Toyota: Otomotiv pazarı geçen yıla yakın seyredecek

0
50
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yılın son çeyreğinde 2015’in son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceği ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını bildirdi. 

 

Bozkurt, sektördeki gelişmelere değinirken, otomotivin eylül ayından sonra bir toparlanma sürecine gireceğini düşündüğünü dile getirerek, “Ekimden itibaren de globalde ya da ülkemizde, beklenmedik ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde sektörün normal seyrine döneceğini öngörüyorum. Son çeyrekte, geçen yılın son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceğini ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu. 

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırması durumunda işlerin değişebileceğini, kurlarda yükselme meydana geleceğini ve bu durumun satış fiyatlarına zam olarak yansıyacağını ifade eden Bozkurt, böyle bir durumda satışların da bir miktar aşağı inebileceğini söyledi. 

Bozkurt, faiz indirimine ilişkin soru üzerine, finansal çözümler ile satın almanın kolaylaştırılmasının satışlara olumlu yansıdığını dile getirerek, “Ancak ne kadarlık bir indirimden bahsettiğiniz önemli. Konut için düşündüğünüzde, yüz binlerce lira tutarında bir kredi miktarından bahsediyoruz. Oysa otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları görece çok daha düşük. Otomobilde faizler 1,25’ten 1,15’e düştüğünde ilk etapta psikolojik bir etki yaratıyor. Ancak ödemelere aylık 20-30 TL gibi küçük farklılıklar yansıyor.” şeklinde konuştu. 
Otomotiv sektöründe sıfır faiz alternatiflerinin de sunulduğunu, müşterilerin günün sonunda cebinden ne kadar para çıktığına baktığını belirten Bozkurt, “Biz her zaman, ‘tüketicinin hayatını kolaylaştıralım, satışı kolaylaştıralım, faiz düşsün’ deriz. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka etkisi olur ama ne kadar düştüğüne bağlı…” ifadelerini kullandı.