‘Türk Hava Yolları yeni bir take off’a geçecek’

0
18

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı,  yaptığı değerlendirmede, Türk Hava Yolları’nın bu yılın 9 ayında karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50’nin üzerinde artırmasında, ortaya koydukları rekabet stratejileri ve bütçe planlarının etkili olduğunu söyledi. 

Risk yönetimi stratejisi çerçevesinde kur riskinden korunmak için ağırlığı dolar olan giderlerin dolar olan gelirlerle karşılanabilmesi amaçlanarak 2015’in ilk yarısında Türkiye çıkışlı gelirlerinde avrodan dolara geçmelerinin katkısını gördüklerini belirten Aycı, yüzde 81’lik kısmı sabit faiz, yüzde 19’luk kısmı değişken, ortalama yüzde 3 seviyesindeki faiz oranına sahip uzun vadeli borçlanma portföyü yapılarının da sağlam seyrettiğini vurguladı.

“Üçüncü Havalimanı ile farklı bir ivme yakalayacağız”
Dünya havacılık sektörünün yüzde 5 civarında büyüdüğünü, Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı büyümesinin ise bunun üzerinde olacağını belirten Aycı, şunları kaydetti: 
“Bu yıl yaklaşık 62 milyon yolcu taşıyacağız. Günlük yaklaşık 1.200 iniş ve kalkış oluyor. 2016 yılı içerisinde 43 yeni uçak filomuza girecek. Büyüme, kapasite artırımı, yeni hatlar açma hedefimiz devam edecek. 2023’te yılda 60 milyon yolcudan 120 milyon yolcuya ulaşmayı, bugün yüzde 2 olan dünyadaki pazar payımızı yüzde 4’e yükseltmeyi, bugün 298 olan uçak sayımızı 450’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yapıyı düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde, 2016 yılında dünyadaki büyüme hızının üzerinde büyüyen bir Türk Hava Yolları görmeye devam edeceğiz.”

Milletimiz de 1 Kasım’da istikrar ortaya koyan bir irade sergiledi ve önümüzde yeni bir dönem açıldı. Türkiye’de 4 yıl seçimsiz bir dönem yaşanacak. Türkiye istikrarlı ve güçlü bir şekilde devam edecek. Bunun elbette sektörümüze, şirketimize, yatırımcılarımıza, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza çok olumlu yansımaları olacak. Biz de daha tutucu planda giderken 1 Kasım’la oluşan bu iklimle, bu hava sayesinde şimdi vites büyüteceğiz. Vites büyütmek için arkadaşlarımızla stratejilerimiz gözden geçiriyoruz.”

“Türk Hava Yolları Üçüncü Havalimanı’na hazır”
Türk Hava Yolları’nın Üçüncü Havalimanı’na hazır olduğunu belirten Aycı, “Sabırsızlıkla bekliyoruz. İlgili paydaşlarla görüşüyoruz. Çok güçlü müteahhitler, çok hızlı çalışıyorlar. O coğrafyadaki çok zor şartlara rağmen çok başarılı bir iş yürüyor. Biz gidişattan çok memnunuz” dedi.

Aycı, milli uçak projesinde Türk Hava Yolları’nın bilgi birikimini aktarmada önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Milli uçak projesini biz de takip ediyoruz. Ortaklık olarak bakış açımız şu; milli sanayinin gelişmesini çok istiyoruz ve destekliyoruz. Ülkemizin bu anlamda bir ufkunun olmasından biz de bir milli havayolu şirketi olarak gurur duyarız” diye konuştu.

Oscarlı yeni reklam yüzleri
Yeni dönemde Türk Hava Yolları’nın sürpriz reklam yüzleri olacağı bilgisini veren Aycı, “Biri erkek biri kadın olmak üzere Oscarlı iki reklam yüzünü kazandırma çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Şu anda henüz imza atmadığımız için isim söyleyemiyorum ama prensipte mutabakat var, el sıkıştık. İmzayı bekliyoruz. Son aşamadayız. Çok uzak olmayan bir zamanda yeni reklam yüzlerimizle yolcularımızın karşısına çıkacağız” dedi.