TSKB’den Kesintisiz Üretim Stratejileri

0
68

TSKB, koronavirüs salgını sürecinde sahada çalışmaya, üretime devam etmek zorunda olan şirketler için bir yol haritası hazırladı. Çalışmada dikkat çekici taktikler ve önemli ipuçları var.

TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), içinde bulunduğumuz büyük durgunluk döneminde, üretimin en sağlıklı şekilde sürdürülebilirliğini sağlamaya katkı sağlamayı hedefliyor. Banka bu doğrultuda, muazzam bilgi birikimi ve bünyesindeki uzman danışmanların katkılarıyla şirketler için rehber niteliğinde bir çalışma hazırladı. İşte ayrıntılar…

COVID-19 EKİBİ OLUŞTURUN

Her ölçekte şirket, çalışanlarının bu olağanüstü süreci sağlıkla atlatabilmesi için bir dizi önlemi hayata geçirmesi gerekiyor. Bu önlemlerin planlama, uygulama ve yürütme süreçleri bir proje ciddiyetiyle ele alınmalı. Bunun için proje ekiplerinin kurulması şart. Örgütsel psikoloji uzmanlarının önerilerini dikkate alın. Proje ekiplerinde yönetim takımlarının İK, bilgi işlem, iş sağlığı ve güvenliği ekiplerinin ve kendi ekiplerinin çalışma koşullarını yakından tanıyan bölüm temsilcilerinin bulunması gerekiyor. Proje ekipleri servis koşullarından işyeri temizliğine, vardiya düzeninden yemekhane sistemine kadar çok yönlü bir proje planını başlatmalı. Daha sonra şirket içinde alınan önlem ve uygulamalar tüm çalışanlarla şeffaf bir şekilde paylaşılmalı. Her kriz döneminde olduğu gibi koronavirüs sürecinde de aktif liderliğin önemi büyük. Liderler, hem çalışanlarına hem de müşterilere yönelik önlem çalışmaların içinde aktif bir şekilde yer almalılar. Kurumsal ve kişisel hesaplarında tutarlı ve pozitif bir iletişim yürütmeleri sürecin başarıyla yönetilmesi açısından önem taşıyor.

ESNEK VEYA UZAKTAN ÇALIŞMAYA GEÇİN

Ülkemizde birçok şirket, 16 Mart 2020’den itibaren esnek veya uzaktan çalışma uygulamasını geçti. Hizmet tipi uygun olan pek çok şirket dijital altyapılarını uzaktan çalışma için uygun hale getirdi. Çalışanlar günlük işlerini evden yürütmeye başladılar. Müşteri ziyaretlerinin, seyahatlerin ve fiziksel toplantıların ertelendiği bu dönemde, siz de şirketinizde çalışanların görev tanımları ve iş yüklerini bir kez daha gözden geçirin. Uzaktan çalışmaya uygun olan çalışanları evden çalışmaya teşvik edebilirsiniz. Bilgi işlem ve insan kaynakları ekiplerinin ortak çalışmasıyla oluşturulacak uzaktan çalışma sistemi ile virüsün dolaşım hızını azaltmış, çalışanları korumak için önemli bir adımı hayata geçirmiş olacaksınız.

ORTAK ALANLARDA ÖNLEMLERİ ARTIRIN

Eğer çalışanlarınızın belli bir kısmı sahada veya ofiste çalışmaya devam etmek zorundaysa, çalışma ve masa mesafelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu durumda sosyal mesafe korunmalı. Günlük temizlik operasyonunda profesyonel bir hizmet alınması sağlanmalı. Başta masa olmak üzere ortak kullanılan tüm alanlar telefon, cep telefonu, bilgisayar, klavye, mouse ve kalemler dezenfektan veya alkolle temizlenmeli. Ofiste ya da fabrikada, el temizliği için dezenfektan noktaları oluşturulmalı. İşyerlerinin havalandırılmasında ve solunan havanın temizlenmesinde süreklilik olmalı. Bu süreçte, sabun ile minimum 20 saniye boyunca el yıkamanın, diğer temizleme ürünlerinden daha etkili olduğu, çalışanların öncelikle bu konuda bilgilendirilmesi gerektiği uzmanların ortak görüşü. Koronavirüs ile mücadelede maske kullanımı çok önemli. Şirket içinde ve dışında kullanılacak maskelerin temin edilerek, her çalışanın maskesi olduğundan emin olun. Tüm ofis, fabrika veya şantiye tesislerinde uzun süreli koruma sağlayan ilaçlama ve temizlik yapılması, dışarıdan sipariş edilen her türlü malzeme ve paket dezenfekte edilerek içeri alınması önem taşıyor. Çalışanların işe geliş hikâyelerini de analiz ederek, bu yönde atılacak adımlar planlanırken, çok kalabalık şirketlerde çalışma saatleri, farklı vardiya kombinasyonlarıyla iş süreçleri tekrar oluşturulmalı. Ulaşım servislerindeki insan sayısı azaltılmalı. Gerekirse bu döneme özel olarak servis sayıları ve saatleri çeşitlendirilmeli. Ofise dışarıdan girmesi gereken personel ve müşterilerin öncelikle ellerinin dezenfekte edilmesinin sağlanması ve yakın temastan kaçınılması da büyük önem taşıyor.

SAĞLIK ÖNLEMLERİNİ TAKİP EDİN

Çalışanlara, kendi sağlıklarının yanında çalışma arkadaşlarının sağlıklarını da korumakla sorumlu olduklarını hatırlatın. Toplu taşıma kullanarak işe gelenlere ve diğer tüm çalışanlara yönelik çözümleri işyeri hekimleri ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarıyla birlikte planlayın. Girişte çalışanlarınızın ateşlerinin ölçülmesini sağlayın. Personelin vücut ısısı sabah-akşam düzenli ölçülerek not edilmeli. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkması halinde ya da semptomların hissedildiğinde hemen işyeri hekimine bilgi verilmeli. İşyerlerinde yemek saatleri, çalışanların en seyrek şekilde yemek yemeleri için yeniden düzenlenmeli. Ekmek ve suyun tek kullanımlık gıda ambalajıyla sunulmalı. Su sürahilerinin kullanılması durumunda, sürahilerin ciltle temasını kesmek için kağıt peçeteler kullanılması sağlanmalı. Salgın boyunca mutfak araç gereçlerinde hijyen kuralları en üst seviyede tutulmalı. Alınan tüm önlemlere rağmen koronavirüs tespit edilen çalışanlarınız varsa onların ve ailelerinin izolasyon kurallarına uygun şekilde evlerinde veya tedavi altında olduklarından emin olun. Sık sık arayıp sağlıklarıyla ilgili bilgi alın.

İLETİŞİM ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİN

Söz konusu önlemler, ana başlıkları dışında her kurum için değişiklik gösterebilir. Kurumlar, olanakları çerçevesinde daha etkin uygulamalar geliştirebilirler. İletişim uzmanları, yönetim takımlarına bu önlemleri alırken iletişimin gücünden yararlanma konusunda bir dizi tavsiyede bulunuyor: Güven ve tutarlılık; çalışanların kurumlara yönelik en büyük beklentileri. Bu dönemde açık iletişim her zamankinden önemli. Kurumsal iletişim ekipleri ve insan yönetimi departmanları, İSG uzmanlarının da desteğini alarak tutarlı ve güven veren bir iletişim stratejisi kurmalı ve hayata geçirmeli. Takım liderlerinin, ekiplerine yönelik bilgilendirici online toplantılar yapmaları yararlı fakat bire bir görüşmelerin önemi de göz ardı edilmemeli. Örgütsel psikologlar; jenerik bilgilendirme ve dileklerin dışında, çalışanların özel durumlarının (kayıp, hastalık, yalnız anne-babalar için çocukların durumu gibi) takibinin, çalışan bağlılığı için büyük önem taşıdığını vurguluyor. İşlerin aksamaması ve iş takibi elbette önemli. Ancak başta kadınlar olmak üzere, evlerinde çalışmakta olanların iş yükü dışında da sorumluluklar taşıdığı unutulmamalı. Günümüz iş dünyasında müşteriye yönelik kişiselleştirilmiş hizmetler nasıl önemliyse, iç müşterilere yönelik kişiselleştirilmiş uygulamalar da o denli önemli. Şirketin Covid-19 pandemisi konusundaki önlemlerini ve yeni iş yapış biçimlerimi müşterilere aktarması da sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. Bazı faaliyetler yavaşlamış olsa da, müşteriye doğru bilgi akışının önemi büyük. Şu anda faaliyetlerini aktif olarak sürdüren ve özellikle de müşteriyle temas halinde olan kurumların, enfekte olmuş çalışanlarının bilgileri de dahil olmak üzere, tüm süreçleri ve önlemleri müşterilerine şeffaf olarak aktarmaları güven duygusunu artırıyor.

PSİKOLOJİK DESTEK VERİN

Nüfusun çoğunluğunun evde olduğu, birçok iş yerinde uzaktan çalışmaya geçildiği bu dönemde çalışanlara uygulanacak mental desteğin kritik önemi var.

Dünya için çok yeni bir deneyim olan pandeminin mental sonuçlarıyla ilgili araştırmalar henüz oluşum aşamasında olsa da, uzman psikolog ve psikiyatristler, hem uzaktan çalışan hem de iş yerinde çalışmak zorunda kalanlara yönelik mental tedbirleri önemli ve gerekli görüyor. Uzmanlar; mental desteğin sadece çalışanlara yönelik değil, çalışan ailelerini de kapsayacak şekilde oluşturulması gerektiğinin altını çiziyor. Siz de oluşturacağınız proje ekibinin uzmanların görüşleriyle şekillendireceği mental destek uygulamalarını, teknolojinin olanaklarından yararlanarak hızla hayata geçirebilirsiniz.

TOPLUM SAĞLIĞINA DESTEK OLUN

Dünyada ve Türkiye’de birçok şirket, belirli bölgelerdeki çalışanlarına yönelik destek paketleri hazırlıyor ve gönderimini gerçekleştiriyor. Bu destek paketleri arasında gıda dışında hijyenik malzeme, eldiven, maske, dezenfektan gibi malzemeler yer alıyor. Birçok şirket uzaktan eğitim programlarını ve online akademi uygulamalarını çalışanlarının yanı sıra ailelerin ve hatta tüm paydaşlarının kullanımına açıyor. Nakdi ve ayni bağışların yanında, sağlık ekiplerine konaklama olanağı sağlayan oteller, üretim bantlarında maske ve sağlık malzemesi üretimine geçen markalar, bilgilendirici mesajlarla toplumsal farkındalığı ve motivasyonu artıran şirketler, bu zorlu dönemin hızla geride kalması için sorumluluk alırken, toplumsal dayanışma açısından da örnek teşkil ediyor.