Toshiba’nın Türkiye yüzü TNB büyümeyi hedefliyor

0
202

Toshiba’nın muhasebe skandalının ardından kötü haberleri ile rating canavarı haline geldiği tartışmasız bir durum. 200 bin çalışanı olan firmanın 6 bin 800 kişiyi işten çıkaracak olması ve rekor zarar açıklaması beklentisi de buna bağlı olarak ilgi çekti. Ancak mali yılı nisandan mayısa olan şirketin yıllık 15-16 milyar dolar kar yaratan yapısına bakıldığında, 4,5 milyar dolarlık zarar beklentisi öldürücü bir yara açmaktan uzak.
Teknoloji tarafında ise en ilgi çekici konu, 1985’te ilk seri üretim bilgisayarı ortaya çıkaran Toshiba’nın ne yapacağı. Daha önce Sony’nin Vaio’yu satmasıyla dikkat çeken Japon bilgisayar üretimi, kaliteli ama pahalı ürünlerle emtialaşan bir pazarda ters köşeye yatma hikayesi. Toshiba’nın da bu gelişmelerin ardından PC üretimine tek başına devam etmemesi bekleniyor. Buradaki spekülasyon, Fujitsu, Vaio ve Sharp markaları ile iş ortaklığına gidileceği şeklinde.

Toshiba’nın Türkiye’deki yüzü olan TNB Bilgisayar’ın genel müdürü Aytaç Biter, PC’deki durumu, tasarımını vererek dışarıdaki firmalara ürettirilen (ODM) bilgisayarların satışına son verirken Toshiba’nın kendi ürettiği bilgisayarlarla yola devam edileceği şeklinde özetliyor. Biter’in konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Geçtiğimiz hafta Toshiba bazı operasyonlarını durduracağını ve bazı segmentlerden çıkacağını açıkladı. Bu kararın kapsamı nedir? Tam olarak Toshiba nasıl konumlanıyor?
Toshiba Japonya bu sene ortaya çıkan yüksek zarar nedeniyle zarar eden birimleri satmak, küçültmek veya insan kaynağını azaltmak yönetimiyle yeniden yapılanmaya karar verdi. Firmamızın faaliyet alanlarına giren ürünlerdeki değişikler aşağıdaki gibidir;

Görüntü sistemleri birimine ait iki fabrikayı satarak Japonya ve Çin dışında lisanslama yöntemiyle devam kararı aldı. TNB yeni lisansörlerden yine aynı Toshiba TV’leri alıp dağıtımına devam edecek.
Toshiba PC bölümü ise ilk seri üretim dizüstü bilgisayarın üreticisi olarak sektördeki birçok yeniliklerin geliştiricisi ve öncüsü. Bölüm, uzmanı olduğu notebook işinde en iyisini, en kalitesini yapmaya devam etmek konusunda kararlı. Toshiba sadece kendi in-house teknolojilerini kullanarak kendi fabrikasında ürettiği notebook modellerini satmaya devam edecek, dışarıdaki firmalara ODM ürettirdiği modellerin satışını bırakacak. 

Toshiba neden böyle bir karar aldı? Kararın temelinde neler yatıyor?
Bu durum model ve üretim hacminde azalmaya neden olurken kalite ve sağlamlık anlamında daha yüksek standartlarda ürünler sunmak anlamına geliyor. Dünyanın ilk seri üretim notebook bilgisayarını ortaya çıkaran Toshiba, her yıl dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Ar-Ge merkezlerinde milyarlarca dolarlık yatırım harcamasıyla daha iyi, daha yeni teknolojileri geliştirmeye devam ediyor ve sektördeki trendleri belirliyor. 
Toshiba’nın in-house üretim yaptığı modellerde Toshiba uzun yıllara dayanan uzmanlığı ve tecrübesiyle toplam sahip olma maliyetini düşüren, toplam faydayı artıran, uzun raf ömrüne sahip Toshiba kalite ve güvencesiyle uzun ömürlü, sağlam modeller üretiyor. Toshiba B2B alanına daha fazla odaklanıp kurumsal alanda hızlı büyümeyi hedeflemektedir.

Kısa bir süre önce TNB bilgisayar olarak bölgeden de sorumlu oldunuz. Bu yeni durumla birlikte stratejiniz nasıl değişecek?
Belarus, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkeleri bizim yönetimimize verdiler ancak bu ülkelerdeki mevcut siyasi ve ekonomik durumlar ile belirsizlikler pazar dinamiklerini derinden etkiledi ve pazarda ciddi daralma meydana geldi. Ortam uygun olduğunda bu pazarlarda çalışamaya başlanacak.

TNB Bilgisayar hangi ürün gamlarında operasyonunu sürdürecek? Özellikle kurumsal pazar ile ilgili planlarınızı alabilir miyiz?
Toshiba’nın notebook, TV, depolama, aydınlatma ürünlerinde operasyonlarımız sürdüreceğiz. Yakında sürdürülebilir enerji ile ilgili ürünleri de yelpazemize eklemeyi hedefliyoruz.
1985 yılında ilk seri üretim dizüstü bilgisayarı T1100 modelini kurumsal pazar için üreten Toshiba, uzun yıllar kurumsala büyük yatırımlar yaptı; dünya ve Türkiye pazarında ciddi pazar payları kazandı. Kurumsal firmaların ihtiyaçlarına en uygun firma bazlı özel çözümler üretebilmek amacıyla TNB olarak iki yıl önce B2Toshiba programımızı başlattık. Bu program ile firmaların ihtiyaçlarına en uygun donanım çözümlerinin yanı sıra kurumsal finansal kiralama çözümleri ve satış sonrası servis hizmet seçenekleri hazırlandı. Bu süreçte  gelişen hizmetlerimiz, gittikçe güçlenecek.

Entegrasyon ve yazılım tarafında ne planlıyorsunuz?
Grup şirketlerimizden özellikle yazılım ve çözüm tarafına fokus olanlarla sürekli işbirliği halindeyiz. Özellikle kurumlara donanım ve yazılım çözümlerini alternatifli finansal ve servis modelleri ile sunabilecek hazırlıklarımızı tamamladık.