TL ve BIST’e FED morali

0
57

FED kararı sonrası dolar tüm gelişmekte olan ülke paraları karşısında değer kaybediyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş iyimserliği destekliyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına gitmemesiyle gelişmekte olan ülkelerin genelinde pozitif seyri hakim. Gelişmekte olan piyasalardaki pozitif havanın aksine kötü bilançoları fiyalayan Avrupa borsalarında satış görülüyor.

Brezilya Reali yüzde 1,04, Meksika Pezosu yüzde 0,85, Polonya Zlotisi yüzde 1,15, Macar Forinti yüzde 0,68, Güney Afrika Randı ise yüzde 1,19 oranında primli seyrediyor. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kazancı ise yüzde 1,17 seviyesinde. 2,97’nin altını gören dolar/TL kuru saat 17.53 itibariyle 2.9744 seviyesinde bulunuyor.

BIST 100 endeksi ise günü yüzde 0.52 yükselişle 72.427,41 puandan tamamladı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gün ortasında paylaştığı notunda gelişen ülke piyasalarındaki olumlu tablonun üç nedeni olduğunu belirtti. Perşembe günü görülen bu rallinin temel nedeni Fed’in güvercin mesajları. Federal Açık Piyasa Komitesi, FOMC, iki gün süren toplantısının ardından, Çarşamba günkü açıklamasında, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlerken, bunun işgücü piyasası ve enflasyon ve aynı zamanda ekonomik görünüme yönelik risklerin dengesi üzerindeki etkilerini değerlendirdiklerini belirtmişti. Fed öte yandan, gelecekteki faiz artırımlarının kademeli olacağını bir kez daha işaret etti.