​’Türkiye, FED’i tehditten fırsata dönüştürmeli’

0
28

RenCap, Aralık ayında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gitmesinin Türkiye’nin ihtiyacı olan şey olabileceğini bildirdi.

RenCap, yayınladığı raporda, Kasım ayı sonu itibariyle Türkiye’nin benzer ülkelerden ayrışmasının olası olduğuna dikkat çekti.

Raporda, ”Fed sıkılaştırmasına karşı Türk Lirası en kırılgan para birimleri arasında yer aldı. Ekim ayı istihdam verisinin ardından çoğu kişi şüphesiz Türk Lirası’nda satış tavsiyesi verecektir.FED’den ilk faiz artışı, Türkiye’de yeni hükümetin şekillenme sürecine eşlik edecek. TCMB, Ağustos ayındaki açıklamasında FED’den ilk faiz artışı geldiğinde politikasında normalleşmeye gideceğini açıklamıştı.Çok kısa süre içerisinde Erdoğan’dan ekonomi politikası konusunda net sinyaller göreceğiz.” denildi.

Yaklaşan Fed faiz artırımının Türkiye’yi doğru kişilik ve politika tercihleri yapması konusunda teşvik ettiğinin kaydedildiği raporda Türkiye’nin ihtiyacı olan şeyin FED’i tehditten fırsata dönüştürmek olduğu kaydedildi.

TCMB’nin Kasım ayında politikasında normalleşmeye gitmesi gerektiğine dikkat çeken kurum, politika faiz oranını 150 baz puan artırarak yüzde 9’a çekmesi durumunda bunun  kararlı bir adım gibi görüneceği fakat pratik açıdan Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetini değiştirmeyeceği bildirildi. 

Her ne kadar Moody’s’in politikaların kişilerden daha önemli olduğu görüşüne katılsa da Rencap, Türkiye’nin lekelenmiş imajını düzeltmede Babacan’ın önemine değindi.