​Türkiye Brexit’ten en çok etkilenebilecek gelişen piyasalar arasında

0
22

Türkiye, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması durumunda en fazla etkilenebilecek gelişen piyasalar arasında sayılıyor.

BloombergHT’nin haberine göre, Perşembe günü gidilecek Brexit referandumu öncesinde CEEMEA (Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) paraları, yatırımcıların tedbirli olmasıyla, dolar karşısında hafif yukarıda seyrediyor.

SEB stratejistlerinin kaleme aldığı bir müşteri notuna, Brexit’in önemli bir makro bozulmaya neden olması mümkün görünmemekle birlikte özellikle Polonya ve Türkiye gibi bazı zayıf noktalar bulunuyor. Notta, Brexit’in gerçekleşmesi durumunda Polonya Zlotisi ve Türk Lirası’nın olumsuz etkileneceği belirtildi.

Türk Lirası cinsinden varlıkların, İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda olumsuz etkilenecek gelişen piyasalar arasında olduğuna değinen diğer bir kurum ise Credit Agricole.

Credit Agricole gelişen piyasalar araştırma ve strateji birimi yöneticisi Sebastian Barbe, geçtiğimiz hafta Cuma günkü bir müşteri notunda gelişen piyasaların Brexit kaynaklı strese karşı hassaslığının sınırlı ve yönetilebilir olduğunu belirtmekle birlikte, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Güney Afrika’nın Brexit’in gerçekleşmesi durumunda olumsuz etkilere karşı en açık ülkeler konumunda bulunduğunun altını çiziyor.