Trump uzaydan çekiliyor

    0
    160

    ABD Başkanı Donald Trump, çılgın girişimci Elon Musk’ın dünyanın en güçlü roketini uzaya fırlatmasının çokça konuşulduğu bir dönemde, uzay çalışmalarını özel sektöre daha çok açmak istiyor. 
    Trump yönetimi Uluslararası Uzay İstasyonu’nun federal finansmanını sona erdirmeyi planlıyor. Böylelikle uzay çalışmalarında özel sektöre daha çok yer alma şansı tanınacak. 
    Gazetenin, NASA belgelerine atıfla hazırladığı haberde bir geçiş sürecinden sonra hükümetin 2024 yılı sonrası doğrudan desteği keseceği belirtildi. Belgelerde NASA’nın önümüzdeki 7 yılda küresel ve ticari ortaklıklarını geliştireceği ifade edildi. 
    Uluslararası Uzay İstasyonu için yılda 1,1 milyar dolarlık bir bütçe gerekiyor. Trump yönetiminin bu kararı uzay çalışmalarını sekteye uğratması potansiyeliyle şimdiden birçok eleştiri aldı. 

    ÖZEL SEKTÖR RÜŞTÜNÜ İSPAT EDİYOR
    Elon Musk’ın uzaya en güçlü roketi fırlatması bu konuda özel sektörün de etkin bir şekilde oyunda yer alabileceğini göstermişti. 
    Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX, dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy’i geçen hafta uzaya fırlatmıştı
    Tesla’nın üst düzey yöneticisi milyarder girişimci Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’ in ürettiği Falcon Heavy’i roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı.
    Falcon Heavy Mars’a doğru yol alırken, fırlatıldıktan kısa bir süre sonra kapsülden ayrılan iki roket Dünya’ya döndü. Heavy Falcon roketi, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 45 yıl önce aya gönderilen ilk insanlı uçuşta kullanılan roketten sonra özel bir şirket tarafından uzaya fırlatılan en güçlü roket olma özelliğini taşıyor.