Trump’ın seçilmesinin ardından Fed’den ilk açıklama

0
37

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Donald Trump’ın başkanlığının ekonomiye etkisinin belirlemek için bekleyip görmesi gerektiğini söyledi. 
   
Kashkari yaptığı konuşmada, “Para politikasına etkileri değerlendirmeden önce, Kongre’nin ve yönetim kademesinin ne yapmaya karar vereceğini bekleyip görmemiz gerekli” dedi.
   
Fed’in para politikasını hazırlarken mali politikanın etkisini de izleyeceğini belirten Kashkari, mali politika kararlarının Fed’in kontrolü dışında olduğunu da vurguladı. 
   
Kashkari konuşmasında, Fed’in Aralık ayında faiz artırıp artırmayacağına değinmezken, atılacak adıma karar verirken ekonomik verilere odaklı olmayı sürdüreceğini ifade etti.

Kashkari, politika yapıcılar ve Başkan verimliliği ve nüfusu artıracak yeni politikalar ortaya koymadıkça ABD ekonomisinde cansız büyümenin devam etmesini beklediğini söyledi.
     
Kashkari, nüfus büyümesinin hala ekonomik büyümenin önemli bir yönlendiricisi olduğunu vurguladı.
     
George W. Bush döneminde Hazine Bakanı Yardımcısı olan Kashkari, Trump’ın seçim döneminde verdiği vergileri indirme, ekonomik büyümeyi artırma sözleri konusunda doğrudan bir yorum yapmaktan kaçındı.
     
Kashkari, “Kongre, Fed’e biz seni para politikasını belirlemede tek başına bırakıyoruz ve müdahale etmiyoruz dedi. Biz de partiler üstü politikalarla ekonomiyi yönlendirmek için çok yoğun şekilde çalıştık” diye konuştu. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams, başkanlım seçimini sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasına rağmen ABD’de faiz oranlarının ağır ağır artırılmaya devam edilmesinin hala mantıklı olduğuna inandığını söyledi. 
   
Williams yaptığı açıklamada, “Başkan seçiminin sonucu benim para politikasına yaklaşımımda herhangi bir değişiklik yapmadı. Verilere bağlı olarak karar vermeye devam edeceğim. Faiz oranlarının ağır ağır artırılması gerektiği argümanı bana hala mantıklı geliyor” diye konuştu.