Tohum Otizm Vakfı, Sürdürülebilir Hedefler Odağında Büyüyor

0
1132
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya

Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, Fortune’a, Türkiye’de Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı’nın hayata geçirdiği önemli projeleri ve amaçlarını anlattı.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “otizm spektrum bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacı ile 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuştur. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan çocuklar, gençler ve ailelerinin yanı sıra kaynaştırma ortamlarında hizmet alan diğer özel eğitim gerektiren çocuklar, gençler ve aileleri için de her biri alanında uzman profesyoneller tarafından eğitimler sağlamakta ve bu alanda farklı projeler geliştirmektedir. Vakfın daha önce kurulan otizm ile ilgili vakıf ve derneklerden farkı ise, sadece örnek bir model okul kurmakla kalmayıp, devletin otizmli çocuklara ve ailelerine verdiği sağlık ve eğitim hizmetlerine yurt çapında destek olmak gibi daha kapsamlı amaç ve hedeflerle kurulmuş olmasıdır.   Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu 2006 yılında ABD’de bulunan Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nün (Princeton Child Development Institute-PCDI) bir yaygınlaştırma koludur ve 2006’dan beri eğitim vermektedir. 

Okulda bugün itibariyle 150 çocuğumuz eğitimine devam etmektedir. 30 çocuğumuz tam zamanlı Okul programına, 120 çocuğumuz ise seanslı Destek Eğitim programına devam etmektedir.

Kurum işbirlikleri

Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları Eğitim Bursu Desteği: Otizmli çocukların tek çareleri olan yoğun, sürekli ve özel eğitime kavuşmaları için Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda eğitim almalarını sağlıyoruz. İstanbul Şişli ‘de bulunan model okulumuzda 150 öğrencimiz eğitim alıyor. Firmalar, iş birliklerimiz ile eğitim burs fonumuza katkıda bulunabilmekte ve öğrencilerimizin yıllık burslarını karşılamaktadırlar.

Depremden Etkilenen Otizmli Çocuklara Eğitim ve Teknoloji Desteği Projesi: Depremden 114.000 otizmli çocuğun etkilendiği tahmin edilmektedir. Her otizmli çocuğun ortalama 4 kişilik bir ailenin üyesi olduğunu düşündüğümüzde deprem bölgesinde otizmden etkilenen toplam kişi sayısı 450.000’dir. Bölgedeki otizmli çocukların afet dolayısı ile artan problem davranışlarının, takıntılarının ve otizm belirtilerinin azaltılmasına yönelik teknolojik eğitim materyallerini ve eğitici oyuncaklardan oluşan malzemeleri kurumsal destekçilerimiz ile hayata geçirdik: Bridge to Turkey (BTF), Drogsan İlaçları, ETAC, Evolog, Gi Group İnsan Kaynakları, İndeks Bilgisayar, Keller Williams,  Socar, Starbucks, Turkcell, Turkish Philantropy Fund (TPF), Uno Gönüllüleri, Zürih Sigorta Çalışanları

Proje ile toplamda 800 çocuğa Eğitici Oyuncak Kiti, 650 çocuğa Teknolojik Eğitim Kiti ulaştırdık.

Özel Eğitim Sınıfları Konteyner Projesi: Depremden etkilenen otizmli çocukların kesintisiz ve yoğun eğitim gereksinimlerinden yola çıkarak Özel Eğitim Sınıfları Konteyner Projesini tasarladık. Konteyner kentlerdeki okullarda özel eğitim sınıfları açılması ve yeni yaşam alanlarında rutinlerinin oluşturulması otizmli çocuklar ve aileleri için yaşamsal önem taşıyor. Adıyaman, Hatay ve Malatya da konteyner kentlerde 6 özel eğitim konteyner sınıfı hayata geçirdik. Yeni eğitim ve öğretim dönemi ile birlikte sınıflarda otizmli öğrenciler eğitim almaya başladı. Bridge to Turkey, Evolog Çalışanları ve Gazella Turizm kitap projesi kapsamında bu konuda bize destek verdiler.

Özel Eğitim Sınıf Donanımı Projesi: Tohum Otizm Vakfı olarak otizmli çocukların eğitim aldığı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim sınıflarının eğitim koşullarını geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Anadolu’da ihtiyaç sahibi okullarda özel eğitim sınıflarının eğitim materyallerini ve sınıf donanımlarını yeniliyoruz. Kurumsal destekçilerimizin sağladığı katkılarla bugün 44 farklı ilde 166 sınıf donanımı projesini gerçekleştirdik. Bu yıl özellikle depremden etkilenen illerde ve depremden göç alan illere yönelik çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz aylarda Starbucks ile Adana’da 2 sınıfın malzemelerini yeniledik. Her sınıf donanımı çalışmamızda o sınıfta eğitim veren öğretmenlere, okul personeline ve velilerine de otizme yönelik çeşitli eğitimler vermekteyiz. Bu yıl afetlerde özel gereksinimli bireylere nasıl davranılması gerektiğine yönelik eğitimlerde vermeye başladık.
Sınıf Donanımı projemize bugüne kadar destekte bulunan kurumlar: Avrupa Koleji, Baba Yapı, Birlik Toys, BNP Paribas, Corteva Agrisience, Çırağan Palace Kempinski, Demir Export Defaş, Domino’s Pizza, Essence 70, Evolog, Garanti BBVA Yatırım, İTO, Koç Holding, Kuehne+Nagel, Leaseplan, Oscar Eğitim Araçları, Özel İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi, Ricoh, Seymak, Starbucks, TANAP Doğalgaz A.Ş., Turkish Philantropy Fund (TPF, Vega Okulları, Voonka Kids, Yapı Kredi Faktoring

Otizmli Bireyler İş Gücünde: İstihdam Staj Programı: İş koçu destekli istihdam modeli, iş gücüne katılmakta zorlanan otizmli bireylerin iş hayatına katılmaları ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmalarını kolaylaştırmak için ihtiyaç duydukları desteği sağlayan bir modeldir. Bu modelin temel amacı otizmli bireylerin istihdamının yaygınlaştırılmasına destek olmaktır.

Tohum Otizm Vakfı 5 yıl önce Eker Süt Ürünleri ile başladığı iş koçu destekli istihdam çalışması kapsamında bugüne kadar Eker Süt Ürünleri’nde 12 otizmli bireyin istihdamına destek verdi. GSK İlaç da 1, Netlog Lojistik’te 3, Boyner Mağazacılık’ta 3 ve Medtria Gümrük Müşavirliği’nde 1 otizmli bireyin istihdamını sağladık. İnsan kaynakları departmanları bize otizmli çalışanların verimliliği genel olarak artırdıklarını ve hata oranlarını da düşürdüklerini belirtmekteler. İŞKUR verilerine göre ülkemizde 90 otizmli birey çalışmakta. Bizler Tohum Otizm Vakfı’nın devam eden kurumsal iş birlikleri ile 20 otizmli bireye istihdam sağlamış bulunmaktayız.

Vakfın çalışmalarını www.tohumotizm.org.tr den inceleyebilirsiniz.