Turizm destek paketi açıklanacak

0
19

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Sayın Başbakanımız pazartesi günü turizm destek paketimizi açıklayacak. Acil olarak, rezervasyonlar yapıldığı için 6 bin doları açıkladık” dedi

Ünal, 2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Son derece samimi, kültür ve turizm konusundaki açıklamalarından dolayı milletvekillerine teşekkür eden Ünal, bu alanın herhangi bir gerelim oluşturulmaması, ideolojik ve siyasi angajmanlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. 

Türkiye’nin kültür politikası hakkında bilgi veren Ünal, şunları kaydetti:

“Konuşmamda, ‘bundan sonraki süreçte bizim kültür politikalarımızı şehir üzerinden somutlaştıracağız’ diye bir ifade kullanmıştım. Çünkü, kültürü şehir üretiyor. Kültürün herhangi bir şekilde bir yaşam biçiminin endokrine edilmesi, dikte edilmesi gibi bir şey zaten söz konusu olmaz ya da devletin bir kültürü, bir içeriği dikte etmesi diye bir şey de bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Dolayısıyla, şehir üzerinden kültür politikalarını somutlaştırmaya başladığımız anda bizim paydaşlarımız kim? Çevre Şehircilik Bakanlığı, Tarihi Kentler, Belediyeler Birliği, TOKİ, Milli Eğitim Bakanlığı ve Vakıflar. 

Biz, ilk iş olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı, Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, TOKİ ile birlikte bugüne kadar üç toplantı yaptık. Çünkü, bizim öncelikle iki şeyi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bir, şehirlerin tarihi ve sosyal dokusunu, yani kimliğini ve hafızasını ayağa kaldırmamız gerekiyor. Çünkü, şehir hafızası ve kimliği kaybolduğu zaman şehir kültür üretemiyor. Yaşanan temel sorunlardan biri budur ya da kültür üreten şehirler diğer şehirleri taşralaştırmaya başlıyor. O yüzden bizim her şehri ayrı ayrı alıp, o şehir üzerinden o şehrin hafızasını ve kimliğini inşa etmemiz gerekiyor.”

Ünal, şehrin hafızasından, öncelikle şehrin somut kültürel mirasının kastedildiğini vurgulayarak, “Biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şu anda yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde bunun altyapısını hazırlıyoruz. Bu çerçevede, şu anda hazırladığımız bir kültür paketimiz var” diye konuştu.

“Biz, dünyanın en iyi turizm alt yapısına sahibiz”
“2016 Eylem Planı’nda kültür ve turizmle ilgili fazla bir şey görülmediğine” yönelik eleştiri üzerine de Ünal, şu yanıtı verdi:

“Sayın Başbakanımız 2016 Eylem Planı’nı açıklarken, özellikle bir cümle kullandı ve ‘Biz, ayrıca bir kültür paketi açıklayacağız’ dedi. Önümüzdeki haftalarda Sayın Başbakan bir kültür paketi ve bir kültür eylem planı açıklayacak. Çalışmalarını tamamladık.

Burada, bizim üzerinde durduğumuz iki temel şey var. Biri şehir, insan, kültür, medeniyet. Bir de şehir, kültür sanat yönetimi. Kültür sanat yönetiminden şunu kastediyoruz. Sanatın, sanatçının desteklenmesi, sanat eğitimi, sanatçının özlük haklarına varıncaya kadar yeni bir kültür sanat yönetimi oluşturmamız gerekiyor, model oluşturmamız gerekiyor.”

“Biz, şu anda 39 milyon turistle maksimum seviyeye ulaşmış durumundayız” diyen Ünal, şöyle devam etti:

“Çünkü, biz orta alt gelir grubundan turist alıyoruz. Rusya’dan, Almanya’dan alacağımız maksimum turisti almışız. Bu turistlerin temel özelliği de tur operatörleri tarafından getirilen, belli bir otelde güneş, kum, deniz, her şey dahil sistemi içerisinde… Daha sonra aynı turist, aynı tur operatörü tarafından alınıyor ve tekrar geldiği ülkeye götürülüyor.

Biz, dünyanın en iyi turizm altyapısına sahibiz. Bu, bizi biraz da otelcilik ülkesi yapıyor. Turizm ülkesinden ziyade otelcilik ülkesi yapıyor bu bizi biraz da. O halde bizim bir kültür ekonomisi oluşturmamız ve bunu turizmle buluşturmamız gerekiyor. Biz, planlamalarımızı yaparken buna göre planlama yapmamız gerekiyor.

Turist İstanbul’a ya da Antalya’ya gelirken bir planlama yapma gereği duymuyor ve geldiğinde de maksimum bıraktığı para 500-800 dolar arasında değişiyorsa, bizim burada yeni bir planlamaya gitmemiz gerekiyor. Dolayısıyla biz yeni planlamamızda yeni hedef kitle olarak, orta üst gelir grubunu kendimize hedef almamız; bunun için turizmde ürün çeşitliliğini oluşturmamız ve buna paralel olarak da pazar çeşitliliğini oluşturmamız gerekiyor. Buna uygun da bir destinasyon yönetimi, tanıtma stratejisi oluşturmamız gerekiyor.”

Bakan Ünal, devletin destekleyen, yöneten, ön açan, kolaylaştıran bir konuma gelmesi gerektiğinin altını çizdiklerini dile getirerek, “Yüz milyar dolar hacmi olan bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla, bizim devlet olarak 100 milyar dolarlık hacmi riske etme lüksümüz yok” açıklamasında bulundu.

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başbakanımız, pazartesi günü turizm destek paketimizi açıklayacak. Acil olarak, rezervasyonlar yapıldığı için 6 bin doları açıkladık. Aynı şekilde bu söz konusu büyük tur operatörlerini, Rusya da buna dahil olmak üzere, bunları kredi garanti fonu kapsamına aldık. Dolayısıyla, oradaki riski büyük oranda azaltmış bulunuyoruz ve pazartesi günü Sayın Başbakanın açıklayacağı destek paketiyle de sektörün talep ettiği desteklerin yüzde 80-85’i gerçekleşmiş olacak.”