Türk bankaları için beklentiler kötümserleşiyor

0
27

FED’e ilişkin faiz artırım beklentileri, yurtiçinde ise hakim olan siyasi belirsizlik ortamı Türk bankaları için resmin kötüleşmesine neden oluyor. 

Volatilitenin arttığı bu dönemde kurumların Türk bankaları için hedef fiyatlarında aşağı yönlü revizyona gittiği görülüyor.

DEUTSCHE BANK’TAN NET FAİZ MARJI UYARISI
Deutsche Bank, FED’in faiz artışına Eylül ayında başlamasını bekliyor. Türkiye’nin FED faiz artışına karşı kırılgan olduğunu savunan kuruma göre ABD para politikasında normalleşme, fazla dış finansman ihtiyacı ve kısa vadeli fonların ağırlıkta olduğu Türkiye için bir stres testi niteliğinde olacak.

Deutsche Bank bugün yayımladığı raporda, ABD’de makro göstergelerin FED’in hedeflerinin ötesinde güçlenmesinin merkez bankalarının müdahalelerine bağlı olarak net faiz marjlarında volatiliteye neden olabileceğine dikkat çekti. 

Diğer yandan politik belirsizlikle ile artan rekabetin bankaların TL cinsi fonlama maliyetleri üzerindeki volatiliteyi arttırdığını kaydeden kurum, faiz oranları ve bankaların TL cinsi fonlama maliyetlerindeki artışın net faiz marjı görünümünü baskı altına aldığını bildirdi. 

MORGAN STANLEY İLE BARCLAYS’DEN AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYON GELDİ
Morgan Stanley, banka hisselerinin hedef fiyatlarında ve tavsiyelerinde yüksek faizler dolayısıyla aşağı yönlü revizyona gittiğini duyurdu. Kurum, 6 bankanın hedef fiyatını yaklaşık yüzde 20 oranında düşürdü. 

Banka değerlemelerinde iki yıllık gösterge tahvil faizi oranının yüzde 10,6 olarak fiyatlandığını bildiren kurum raporunda  “Ekonomistlerimiz faiz oranlarında 2016 boyunca istikrarlı bir seyir öngörüyor. Bu nedenle biz, yüzde 10,6’lık iki yıllık gösterge tahvil faizinin, mevcut olmayan kredi değerlendirme notunun düşürülmesinden baskın çıkacağını varsayıyoruz. Bu durum bizim özsermaye maliyetlerimizi yüzde 15’e çekerken, hedef fiyatlarda yüzde 15-20 oranlarında kesintiye neden oluyor” değerlendirmesine yer verildi. 

Türk bankaları için aşağı yönlü revizyona giden bir diğer kurum ise Barclays oldu. Barclays bugün yayımladığı raporda 5 bankanın hedef fiyatında aşağı yönlü revizyona gittiğini bildirdi.