Timberland’in çevreci yaklaşımı

0
93

Timberland, 2020 yılında tüm tesislerinde kullanılan enerjinin yüzde 50’sinin sürdürülebilir kaynaklardan karşılanmasını hedefliyor. 2018 yılını 1,9 milyar dolar gelirle kapayan Timberland, 2020 sonbahar-kış sezonunda sunacağı kapsül koleksiyonunda İngiliz ordusundaki paraşüt malzemelerini kullanılarak tasarlanan ceketler, organik pamuk ve geri dönüştürülmüş plastik şişelerden tasarlanan ayakkabı ve çantalar yer alıyor.

Begüm Nur Alkış

Moda sektörünün oyuncuları için 2019 yılının bir uyanış yılı olması bekleniyor. McKinsey FashionScope’a göre, 2019 yılında Çin’in ABD’yi geçerek, dünyanın en büyük moda pazarı olması bekleniyor. Sektörde dengelerin değişmesi bir yana, sektör oyuncularının artık dijital ilkleri düşünmeleri, piyasaya daha hızlı ulaşmaları, sosyal konularda aktif bir duruş sergilemeleri ve sürdürülebilirlik için tüketici taleplerini karşılamaları gerekiyor.

Yönünü çevreci çözümlere çevirenler ise sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Hem ürün platformu hem de ürünleri oluşturma yöntemleri açısından devamlı yeni teknoloji arayışı içinde olduklarını belirten Timberland Küresel Pazarlama Başkan Yardımcısı Argu Secilmiş,

2020 yılında tüm tesislerinde kullanılan enerjinin yüzde 50’sinin sürdürülebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediklerini söylüyor.

Sera gazı emisyonunu azaltarak, temiz, yenilenebilir enerji kullanımını artıracak olan VF Corporation bünyesindeki Timberland, “daha iyi yap” mottosuyla toplumlarda fark yaratmaya çalışıyor. 2018 mali yılını 1,9 milyar dolar gelir ile kapatan Timberland, dünya genelinde 7 bin çalışanı ile 100’den fazla ülkede hizmet veriyor. Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında toplam 248 mağazası bulunan Timberland’ın gelecek dönem planları arasında, Çin pazarı ve dijital kanallar ile pazar payının büyümesi, daha fazla insana erişebilmesi yer alıyor.

Timberland olarak attıkları her adımda gezegeni korumayı gözettiklerine değinen Secilmiş, “Tüm ürünlerimizi sorumluluk bilinciyle tasarlıyor ve üretiyoruz; ürünlerimizin içeriğinin ne olduğunun yanı sıra nasıl yapıldıklarına dair de kendimizi sorumlu tutuyoruz. Gelecek nesillere bırakacağımız alanları korumak ve geliştirmek, kentlerimizi yeşillendirmek ve kaynaklarımızı verimli kullanmak en öncelikli çalışma alanlarımız arasında” diyor. Ürünlerini müşteriyle buluşturduğu temas noktalarını Türkiye genelinde artırmaya devam ettiklerini belirten Secilmiş, Türkiye pazarını “heyecan verici” olarak tanımlıyor. Yeni ürün kategorilerini Türkiye’ye getirmeye devam eden Timberland, 2018 yılında ilk kez kadın dış giyim koleksiyonunu Türkiye pazarına sundu.

Timberland’ın hikayesi, 45 yıl önce Güney Boston’da bir ayakkabı şirketi olan Abington Shoe Company’nin “Timberland” adını almasıyla başlıyor. Timberland kurucusu Nathan Swartz’ın oğlu Sidney Swartz’ın verdiği bu isim, sırçalı nubuk deri, tırtıklı kalın kauçuk tabanlar ve botların zorlu kış mevsiminde su geçirmeyecek özellikte olmasından dolayı ormanların adamı anlamına gelen “Timberlander”dan geliyor. Bir moda ikonu yaratmaktan çok New England insanına hizmet etmek amacıyla yola çıkan marka, 1973 yılında türünün ilk örneklerinden olan su geçirmez deri botları satışa sunuyor. 2011 yılında VF Corporation tarafından satın alınarak Timberland LLC oluyor.

2014 yılında ise Timberland, VF Outdoor, Inc. şirketinin bir birimi haline geliyor. Timberland markası kadın, erkek ve çocuklar için üst kalitede ayakkabı, giyim ve aksesuar ürünlerinin tasarımı, üretimi, pazarlaması, dağıtımı ve satışını üstleniyor. Buna ek olarak Timberland PRO markası adı altında ise endüstriyel ayakkabı ve iş kıyafetleri üretiliyor. Timberland’da gerçekleştirilmesi planlanan yeni projeler hakkında bilgi veren Secilmiş, yakın geçmişte ünlü İngiliz tasarımcı Christopher Raeburn Timberland’in ilk Küresel Kreatif Direktörü olarak göreve başladığını ve kendisiyle özdeşleşen “sorumlu, sürdürülebilir ve akıllı moda tasarım” anlayışının, Timberland’in global tasarım vizyonunu daha da ileri taşıyacağına değiniyor.

Kapsül koleksiyondaki parçalar, çevreye olan etkileri en aza indirgemek için organik pamuk ve geri dönüştürülmüş PET (plastik şişelerden türetilmiş) gibi  bir dizi ekolojik malzeme kullanılarak üretildi. Koleksiyonda İngiliz ordusundaki paraşüt malzemelerini kullanılarak tasarlanan ceketler, anoraklar, gömlekler, organik pamuk ve geri dönüştürülmüş plastik şişelerden tasarlanan ayakkabı ve çantalar yer alıyor. Tamamı Christopher Raeburn imzalı ilk kadın-erkek koleksiyonu 2020 sonbahar-kış sezonunda müşteriyle buluşacak.