Toulon Limanı Türkler’in bölgesel üssü oluyor

0
102

12 modern Ro-Ro gemili filosu ve yıllık 322 bin araç kapasitesiyle, Türkiye-Avrupa arasındaki Ro-Ro hatlarındaki intermodal taşımacılığın lider firması olan U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş, yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra yurtdışındaki yatırımlarına da hızla devam ediyor.

İstanbul’dan Pendik ile Ambarlı ve Mersin’den, İtalya’daki Trieste ve Ancona Limanı’larına, Pendik’den Fransa’daki Toulon Limanı’na düzenli ro-ro seferleri gerçekleştiren U.N Ro-Ro, en hızlı büyüyen ihracat pazarımız olan Orta ve Batı Avrupa ülkelerine giden en ideal alternatif taşımacılığı sunuyor. 

Fransa, İspanya, İngiltere ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat için çözümler sunan U.N Ro-Ro, Fransa’nın Toulon şehrindeki limanında 6. yılını kutlarken, U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş CEO’su Sedat Gümüşoğlu; “Ro-Ro hatlarının pazar lideri olarak yeni yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Fransa Limanı sadece şirketimiz açısından değil, Batı Avrupa’ya ihracat yapan, o bölgelerden ülkemize ithalat gerçekleştiren firmalar için de büyük önem arz ediyor” dedi.

TOULON- Türkiye-Avrupa arasındaki Ro-Ro hatlarındaki intermodal taşımacılığın lider firması olan U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş, yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra yurtdışındaki yatırımlarına da hızla devam ediyor. Fransa’nın Toulon Limanı’da 6. yılını kutlayan U.N. Ro-Ro İşletmeleri’nin CEO’su Sedat Gümüşoğlu; “Ro-Ro hatlarının pazar lideri olarak yeni yatırımlarımıza yurt içinde ve yurtdışında hız kesmeden devam ediyoruz. Toulon Limanı’nı Türklerin bölgesel üssü haline getirdik” dedi.

Türkiye’den Ro-Ro ile giden TIR’larda Fransa’da %75, İspanya’da %80 ve İngiltere’de %50 payı olan şirket, 2010 yılında Türkiye’den Fransa’ya 2 gemiyle başladığı taşımacılıkta, 2015 yılında 3 gemiye ulaştı ve pazara sunduğu kapasitede %50’lik bir artışı gerçekleştirdi. Bu süreçte taşıma sürelerinde de ciddi düşüşler meydana gelmesi ihracat ve ithalat yapan firmaların U.N Ro-Ro’yu tercihinde önemli rol oynuyor. Türkiye ile Fransa arasında bugüne dek 230.000 araç taşındı. 2016 sonunda bu sayının 250.000 aracı geçmesi öngörülüyor. Oluşturduğu 12 gemilik milli filo ile ihracatçı ve ithalatçıların emrinde olan U.N Ro-Ro sayesinde Toulon Limanı’nda 300 kadar çalışan bulunuyor. Karayoluyla taşımalar ile karşılaştırıldığında, Fransa’ya Ro-Ro hatlarının çalışmasının yıllık ekonomiye katkısı 15 milyon Euro ve başladığı günden bugüne 150.000 ton daha az karbon salınımı sağlamış oldu.

Avrupa’ya ihracatın yüzde 65’i U.N. Ro-Ro ile…
En büyüğü 280 tır, en küçüğü de 200 tır alma kapasitesi olan 12 modern Ro-Ro gemili filosuyla Fransa ve İtalya’ya yılda 250.000’den fazla tır taşıyan U.N. Ro-Ro, Türkiye’nin Avrupa’ya Ro-Ro hatları ile yaptığı ihracatın yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. Şirket, Avrupa’daki hedef pazarlara treyler veya konteyner ile taşınan malların %18’inin taşımasını yapıyor.

Toulon’dan demiryolu ile Batı Avrupa’ya ihracat daha kolay olacak…
Faransa’daki Toulon limanında U .N. Ro-Ro’nun 6. yılı dolayısıyla düzenlenen törende bir  konuşma yapan U.N. Ro-Ro İşletmeleri A.Ş CEO’su Sedat Gümüşoğlu; “Fransa Limanı sadece şirketimiz açısından değil, Batı Avrupa’ya ihracat yapan, o bölgelerden ülkemize ithalat gerçekleştiren firmalar için de büyük önem arzediyor. Toulon Limanı’na konteyner taşımacılığına başladık. Tren bağlantısı için çalışmalarımız devam ediyor. Intermodal olması durumunda Fransa ve İngiltere’ye taşımalarda ciddi avantajlar sağlayacağız. 22 sene önce Trieste’den seferler başladığında, ana hedef pazarları İtalya ve Orta Avrupa ülkelerine yönelikti. Bugün Trieste’den Kuzeye çıkan yüklerin %50’si tren ile devam ederken, Toulon’da tren seferleri henüz başlamadı. Bu da bizim Toulon pazarında büyük potansiyele işaret ediyor. Toulon Limanı demiryolu bağlantısı ile birlikte, Batı Avrupa, Benelüks ve İngiltere pazarlarına daha da cazip bir alternatif haline gelecek” dedi. 

7 günde Kuzey Afrika’ya İhracat…
Toulon Limanı’ndan Kuzey Afrika bağlantılarıyla ihracatta kıtaları birbirine yaklaştırdıklarını kaydeden Sedat Gümüşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Kuzey Afrika bağlantılarımız ile Tunus, Fas ve Cezayir hedef pazarlar haline geldi,  ihracatçılarımıza yeni ve çok önemli kapılar açıldı. 2015 yılında bu üç Kuzey Afrika ülkesine olan ihracatımızın toplamı, Toulon hattından hizmet verdiğimiz Fransa ve İspanya ihracatımızın hemen altında yer alıyor. Bu ülkelerde yaşayan 85 milyon nufüs bizim ihracatçılarımız için çok önemli bir potansiyel olarak karşımızda ve Toulon bağlantılı seferler ile kısa transit süreler sayesinde rekabetçi olabiliriz. Kuzey Afrika’ya konteyner ile yirmi günün üzerinde sürelerde giden yükler tırlar ile yedi günde teslim edilebiliyor. Bu arada mevcut yatırımlarımıza ek olarak önümüzdeki dönem için kendimize yeni hedefler de belirledik. Türkiye’den çıkışlı tüm Ro-Ro hatlarına bakıyoruz. Bu yatırımlar sayesinde ihracatçımızın gücüne güç katacak, Türkiye ekonomisinin gelişiminde önemli adımlar atacağız. Ekonomik büyümenin artması gerektiğine inanıyoruz, Türkiye gibi güçlü bir ülke için %3’lük büyümeden çok daha yüksek rakamlara ulaşmalıyız. İhracatımız kesinlikle artmalı ve bu hareket büyümeyi desteklemeli. Yeni hükümet sonrasında hazırlanan ekonomi program ile büyümenin artacağına inancımız tam.  Milli filomuz ile Avrupa’ya olan ihracatımız kapsamında görev almaya hazırız. İhracatın artış sağlaması için tüm kesimlerin ortak hareket etmesi gerekiyor. Biz de yeni hatlarımız ile ihracatçılarımıza navlun ve transit süre konusunda rekabet avantajı sağlamak istiyoruz. U.N. Ro-Ro olarak bilginin en büyük güç olduğuna inanıyoruz. Sadece Toulon Limanı’mız için değil, tüm limanlarımız ve filomuzdaki 12 gemimiz için bilgi işlem altyapımıza büyük yatırım yapıyoruz. Bilgi çağındayız, bunu en efektif şekliyle kullanarak, firmaların yüklerini anlık takip etmesini sağlayacağız. Limandan en yakın terminale olan tüm taşıma sürecini otomatik hale getireceğiz.” 

Ambarlı-Trieste seferleri ile Avrupa’ya gidecek yük Asya’ya geçmek zorunda kalmıyor
2016 Haziran’ında  Türkiye’deki limanlarına bir yenisini daha ekleyen, karayolu taşımalarına alternatif olan ‘Ro-Ro hatlarının pazar lideri’ U.N. Ro-Ro, İstanbul’dan başlattığı Ambarlı – Trieste seferleri ile, İstanbul’un Avrupa yakası ve Trakya’da üretilerek Avrupa’ya ihraç edilecek yükler için Intermodal taşımacılıkta yeni bir çağ başlatmıştı. U.N. Ro-Ro’nun Ambarlı limanıyla, köprülerdeki trafik kısıtlaması nedeniyle oluşan araç ve yüklerin gün kaybı önlendi. Ambarlı Limanı, İstanbul’un Avrupa yakasındaki tır, kamyon ve yüklerin Anadolu yakasına geçerken oluşturduğu yoğun trafiği de önlemiş oldu.  

2015’i çok önemli büyüme rakamlarıyla kapatan U.N. Ro-Ro, 2016 sonunda % 15’lik büyüme rakamına ulaşmayı planlıyor.