‘TTA ürün kalitesini yükseltecek’

0
18

İran İletişim ve Enformasyon Bakanı Mahmud Vaizi, Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nın (TTA) ülkesinin ürün kalitesini yükselteceğini söyledi.
 
İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, Doğu Azerbaycan eyaletinin önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldiği toplantıda konuşan Vaizi, “TTA, gelecekte İran’ın ürettiği ürünlerin kalitesinin artmasına yarar sağlayacaktır” dedi.
 
TTA’nın yürürlüğe girmesiyle ülkesindeki bazı çevrelerin bu anlaşmaya karşı çıktıklarını belirten Vaizi, “Bazı Türk iş adamları da başlangıçta Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkmışlardı. Ülkelerindeki ürünlerin Avrupa’daki ürünlerle rekabet edemeyeceğine inanıyorlardı” ifadelerini kıllandı.
 
Vaizi, “Türkiye’nin üretim kalitesinin artışı ve bölge pazarındaki etkisi, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu’nun (KEK) kuralları çerçevesinde gerçekleşecek” dedi.
 
Türkiye ile İran arasında 29 Ocak 2014’te Tahran’da imzalanan TTA, 4 Kasım 2014 tarihli ve 29165 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak 2015’te resmen yürürlüğe girmişti.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade 1 Ocak’ta Tahran’da bir araya gelerek, TTA ile Türkiye’den 140,  İran’dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergilerinin aşağıya çekileceğini ve bazılarının ise sıfırlanacağını açıklamıştı.