Temiz enerji yatırımlarında rekor yılı

0
41

Bloomberg New Energy Finance’a göre, 2015 yılı yeşil enerji yatırımlarında rekor bir yıl olurken, küresel temiz enerji yatırımları 329 milyar dolara yükseldi. 
   
Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Ekonomi Blog’unda yer alan habere göre, yatırımların yanı sıra, yenilenebilir enerji kapasitesinde bir önceki yıla göre %30’luk bir artış yaşandı. Böylece 2015 yılında yeşil enerji yatırımlarının kısıtlı kalabileceğine dair belirtiler olmasına rağmen, yatırımlar 2004 yılındaki yatırımların yaklaşık 6 katına çıkmış oldu. 
   
Bloomberg’e göre geçtiğimiz yıl yeşil enerji yatırımlarında yavaşlama beklentisinin dört nedeni bulunuyordu. Bunlardan birincisi solar sistemlerin daha ucuz maliyetli olmasıydı. Zira aynı miktar yatırımla daha fazla kapasite artırımı yapılabilirdi. İkincisi,  doların güçlü seyretmesi dolar dışı yatırımlarda düşüşe neden olabilirdi. Üçüncüsü, yeşil enerji yatırımlarının merkezi olan Avrupa ekonomisindeki zayıflığın devam etmesiydi. Dördüncü ve en kuvvetli beklenti ise fosil yakıt fiyatlarındaki düşüşün yeşil enerji yatırımlarına olumsuz yansıyabileceğiydi. Tüm bunlara rağmen 2015 yılında yeşil enerji sektörüne yapılan yatırımlar Çin, Afrika, ABD, Latin Amerika ve Hindistan’da büyük artışlar göstererek küresel çapta rekor seviyeye ulaşıldı.
   
2015 yılı içinde yapılan en büyük rüzgâr enerjisi yatırımı 1,6 GW’lık kapasite ile 2,2 milyar dolarlık Nafin Mexico en büyük solar fotovoltaik yatırımı 294 MW’lık kapasite ile 744 milyon dolarlık Silver State South Projesi ve en büyük solar termal yatırımı 350 MW’lık kapasite ile 1,8 milyar dolarlık NOORo (Fas) oldu. En büyük biyokütle projesi 330 MW’lık kapasite ve 2,3 milyar dolarlık yatırım ile Brezilya’daki Klabin Ortiguera Tesisi olurken, en büyük jeotermal yatırımı ise 170 MW’lık kapasite ve 717 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’deki Güriş Efeler oldu.