Toplum 5.0’a Yolculuk

    0
    90

    Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru’nun da bütün global şirketlerdeki gibi iş hedefleri var. Ancak bu hedefler, 1 milyon öğretmenin eğitilmesi gibi Türkiye’yi ileri götürecek Toplum 5.0 projelerine yönelmesine engel değil. 

    Dijital dönüşümle ilgili garip bir ikilem söz konusu: Gereken insan kaynağına sahip değiliz ve yeni insan kaynağını yetiştirmek için işe kültürel dönüşümle başlamak gerekiyor. Ancak dijital-öncesi ya da analog dünyanın dikkat çekici bir atasözü, “Birini değiştirmek istiyorsan işe anneannesinden başla” diyor. Bu kendi içinde çözülmesi zor bir ikilem oluşturuyor. Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru bu ikilemi çözme konusunda iyi bir formül geliştiriyor olabilir.

    Duru, bir yandan teknolojinin yarattığı yeni ihtiyaçları karşılamak için gerekli adımları atarken diğer yandan toplumsal dönüşümü bunun yanına koyarak etkiyi maksimize etmeye çalışıyor. Bu yaklaşım aynı zamanda kültürel dönüşüm için çok fazla ihtiyaç duyulan anneanneyi de Duru’nun hizmetine veriyor. Cisco’nun köklü eğitim organizasyonu Cisco Network Akademisi Programı (CNAP) bu tatta bir platform sunuyor ancak Cisco bunun çok ötesinde bir atılım için kollarını sıvamış durumda.

    Kasım 2019’da pilotu yapılan eğitim programı ile 1 milyon öğretmenin eğitilmesi için yola çıkılmış durumda. Bu, CNAP eğitimlerine göre çok ileri bir nokta. Türkiye’de 1999’dan bu yana faaliyet gösteren ve şu ana kadar yaklaşık 75 bin kişinin eğitim gördüğü Cisco Networking Academy’de; dijital okuryazarlık, siber güvenlik, ağ yönetimi, nesnelerin interneti gibi pek çok farklı konuda eğitim veriliyor. Akademide, yaşam boyu eğitim felsefesi kendini geliştirmeye yatırım yapan tüm öğretmen ve öğrencilere aşılanıyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Güçlü öğretmen güçlü gelecek” vizyonuyla yola çıkılan proje kapsamında Cisco Networking Academy aracılığıyla verilecek eğitimlerle, öğretmenlere bilişim ve teknoloji alanında çağın taleplerine uygun yetkinlikler kazandırılması hedefleniyor. Yeni eğitim projesi rakamsal olarak karşılaştırıldığında hedeflenen sıçrama kolaylıkla anlaşılıyor. Şimdiye kadarki CNAP eğitimlerinde yaklaşık 20 yılda ulaşılan 75 bin kişilik rakam ile karşılaştırıldığında 250-260 yıllık bir etkiden bahsetmek mümkün. Tabii bunu yazarken niteliği bir nebze göz ardı ediyorum ama çok fazla değil. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Öğrenciler öğ retmeni kadar öğrenicidir. Eğer öğretmenler yetkinse, çocuklarımız için daha geniş ufukların açılması içten bile olmayacaktır” şeklindeki sözleri, doğru yaklaşımın yakalandığını gösteriyor. Projeye verilen “Akıllı Teknolojiler ve Yazılım Geliştirme Mesleki Gelişim Programı” adı bende bilgi çağının meslek lisesi eğitimi ya da yaygın eğitimi noktasında iyi sonuçlar elde edileceği umudunu yarattı. Tabi icraat, felsefeye dayansa da farklı beceriler gerektiriyor yine de izlemeye değer bir adım ile karşı karşıyayız.

    Proje kapsamındaki pilot eğitimler, 18-22 Kasım’da Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu aşamada 100’e yakın bilişim öğretmenine, sınıf ortamında Python programlama eğitimi verilirken, halen devam etmekte olan ikinci aşamada, geleceğin teknolojilerine temel oluşturan ağ yönetimi, siber güvenlik, nesnelerin interneti ve programlama eğitimleri, bilişim teknolojileri öğretmenleri başta olmak üzere 1 milyon öğretmene online olarak veriliyor. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenlere, küresel geçerliliği olan birer sertifika verilecek.

    Bu süreç, ülkeler ve ticari şirketlerin karşı karşıya olduğu temel bir sorunu konu alması nedeniyle önemli sonuçlar yaratabilir. Duru’nun probleme bakışı, bu sorunun temellerini iyi bildiğini gösteriyor. Duru, “Veri bilimi, yapay zekâ gibi alanlardaki iş talebi giderek artıyor. Günümüz işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için bilgi teknolojilerinin (BT) “sipariş alıcılarından” “stratejik iş ortakları”na dönüşümü kaçınılmaz. Bu da BT çalışanlarının görev tanımlarının, cihazları yapılandırmaktan çıkıp, iş sorunlarını teknolojiyle çözmek olarak değişmesi anlamına geliyor. Yakın gelecekte şirketler de giderek hem teknik hem de ticari donanıma/yetkinliğe sahip uzmanları istihdam etmeye yönelecek. Ve işlerini dönüştürme çalışmalarında başarılı olan şirketler, BT çalışanlarını ticari yetenek ve beceri konusunda yeniden eğitmeyi yeni eleman işe alımı ya da dış kaynak kullanımına tercih ederek şirket kültürünü ve değerlerini koruma yoluna gidecek” diyor.

    Cisco’nun 2019 sonunda açıkladığı ve dört noktaya odaklanan yeni stratejisi, dijital dönüşüm becerileri olan bir kuşağın yaratılması doğrultusunda eğitim düzeyinin artırılmasını gereklilik haline getiriyor. Cisco CEO’su Chuck Robbins ve Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü David Goeckeler tarafından San Francisco’da açıklanan yeni vizyon ve strateji, 35 yıldır internetin teknolojik gelişimine ve bu alandaki inovasyona yön veren Cisco açısından yeni bir sıçrama vaat ediyor. Şirketin yeni stratejisinin dört ayağı kendi ifadeleriyle şu şekilde sıralanıyor:  SILIKON: Cisco’nun Silicon One mimarisi gelecek için interneti daha da güçlendirecek. Bu sektörün tek yüksek düzeyde programlanabilir silikon mimarisi, Cisco’nun önümüzdeki 10 sene ve sonrası için tasarladığı yönlendirme (routing) ürünleri portföyünün yeni temelini oluşturacak. Bu yeni mimari, hizmet sağlayıcı pazarını, web ölçekleme pazarını ve işletmelerin önemli bir bölümünü destekleyecek; daha önce hiç olmadığı şekilde tüm ağın gereksinimlerine karşılık verecek, dahası ağların kurulma ve çalıştırılma şeklini basitleştirecek. OPTIKLER: İnternetin yapı taşlarının ‘ayrıştırılması’:  Şayet yönlendiricileri birbirine bağlayan optikler ve anahtarlar onların çalışmasını sağlayan silikona ayak uyduramazsa, yeni internetin gerektirdiği yük sek hızlara ulaşılamayacak. Cisco, maliyetleri aşağı çekecek, enerji tüketimini ve gereken kullanım alanını azaltacak ve ağ operasyonlarını basitleştirecek olan Silikon Fotonik Teknolojileri’ne yatırım yapıyor. 5G/AI/IOT ÇAĞI IÇIN YÖNLENDIRICI: Cisco’nun yeni yönlendirme ürünleri portföyü bu yeni silikon üzerine kurulmuş olan ilk ürünler. Cisco 8000 Yönlendirici Serisi, eşi benzeri görülmemiş petabayt ölçek ile güvenli ve bulut özellikleri gelişmiş teknoloji sunacak ve hizmet sağlayıcıları ile web ölçeklendirme firmalarının ileride toplu ölçekte ağlar kurup işletme maliyetlerini düşürecek.

    EKONOMI: Cisco en yeni optikleri yeni silikon mimarisinin hızlarıyla bir araya getirerek ağların kurulma ekonomisini değiştirecek. Mevcut optik taşıma katmanları ve yönlendirme katmanları tek bir yönlendirme mimarisi içinde takılabilir optiklerle birbirine bağlanacak. Bu da işletmelerin, daha verimli, daha basit, daha güvenli ve daha uygun maliyetli ağlar kurmasına olanak sağlayacak.

    Günümüz iş hayatının en önemli unsurunun müşteri olması bu stratejinin aldığı tepkiyi de dikkatle incelemeyi gerektiriyor. ACG Araştırma Şirketi’nin CEO’su ve Baş Analisti Ray Mota da, “Cisco, donanım, yazılım, optikler ve silikon alanındaki yenilikleri ile müşterilerinin işletme maliyetlerini daha geniş ölçekte ve daha etkin yönetmelerine yardımcı olmak için internetin ekonomisini değiştiriyor. 2020’ye girerken, operasyonel verimlilik elde etmek her zamankinden daha önemli” diyor.

    Yeni nesil şirketlerden Facebook’un tepkisi de ilgi çekici. Cisco’nun stratejisini değerlendiren Facebook’un Ağ Mühendisliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Najam Ahmad, “Facebook ağ ayrıştırma ve açık ekosistemlerin önemli bir savunucusu olmuştur. Bu bağlamda Açık Bilgi İşlem Projesi ve Telekom Altyapısı Projeleri gibi kilit önem taşıyan girişimleri ile ağ kurma sektörünü dönüştürmeyi hedeflemektedir. Cisco’nun yeni Silicon One mimarisi bu vizyonla örtüşmektedir. Bu model, ayrıştırma yaklaşımı ile ağ operatörlerine farklı ve esnek seçenekler sunuyor” şeklinde konuşuyor. Cisco’nun bu yeni devrimin içinde yer almak için gösterdiği çaba, Türkiye’deki eğitim projesinin de en önemli dayanağını oluşturuyor.