Turizm krizi beklenenden daha büyük hasar verecek gibi görünüyor

0
65

Suriyeli mülteci sorununun yurtdışında yarattığı algı, Rusya ile patlak veren uçak krizi ve büyük şehirlerde artan terör olayları yüzünden beklenen turist sayısı ilk dört ayda hedeflerin çok altında kaldı. Uzun süredir sektörde bulunan, özellikle 2007 sonrası online alanda önemli markalardan biri olan” Tatilbudur.com” Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Bülent Kuş sektörde bulunduğu 17 senedir bu boyutta krizle karşılaşmadıklarını ve bunu aşmak için bir çok koldan, devlet politikalarıyla da desteklenen ciddi planlar yapılması gerektiğini söyledi.

Bülent Kuş, son dönemlerde Türk turistlerin gözdesi haline gelen Balkanlar’da, destinasyonlarına yeni kattıkları Belgrad’da düzenlediği basın toplantısında özellikle Rus ve Avrupalı turistin İspanya, Yunanistan gibi alternatif rotalara kaydığını belirterek, onlardan boşalan yerin Ukrayna, İsrail ve Balkan ülkelerinden gelen taleple doldurulmaya çalışıldığını, ancak kaybın kısa vadede telafi edilemeyecek rakamlarda olduğunu belirtti.

Otel fiyatlarında geçen yıla oranla ortalamada % 20’lere varan indirimlerin iç piyasayı hareketlendirdiğini söyleyen Kuş, bunun sonucunda 2016 yılı ilk dört ay erken rezervasyon oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre % 40 artış gösterdiğini belirtti. Ayrıca önemli sayıda yerli turistin fiyatlar daha da düşer beklentisiyle rezervasyona gitmediğini, ancak mevcut fiyatların maliyeti ancak karşıladığını ve ekstra beklenti olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Mevcut krizin yerli turiste yer yer % 50’ye varan indirim ve 9 ay taksit imkanı gibi sağlanan avantajlarla hafifletilmeye çalışıldığını belirten Kuş, kendilerinin de 139 TL’ye uçak bileti dahil, 4 gece konaklamalı Ramazan Bayramı kampanyası başlattıklarını söyledi.

2016 Turizm krizinin atlatılması amacıyla THY’nin promosyon uygulayarak destek vermesinin yanı sıra, devletin, yabancı turistte oluşan Türkiye’nin güvensiz olduğu algısını mutlaka ciddi çalışmalarla kırması gerekliliği de basın toplantısında özellikle vurgulandı. Krizin zincirleme etkilerinin tüm sektörlere özellikle önümüzdeki yıl yansımasının görüleceği, mevcut ve potansiyel turisti kalıcı olarak başka pazarlara kaptırmamak için akılcı politikalar izlenmesi gerektiği de konuşulanlar arasındaydı.