​Türkiye küresel rüzgarı arkasına aldı

0
43

Dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin ek parasal genişlemenin değerlendirilebileceğine ilişkin açıklamalarının ardından bugün Çin faiz ve zorunlu karşılıklarda indirime gitti. 

Seçimlere yaklaşırken koalisyon beklentisinin artmasıyla içeride hakim olan iyimser hava küresel piyasalardan destek buldu.

Türk Lirası değer kazanımlarını artırırken, borsa ve tahvil piyasasında iyimserlik hız kazandı. Draghi etkisiyle borsa 3 ayın zirvesine çıkarken, tahvil faizleri 2,5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bugün Çin’den gelen faiz indiriminin yurtiçi piyasalardaki olumlu havayı desteklemesini bekleyen uzmanlar, şimdi gözlerin Amerikan Merkez Bankası’na (FED) çevrildiğini belirtiyor.

‘GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ’
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, büyük merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceğinin sinyalini verdiği ortamda gözlerin FED’e çevrildiğini belirtti.

Büyük merkez bankalarının düşük faiz ortamını koruduğunu kaydeden Özavcı, gözlerin önümüzdeki hafta gerçekleşecek Japonya Merkez Bankası ile Amerikan Merkez Bankası’nda olacağını söyledi.

‘ÇİN’DEN GELEN ADIMIN DEVAMI GELEBİLİR’
Saxo Capital Stratejisti Cüneyt Paksoy, Çin’den gelen haberlerin beklendiğini fakat ECB Başkanı’nın Draghi’nin açıklamalarının arkasından gelmesinin sürpriz olduğunu belirtti.

Çin’de yüzde 7’lerin altına düşen büyüme ortamında büyümeyi teşvik edici hareketlerin Merkez Bankası önderliğinde her an beklendiğine dikkat çeken Paksoy adımın devamının gelmesini beklediğini dile getirdi.

Paksoy sözlerini şöyle sürdürdü:

”Çin kendi büyümesini yüzde 6’ların altına getirmeden pozitif revize etmenin peşinde. Önümüzdeki dönemde Çin tarafından daha çok adım göreceğiz onun için bu bize sürpriz olmadı sadece bugün gelmesi piyasalara dün Draghi dopinginin ardından ekstra bir doping oldu.

Önce piyasalar kafasında algı olarak FED’i öteledi. Ekim zaten pas geçilmişti. Artık Aralık ayının da pas geçileceği beklentisi ilk rahatlamayı getirdi. Draghi zaten bundan bir önceki toplantıda da böyle bir sinyal vermişti. Hatta Avrupa ekonomisiyle ilgili son çeyrek ve 2016’nın ilk çeyreğinde büyüme tarafında pozitif haber akışının geleceğini belirtmişti.

Buna ek olarak büyüme kalıcı hale gelene kadar Avrupa Merkez Bankası ‘Bütün tedibirleri almaya hazırlıklıyız’ diyip zamanı ve miktarı artırabileceğini belirtince global piyasalarda yaşanan pozitif habere Çin ekstra doping oldu.

‘TEMKİNLİ İYİMSERLİK ÖNEMLİ’

Temkinli iyimserlik şeklinde ilerlemek lazım çünkü yeni bir haberle başka bir yöne çekilebilir. Herhangi bir ABD verisi, Suriye tarafında oluşabilecek bir politik risk ya da başka bir başlık piyasadaki hareketi sınırlayabilir. Gözümüz global piyasalarda olacak ilk etapta ama içeride de global piyasanın verdiği manevra alanı çok net kullanılıyor. Artı seçim de yavaş yavaş fiyatların içine girmeye başladı. Bu seçimde koalisyonun kurulabileceği beklentisi de fiyatların içinde. Özellikle gösterge tahvilde yüzde 11-12 bandına geldikten sonra hızla yüzde 10’lara çekilmemiz bunun ana göstergesi. Sadace global hareketlere bağlı olarak değil içerideki seçimle ilgili pozitif beklentinin de fiyatlanması bir bakıma. 

”DOLAR/TL’DE 2,80-2,85 TEST EDİLEBİLİR’

Uzun dönemde dolar gelişen kurlara karşı değer kazanımına mola verdi, desteği buradan aldık. Daha sonra Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’in son 10-15 gündür Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı yorumlar en azından piyasanın kafasındaki soru işaretlerini de ortadan kaldırdı seçime kadarki süreçte. 

Dolar/TL’de 2,86-2,87 önemli bir destek. Onun altına gelirsek seçime kadarki kısa vadede 2,80-2,85’in dahi test edilmesi mümkün olabilir.

Gösterge tahvil yüzde 10’larda ve Dolar/TL 2,80’li seviyelerdeyken borsanın yukarı yönlü hareketi devam ettirmesi mümkün özellikle 80.000 üzerine yerleştikçe yukarıda 81.500 geçilebilirse 83.000-85.000 seçim öncesi ve sonrası potansiyel hedef olarak korunuyor. 

Biz bu sürecin adını temkinli iyimserlik diye global ölçekte dışsal bir haber akışı veya içsel bir haber akışıyla oluşabilecek satışlara karşı temkinli olalım. Dolar/TL’de kritik seviyelerimiz 2,90 üzerinde 2,90-2,95, gösterge tahvilde de yüzde 10,5’lar üzerinde tekrar yüzde 11’lere doğru bir hareket. Bunlar herhangi bir haber akışıyla oluşursa Borsa İstanbul’da 80 bin altına kısa vadede 79.000-79.500’ü sınırlı destek olarak kullanmakta fayda var.”