Turistler bu ülkelerden kaçıyor

    0
    32

    Milyonlarca turist Mısır piramitlerini görmekten, Tunus sahillerinde denize girmekten ve Ayasofya, Kapadokya, Pamukkale hayallerinden vazgeçti.

    Mısır
    CNNMoney’nin haberine göre, 2011 yılında başlayan Arap baharı ile birlikte 2010 yılında 14 milyon turist ağırlayan Mısır’da sektör çöktü. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu’nun verilerine göre Mısır geçen yıl 9 milyon turist karşıladı. 

    Turist sayısının 2016 yılında da düşük olması bekleniyor. Pazar araştırma şirketi Euromonitor, 2016 yılının ilkç çeyreğinde ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 46 düştüğünü açıkladı. Mısır Havayollarına ait uçağın kaza yapmasının ardında bir terör saldırısı olup olmadığı şüphesi de turistler tatil planlarını gözder geçirmeye yönelten nedenler arasında.

    Tunus
    Libya ve Cezayir arasında bulunan bu küçük ülke 2016 yılının ilk çeyreğinde özellikle turistleri hedef alan terör saldırıları sonrasında yüzde 20 oranında ziyaretçi kaybı yaşadı.

    Mart 2015’te gerçekleşen ilk saldırı ünlü bir müzede yaşanmış ve 20 kişi hayatını kaybetmişti. İkinci saldırıda ise Haziran 2015’te bir terörist sahilde güneşlenen turistlere ateş açmış ve çoğu İngiliz 38 kişiyi öldürmüştü.

    Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi CEO’su David Scowsill, “İnsanlar Tunus’a tekrar gelecektir, fakat şu an tunus çok zor zamanlardan geçiyor, insanlar işlerini kaybediyor” açıklamasını yaptı.

    Tunus saldırılar öncesinde yıllık 6-7 milyon turisti ağırlıyordu, fakat bu rakam 2016 için çok uzak görünüyor.

    Türkiye
    Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden Türkiye 2015 yılında 40 milyon turist karşıladı. Fakat bu yıl ortaya çıkan sorunlar turizm sektörünü derinden etkiledi. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından, Rusya’nın vatandaşlarını Türkiye’ye göndermeme kararı ile Türkiye 5 milyon turisti direk olarak kaybetti.

    Ankara ve İstanbul’da meydana gelen terör saldırıları, ABD, Almanya, İngiltere gibi çok sayıda ülkenin vatandaşlarını Türkiye’ye gitmeme konusunda uyarmasına sebep oldu. 

    Scowswill’e göre Türkiye’de şu anki problemler sebebiyle ziyaretçi sayısında yüzde 25 düşüş meydana geldi.

    Scowswill, “Türkiye, Mısır ve Tunus bu yıl acı çekecek; fakat İspanya, Portekiz, İtalya, Malta ve Bulgaristan bu durumdan faydalanacak” değerlendirmesinde bulundu.