‘Türkiye Bölgesel E-İhracat Merkezi Olmaya Aday’

0
110

WORLDEF’i 2017 yılında E-İhracat Platformu ismiyle kuran Ömer Nart,
E-ihracat ekosistemindeki gelecek hedefini, Türkiye’yi bölgesel e-ticaret üssü yapmak olarak açıklıyor.

Şule Laleli

2017 yılında Ömer Nart tarafından kurulan WORLDEF, uluslararası bir e-ihracat platformu. E-ihracat ekosisteminde Türkiye’nin uluslararası eğitim, etkinlik ve danışmanlık organizasyonu olan WORLDEF, TİM ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle,
e-ihracatı ve sınırötesi e-ticareti, KOBİ’lere ve perakende markalarına ulaşılabilir hale getirmek için çalışıyor. Türkiye İş Bankası, WORLDEF’in ana iş ortağı, TRT ise ana medya sponsoru.

Ömer Nart, bugüne kadar gerçekleşen önemli etkinliklerle ilgili olarak, WORLDEF öncülüğünde, Türkiye’nin ve bölgenin ilk e-ihracat konferansını Ağustos 2017’de organize ettiklerini söylüyor. Nisan 2018, Aralık 2018 ve Mayıs 2019 tarihlerinde de sınır ötesi e-ticaret ekosistemine ait WORLD ECOMMERCE FORUM’ları ve Mart 2020‘de ise Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret liderleri topluluğu ECOM LEADERS CLUB’un lansmanının yapıldığını söylüyor.

Fortune Türkiye ile Haziran sayısı için hazırlanan COVID19 E-İhracat Raporu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Nart, Pandemi ile birlikte e-ticaret sektörünün yepyeni bir müşteri kitlesi kazandığına dikkat çekiyor. Özelikle de e-ticarete mesafeli duran market, şarküteri gibi sektörlerin gelen talepleri e-ticaret üzerinden karşıladıklarını söylüyor. Bu gelişmenin travmatik bir yönü olduğunu da vurgulayan Nart, e-ticaret alışveriş talebi karşısında sadece Türkiye’de değil, dünyada lojistik sektörünün zorlu bir sınav verdiğinin altını çiziyor.

Nart, sözlerini birkaç örnekle sürdürüyor ve “Migros’un e-ticaret operasyonları için 3200 kişiyi istihdam etmesi ve Amerika Amazon’un 100 bin kişiyi işe aldığını duyurması, Türkiye’de ve dünyada kalıcı bir değişimden geçtiğimizi gösteriyor. Tüm bu yaşanılanlar gösterdi ki e-ticaret artık alternatif değil ana akım bir ticaret modeli.
Bu trendin günümüzde ve gelecek yıllarda eksponansiyel şekilde artarak devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

Gelişmeleri COVID-19 açısından da değerlendiren Nart; “İnternet penetrasyon rakamları COVID19 ile birlikte altın çağını yaşıyor. Karantina sürecinde birçok ülke kullanıcıları mobil data kullanımında yüzde 44’ü bulan artış sağladı. Dünya nüfusunun üçte biri internetten sipariş verdi. Avrupa’da e-ticaretin kalbinin attığı ülkelerden İngiltere’de kullanıcılar karantina süresince internette eskiye oranla yüzde 14 daha fazla vakit geçirdi. Almanya’da bu rakam yüzde 32’ye kadar çıktı” diyor.

Bu rakamları bir döngü olmakla beraber başka bir açıdan değerlendiren Nart, “erken doğum sancısı” adı altında yaşanacak dezavantajlardan bahsediyor. Nart; “Son günlerde hemen hemen her siparişte karşımıza lojistik yetersizlik çıkıyor. E-ticaret alışveriş alışkanlıklarını değiştiren virüs, altyapıda aynı etkiyi yapamadığı için tüketici belli bir süre sonra internete küsebilir” diyor. Bir diğer global fırsat ve tehdit konusunu ise yönünü, Çin’den Türkiye ve Doğu Avrupa’ya çeviren global şirketlerin tedarik zinciri ihtiyaçları olarak anlatıyor. Fırsatlar barındıran regülasyonlarla ve altyapı teşvikleriyle Türk tedarikçilerinin ve üreticilerin desteklenerek yedek oyunculuktan, as oyunculuğa geçebileceğinin altını çiziyor.
İngiltere önemli bir pazar
Türkiye’nin hedef e-ticaret pazarı olarak İngiltere’yi oldukça önemli bulduklarına dikkat çeken Nart, Fortune Türkiye ile 2020- Statista verilerini paylaşıyor. Buna göre, İngiltere e-ticaret pazarında mobil sepet ortalaması 86 pound, masaüstü sepet ortalaması ise 92 pound. Bu durumu, kur farkından dolayı Türk e-ticaret endüstrisi için çok büyük bir fırsat olarak görüyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Türk
e-ticaretçilerine İngiltere e-ticaret kapısını açmak üzere, İngiltere Ticaret Bakanlığı ile organizasyon partneri olduk. 16 Mayıs’ta başta İngiltere ve 10 ülke ağırlıklı olmak üzere 34 ülkeden 6 bine yakın işletmeyi online WORLD ECOMMERCE FORUM’da ağırladık. 2 binin üzerinde ikili video görüşme gerçekleşti ve birçok global işbirliğinin temeli bu Forum’da atıldı.”

Gelişmekte olan üçüncü dünya ülkelerinin dijital dönüşüm ve e-ticaret ekosistemlerinin gelişmesinde de aktif rol oynadıklarından bahseden Nart, ilk yurtdışı konferansını Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı himayesinde yaptıklarını söylüyor.
Bu çalıştaydan alınan geribildirimleri WORLDEF ENTERPRISE ile, Azerbaycan e-ticaret kalkınma raporunun hazırlanmasıyla sonuçlandırdıklarını söylüyor.

Dijital üniversite gündemde
WORLDEF adına gelecek dönem hedefi, e-ticaret ve e-ihracat dikeyinde faaliyet gösteren bir dijital üniversite açmak olarak anlatan Nart, “Gelişmekte olan ülkelerin e-ticaret ve dijital dönüşüm yolculuklarında onlara eşlik etmek istiyoruz. Danışma kurulumuzu ve akademik kurulumuzu bu vizyon doğrultusunda yeniden yapılandırıyoruz. Amacımız Orta Asya ve Afrika ülkelerinin e-ticaret ve dijital dönüşümünde aktif rol oynayarak bu ülkeler arasında e-ticaret köprüleri kurmak” diyor.
2020 sonunda gerçekleşecek online WORLD ECOMMERCE FORUM ile dünyadan 100 bin işletmenin katıldığı ve ağırlıkla G20 ülkelerinin ekonomi ve ticaret bakanlarının ağırlandığı bir dijital zirve planlanıyor. Forum’da pandeminin ülkelerin e-ticaret ve dijital dönüşümüne olan etkisini ve yeni dijital normaller konuşulacak. Nart bu konuda, “Biliyoruz ki, dünya eski dünya olmayacak. Dünya tarihinde hiçbir zaman ülkeler ve işletmeler bugünkü gibi birbirine bağlı ve bağlantılı olmamıştı. Ve tam da bu sebeple G20 ülkelerinin ekonomi ve ticaret bakanlarının masaya yatıracakları yeni dijital normaller ve olası yeni regülasyonlar iş insanları için daha öngörülebilir planlar yapmaları adına bir zemin oluşturacak” diyor


WORDEF ve kurumsal şirketleri:
ECOM LEADERS CLUB (ELC)
Türk perakendecilerin e-ihracat hacimlerini artırmaya ve işlerini geliştirmelerini sağlamaya odaklanan kapalı devre bir kulüp. Sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen perakende markalarını bir araya getiriyor ve kapalı devre uluslararası tecrübe paylaşım toplantılar organize ediliyor.

WORLDEF BUSINESS SCHOOL (WBS)
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret ve e-ihracat okulu. WBS, Azerbaycan’da Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye’de ağırlıklı olarak ihracatçı birlikleri, sanayi ve ticaret odaları ve kalkınma ajanslarının yanı sıra TİM ve Ticaret Bakanlığı ile eğitim işbirlikleri yapıyor.

WORLDEF ENTERPRISE
E-ihracat pazar araştırmaları yapan ve raporlar yayımlayan danışmanlık şirketi. Global birçok pazaryerine Türkiye’de tedarik zinciri oluşturulmasına destek sağlanıyor. Ayrıca Türkiye e-ticaret pazarına girmek isteyen global servis sağlayıcılarının Türkiye operasyonlarında önemli bir yere sahip.


Türkiye’nin e-ihracattaki avantajları:
Coğrafi Konum;
Türkiye’nin coğrafi konumu her fırsatta konuşulan ve dile getirilen bir avantaj olarak öne çıkıyor. Yeni bir düzenleme ile karayolunda da artık ETGB (elektronik ticaret gümrük beyannamesi) yapılabildiği için yakın coğrafyaya kara yoluyla oldukça uygun maliyetlerle teslimat yapabilir.
Ülke Üretim İmajı:
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yeni çalışması ‘’Made In Türkiye’’ hamlesi önemli. Avrupa pazarına coğrafi olarak bu kadar yakın olup kaliteyi uygun fiyata üretebilen ve bunu da oldukça hızlı sürelerle teslim edebilen ülkelerden biri Türkiye.
Maliyet Avantajı:
İşgücü maliyetlerinin döviz cinsinden rekabetçi hale gelmesi Türkiye’yi pandemi sonrası bir üretim ve tedarik üssü olarak önemli bir seçenek haline getiriyor.
Devlet Destekleri:
Türkiye dünyada devlet teşvikleri açısından öne çıkan dört-beş ülkeden biri. Özellikle Ticaret Bakanlığı’nın yurtdışında birim açma, pazarlama faaliyetlerinde bulunma konularında destekleri mevcut.