Türkiye imalat PMI Temmuz’da geriledi

0
24

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI temmuzda 53,6 olarak Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin güçlü seyrettiğini gösterdi. 

PMI temmuz ayı değeri Kasım 2013’ten beri ikinci en yüksek, son altı yılın da beşinci en güçlü düzeyinde ölçüldü, bir önceki aya göre ise geriledi. Manşet PMI, aynı zamanda üst üste beşinci ay olacak şekilde uzun dönem ortalamasının üzerinde kaydedildi.

Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki büyüme, geçen haziran ayına kıyasla hız kesmekle birlikte güçlü seyrini korudu. İmalat sektörünün yeni siparişleri üst üste beşinci ay olacak şekilde temmuzda arttı. Anket, iç piyasalardan alınan yeni siparişlerin, yeni ihracat siparişlerinden daha yüksek hızda genişlemeye devam ettiğine işaret etti. Satın alma faaliyetleri üst üste beş ay olacak şekilde temmuzda arttı ve tedarikçilerin teslimat sürelerinin daha da uzamasına neden oldu. Girdi fiyatları enflasyonu üst üste yedinci ay olacak şekilde yavaşlayarak Eylül 2016’dan beri gözlenen en düşük düzeyde ölçüldü. Benzer şekilde, nihai ürün fiyatları enflasyonu da azalmayı sürdürerek son dokuz ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi: “Üretim, yeni siparişler ve istihdamda güçlü büyümenin temmuz ayında da devam etmesiyle Türk imalat sektörü üçüncü çeyreğe iyi başlangıç yaptı.  PMI endeksi son altı yılın beşinci en yüksek düzeyinde kaydedildi. Ayrıca fiyat baskıları temmuz ayında daha da hafifledi.”