Tekzen’in hedefi 650 milyon TL ciro

0
230

Tekzen Yapı Market’in Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, yönetim kurulu üyesi seçildiği Avrupa’nın yapı market kuruluşlarını biraraya getiren EDRA’nın (European DIY Retailers Association) toplantısında başarısını kutlayanlara tek bir cümleyle şöyle diyordu: “Daha yapacak çok şey var. Asıl şimdi daha çok çalışmalıyız.” Gigin, dört sene önce Fortune’a verdiği röportajda, Tekzen’in 57 mağaza, 56 bin ürün çeşidi, 2 bin çalışana sahip büyük yapısından bahsediyordu. Aradan geçen sürede yapı market sektörünün değişen dinamikleri, Tekzen’e kalıcı ve istikrarlı başarılar sağladı. Yönetimde,  henüz 30’lu yaşlarını süren Tekzen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Onur Mertoğlu var. Yerel tedarikçiyi destekleyip, ürün sayısını artırarak, sürekli ve derinden yenilendiklerini söyleyerek, “Son üç senedir agresif büyüyoruz” diyor.

Dört sene içinde Tekzen, mağaza sayısını 52 ilde 104 mağazaya çıkardı. Ürün ve kategori çeşidinin artırılması, mobil site ve uygulamaların devreye alınması, tavsiye ve e-bülten sistemleri, hızlı gönderi seçenekleri, puan/kupon kampanyaları ve dijital reklam uygulamaları ile fiziki mağaza sayısı 2,5 kat artmasına rağmen online satışların cirodaki payı da arttı. Online satış payı, 2015 sonuna kadar yüzde 5’lere ulaşacak. Tekzen’in internette ziyaretçi sayısı aylık 1 milyon 800 bin kişi. 2020’de cironun yaklaşık yüzde 15’inin online satıştan geleceği öngörülüyor.
Şirket, Anadolu’da yapılanmaya ağırlık veriyor. Cirosunun yüzde 14’ü Güneydoğu’dan geliyor. İki lojistik deposu var. 450 tedarikçi ve yıllık yüzde 10 ürün yenilenmesi gerçekleşiyor. 2015’te yaklaşık 30 milyon TL yatırım hedefleniyor. Tekzen’in 2014 net satış geliri, 505 milyon 353 bin TL oldu. 2015 yılını 650 milyon TL ciro planlar arasında. Yıl sonuna kadar 10 yeni mağaza açılması planlanıyor. Şirket en son Ankara Polatlı ve İstanbul Çekmeköy’de mağaza açtı.
 
REKABET YOĞUN
Türkiye pazarındaki mevcut duruma bakıldığında Tekzen’in işi deneyimleri nedeniyle zor değil. Markanın kriz reçetesi, rakiplerinin aksine daha mütevazı konumlanmak.

Koçtaş, Bauhaus ve Praktiker gibi rakiplerle pazarda rekabet ediyor. Koçtaş, 20 ilde 43 mağazası ve 232 bin metrekare mağaza alanıyla faaliyet gösteriyor. Bin 700’ü aşkın yerli ve yabancı tedarikçisi, 50 bin adete yakın ürünü var. Mağazalarının 26 tanesi AVM içinde konumlanmış. Sektördeki açılımını, yapı marketten “ev güzelleştirme, ev geliştirme” olarak kurguluyor. Şirket, 2014 yılında cirosunu yüzde 13 artırdı.

Türkiye’de yapı malzemeleri pazarı 20 milyarın üzerinde büyüklükte. Yapı marketi zincirlerinin bu pazardan yüzde 20 dolayında pay aldıkları tahmin ediliyor. Pazarın diğer bölümünü mahalli yapı marketleri ile geleneksel nalburiye dükkanları paylaşıyor.

Tekzen’in rekabet ortamında giydiği yeni koşu ayakkabısı, açtığı lojistik üslerinde gösterdiği performansın hızını artırıyor. Şubelerine dört bir koldan lojistik destek veriyor. Bu durum yapı marketler kategorisi için iddialı bir girişim olarak kabul ediliyor. Türkiye’nin en büyük dağıtım ağı olmayı hedefleyen Tekzen, yapı market sektöründe kendi adında lojistik merkezi açan marka unvanını geçen senelerde olduğu gibi korumaya yönelik stratejiler geliştiriyor.
İddialı işlere soyunan Tekzen, tanıtım konusunda ise mütevazı davranıyor. Şaşaalı açılışlara para harcamak yerine Anadolu’da her gittikleri kentte mutlaka bir okula sponsor oluyor. Pazarlama adına efektif sonuçlara odaklanıyor. Anadolu yatırımlarına önem veriyor.

Tekzen, lojistik üsler, sanal mağaza ve Türkiye’nin her bir noktasında açtığı perakende noktalarıyla rekabet ortamında güçlü duruş sergiliyor.