‘Türkiye’nin cari açık problemi yok’

0
36

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin cari açık problemi yoktur. Türkiye’nin dış ticaret açığı problemi de yoktur” dedi.
 
Zeybekci, Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen “Seçime Doğru Yeni Türkiye Ekonomisi” isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı.
 
Savaşların artık silahla değil ekonomiler üzerinden yapıldığını belirten Zeybekci, “Bilgi, teknoloji savaşları var. Bilgiye hakim değilseniz savaşı kaybediyorsunuz. Bilgiyi üretmek, onunla geleceği planlamak olması gereken en önemli şeylerden bir tanesi” diye konuştu.
 
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın esnafı yurt dışına gezilere götürdüğünü hatırlatan Zeybekci, şunları kaydetti:
 
“Tüm şehirli esnafları uçaklarla yurt dışına götürürken, bu ülkenin ihracat rakamları 5 milyar dolar değildi. Bugün Türkiye’nin dış ticaret hacmi 35 yılda 500 milyar dolarlara geldi. Türkiye 171,6 milyar dolarlık ihracata geldi. Türkiye turizmde dünyanın 6. büyük ülkesi haline geldi. Hedef dünyada bir numara olmak. Bu topraklar dünyanın en güzel ülkesi. Bir şehrin etrafındaki kültür varlıkları Yunanistan’ın tamamının kültür varlıklarından fazladır. Milli gelirin yüzde 15’i 2002 yılında faize gidiyordu. 2002 yılında benim ülkemde toplanan vergilerin yüzde 86’sı faize gidiyordu. Bugün yüzde 14 gidiyor.”
 
“Cari açık problemi yoktur”
Cari açığı 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 28 düzelttiklerini dile getiren Zeybekci, “Dış ticaret açığı yüzde 15 iyileşti, ithalatın ihracatı karşılama oranı hizmet gelirleri hariç yüzde 72’ye çıktı. Hizmet gelirleriyle beraber Türkiye’nin dış ticaret açığı artık yok denebilecek seviyeye geldi. Bütün bunların olduğu dönemde o sıfırcılar Türkiye’ye not verirken, hiç bunlardan bahsetmezler” diye konuştu.
 
Zeybekci, Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık olarak 20 milyar dolarlık kısmını Türk lirasıyla yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:
 
“Bir zamanlar ekmek alırdık 1 milyon TL’ye. TL’den 6 sıfır atılacak dediği zaman Recep Tayyip Erdoğan’a neler yaptılar biliyor musunuz. Onların hayalleri bile yetmez bizim yapacaklarımıza. Cumhurbaşkanımız orada tam anlamıyla bu konudaki dirayetini gösterdi. 6 sıfır atılan o TL ile şimdi yaklaşık 20 milyar dolar civarında dış ticaretimizi yapıyoruz. 2014 sonunda cari açığımız yüzde 4’e düştü. Finansman ihtiyacı duyan yüzde 3 seviyesine inecek. Bu şu demektir Türkiye’nin cari açık problemi yoktur. Türkiye’nin dış ticaret açığı problemi de yoktur.”