Türkiye’nin dijital karne notu: 61

0
52

Türkiye’de şirketlerin dijitalleşme yolculuğunda hangi noktada olduklarını tespit etmek, dijital kabiliyetlerini analiz etmek ve dijital potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla Accenture, Vodafone, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfı ile beraber bu yıl ikincisi hayata geçirilen Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışması sonuçlandı.

Accenture Dijitalleşme Endeksi, şirketlerin dijital yeteneklerini ‘Dijital Strateji’, ‘Dijital Hizmetler’ ve ‘Dijital Operasyonel Yetkinlikler’ olmak üzere üç boyutta ve 10 temel kritere göre ele alıyor. Bu yıl ise dijital dünyadaki gelişmelere paralel olarak bazı değişiklikler yapıldı ve şirketler 119 göstergeye göre değerlendirildi. Endeks sonuçları şöyle:

•             Accenture Dijitalleşme Endeksi 2016 sonuçlarına göre Türkiye’nin dijital endeks puanı yüzde 61’e yükseldi.
•             En yüksek dijital performans gösteren sektörler ise, sırasıyla Finansal Hizmetler, Hizmet Faaliyetleri, Perakende Ticaret ve Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Onarımı oldu.
•             Accenture Dijitalleşme Endeksi’nde 10 puanlık bir artış, şirketlere ortalama olarak ilave yüzde 1 Faiz ve Vergi Öncesi Kâr (FVÖK) getiriyor.
•             Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında yer alan ve çalışmaya katılan 106 şirketin 23’ü dijitalleşme alanında yaptıkları ile diğer şirketlerden ayrışarak “Dijitalleşme Öncüleri” olarak adlandırılıyor.
•             “Dijitalleşme Öncüleri”, en çok müşteriye dokunan “Dijital Hizmetler”de diğer şirketlerden farklılaşıyor.
•             Türk şirketlerinin kurumsal güvenlik uygulamaları ve hassas verilerin korunmasında önemli eksiklikleri bulunuyor.
•             Şirketlerinin sadece yüzde 55’i kendilerini dijitalleşme sürecine tümüyle hazır hissediyor.