebilecek.
 
Yönetmeliğin TÜRSAB’a tanıdığı yetki ile müşteriyi aldatan, ülke turizmine zarar veren faaliyetlerde bulunan Seyahat Acentalarının, işletme belgesi iptal edildikten sonra benzeri veya andıran isimlerle belgenin başka bir kişi veya kurum tarafından yeniden alınması da mümkün olmayacak.