Turcas Petrol, geçtiğimiz yıl uzun bir aradan sonra ilk defa temettü avansı verirken finansal borcunu tamamen sıfırlayarak net nakit pozisyonuna geçti. 2025 yılında ise yeni bir hikaye yazıyor. Temettü şirketi olma hedefini ortaya koyarken ünvan değişikliği ile holdingleşme sürecini tamamlama adımıyla ilerliyor. Şirketin hikâyesi artık plan olmaktan çıkıp daha da somutlaştı. Biz de bu hedefleri şirketin Genel Kurulu’nda ilk ağızdan öğrenme imkânı bulduk. – Zeynep Aktaş
Turcas Petrol, 2024 faaliyet dönemine ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 6 Mayıs günü gerçekleştirdi. Toplantıya şirketin üst düzey yöneticileri ve hissedarları katılırken bizler de bu toplantıda yöneticilerin ileriye dönük beklenti ve hedeflerini doğrudan öğrenme fırsatı bulduk. Toplantıda, Turcas Petrol CEO’su Batu Aksoy, şirketin 2024 yılı finansal sonuçları, temettü politikası ve 2025 yılı stratejik yol haritasına dair önemli paylaşımlarda bulundu. Şirketin finansal borçlarını kapatırken temettü şirketi olma hedefini dile getirdi. Daha da ötesinde stratejik hedeflerini paylaşırken holdingleşme ile yeni bir sürece girildiğinin işaretini verdi.
Finansal borçsuzluğu yakaladı
Turcas’ın son yıllarda öncelik verdiği hedeflerden biri olan borçsuzluk stratejisi, 2024 Eylül itibariyle gerçekleştirildi. Jeotermal iştirak satışından ve diğer iştiraklerden gelen nakit akışı sayesinde şirket finansal borcunu sıfırladı. Şirketin CEO’su Batu Aksoy, “Eylül 2024 itibarıyla finansal borçlarımızı tamamen kapattık. 2024 sonunda konsolide aktiflerimizin neredeyse tamamını özkaynaklarımızla finanse eder duruma geldik.” dedi. Bu durum, şirketin toplam varlıklarının 10.726 milyon TL’ye, özkaynaklarının ise 10.683 milyon TL’ye ulaşmasını sağladı. Turcas 2024 sonunda aktiflerinin yüzde 99,6’sını özkaynakla finanse eden bir konuma ulaştı.
Temettü şirketi hedefiyle hareket ediyor
Turcas Petrol, uzun süre düzenli temettü ödeyen bir firma konumundayken 2017 yılından sonra ödemeleri durdu. Geride kalan aradan sonra ilk defa geçtiğimiz 2024 faaliyet döneminde dağıtılabilir kârın yarısı olan 145 milyon TL’yi aralık ayında temettü avansı olarak ortaklara dağıttı. Şirket, 30 Haziran 2025 günü de dağıtılabilir kârın yüzde 27’si olan 200 milyon TL’yi temettü olarak dağıtacak. Böylece toplam dağıtılabilir kârın yüzde 76’sını ortaklarına ödüyor. Toplam tutar, hisse başına brüt 1,35 TL’ye denk geliyor. Aksoy, “2024 yılında başlayan temettü ödemelerimizin 2025 yılında da devam etmesiyle birlikte yeniden Borsa İstanbul’un düzenli temettü ödeyen şirketleri arasında yer alma hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.
Holdingleşmeyle yeni alanlara açılmak istiyor
Turcas’ın asıl hikayesi ise holdingleşecek olması. Şirket ünvanını “Turcas Holding A.Ş.” olarak değiştirmeyi planlıyor. SPK onayını alan firma şimdilerde Ticaret Bakanlığı’ndan izin bekliyor. Gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından yapılacak Genel Kurul Toplantısıyla ünvan değişikliği tamamlanacak. Bu hamleyle, faaliyet alanını petrol ve enerji sektörü ile sınırlı kalmaktan çıkarırken, şirketin değerini artıracak projelerin hayata geçirilmesi için harekete geçmeyi düşünüyor. Holdingleşme, faaliyetlerindeki çeşitlendirme ve yeni döneme hazırlığın somut bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Akaryakıt içinde akaryakıt dışı satışları arttı
Turcas, yüzde 30 ortak olduğu Shell & Turcas, 2024 yılında 332 milyar TL’lik satış hasılatı ile yalnızca enerji sektörünün değil, Türkiye ekonomisinin de önde gelen oyuncularından biri olarak öne çıktı. Türkiye genelinde yaklaşık 1.200 bayilik ağına sahip olan iştirakin hedefi, 2025’te bu sayıyı 1.230’a çıkarmak. Ayrıca Shell Select marketleriyle perakende dönüşümüne odaklanan Shell & Turcas, 2024 yılında yaklaşık 7 milyon adet deli2go sandviç ve 17,8 milyon bardak kahve satışı gerçekleştirdi. CEO Batu Aksoy, bu alandaki büyümeyi “akaryakıt dışı satışlarda güçlü bir sıçrama” olarak değerlendirirken hedeflerinin “2025’te bunu çift haneli olarak büyütmek” olduğunu ifade etti.
Hedef 1.600 elektrikli araç şaraj kapasitesi
Shell & Turcas’ın dikkat çeken bir diğer girişimi ise Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un şarj ağı Trugo ile yaptığı stratejik iş birliği. Bu yıl için hedef, Türkiye genelinde 400 istasyonda toplam 1.600 elektrikli araç şarj kapasitesine ulaşmak. Halihazırda Shell Recharge Türkiye ve Trugo markaları altında 243 istasyonda 341 yüksek hızlı şarj cihazı hizmete alınmış durumda.
Hibrit GES için yatırım tutarı 10 milyon dolar
Turcas enerji alanında da faaliyetlerini iştiraki üzerinden yürütüyor. Elektrik üretimi tarafında yüzde 30 payla ortağı olduğu RWE & Turcas, Denizli’deki 800 MW kurulu güce sahip doğalgaz santraliyle faaliyetlerini sürdürüyor. İştirak, 2024 yılında yaklaşık yüzde 50 kapasiteyle çalışırken 11,3 milyar TL hasılat elde etti. Aksoy, bu santralin yüzde 57 ile yüksek verimlilik oranıyla Türkiye’nin en etkin doğalgaz santrallerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, santral arazisine entegre edilecek 20 MW’lık hibrit GES yatırımının izin süreci de tamamlandı. Projenin yatırım bedelinin yaklaşık 10 milyon dolar olacağı belirtilirken, finansman için banka görüşmeleri sürüyor.
Yapısal dönüşüm ile Turcas Holding’e doğru
Turcas’ın önümüzdeki günlerde gündemindeki en önemli başlık ise şüphesiz ünvan değişikliği. Aksoy, “Turcas Holding” ünvanını alacak yapının ilk adımının gerçekleştiğini ve Sermaye Piyasası Kurulu onayını aldıklarının belirtirken diğer izinlerin ardından Olağanüstü Genel Kurul ile unvan değişikliğini hissedarlara sunacaklarını belirtti. Bu dönüşüm, şirketin yalnızca faaliyet alanlarını değil, yönetim mantığını da holding çerçevesine taşıma vizyonunu yansıtıyor.
Hikâyesi olan bir şirket
Turcas Petrol, 2024 yılında borçsuzluk hedefini gerçekleştirerek bilanço anlamında önemli bir girişimde bulundu. Temettüye dönüş ve hem enerji hem perakende alanındaki yenilikçi adımlar şirketin yatırımcıya anlatacak somut bir hikâyesi olduğunu işaret ediyor. Holdingleşme süreciyle bu hikâye daha kurumsal bir zemine taşınırken, Turcas’ın 2025 ve sonrasına dair stratejik pozisyonu yatırımcı açısından yakından izlenmesi gereken bir dönüşümün habercisi niteliğinde.