Tersine beyin göçü için aylık 24 bin TL burs verilecek

0
46

Türkiye’den beyin göçünü tersine çevirmek amacıyla TÜBİTAK bünyesinde sürdürülen ‘Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı’, ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na dönüştürüldü.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programla ilgili ayrıntıları paylaştı.
 
Buna göre; program yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyruklu araştırmacıları da kapsayacak ve 8 farklı alanda teşvikler sunacak.
 
Araştırmacı başlangıç paketi genç araştırmacılar için 500 bin TL, deneyimli araştırmacılar için 1 milyon TL olacak. Bu paralar araştırmacının kendisine değil, araştırmacıya evsahipliği yapan kuruma aktarılacak. Ayrıca bu kuruma 720 bin TL’ye kadar araştırma desteği verilebilecek. Bunların yanında ayda 3 bin 750 TL yönetim ve idari maliyetler ödeneği aktarılacak.
 
Araştırmacıların aylık yaşam giderlerine yönelik burs, genç araştırmacılar için 20, deneyimlile riçin 24 bin TL olacak. Burslar araştırmacının kendisine verilecek.  Destekler eş ve çocukları da kapsayacak. Aile yaşam gideri bursu olarak 2 bin 250 TL alacak araştırmacıların eş ve çocukları için sigorta ve yol destekleri de sağlanacak.
 
Ayrıca, Türkiye’ye gelen araştırmacıların kendi ekiplerini kurabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanacak ve ekibe giren doktoro öğrencierine aylık 4 bin 500 TL burs verilecek. Her ekip için burs verilecek öğrenci sayısı 5 ile sınırlı olacak.