‘Teknolojik Dönüşüme Liderlik Edeceğiz’

    0
    40

    Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, mevcut transfer merkezlerine teknolojik yatırımlara devam edeceklerini söylüyor. Anadolu’daki transfer merkezlerinin  teknolojik yatırımlarına ağırlık vereceklerini ve dijitalleşme sürecinin bir parçası olarak kuryelerin çalışma alanlarının sistemlerde otomatik olarak belirlenmesini sağlayarak operasyonel anlamda zamanı daha iyi yönetmeyi hedeflediklerine değiniyor.  ŞULE LALELİ

    2019’UN ilk çeyreğinde İstanbul Anadolu yakasındaki Orhanlı Transfer Merkezi’ni ve İzmir’deki Transfer Merkezini teknolojik olarak yenileyen Aras Kargo, e-ticaret gönderilerindeki artan hacmi daha iyi yönetebilmek için İstanbul’un iki yakasına küçük paket ayrıştırıcı makine yatırımını devreye aldı. Bu sayede kapasite ve verimlilik artışı sağlamayı da hedefliyor. Utku Ayyarkın, Fortune’a gelecek dönem hedefleri anlattı.

    Aras Kargo’nun 2018 yılı performansı (satış, ciro vb) nedir?

     Kurulduğu günden bu yana öncü ve yenilikçi kimliğiyle kargo taşımacılığına yön veren bir şirket olarak, bu yıl sektörde 40. yılımızı tamamladık. Toplam 4 binden fazla araç, 800’ün üzerinde şube, 28 transfer merkezi ve 14 bin çalışanımızla, Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahip kargo şirketlerinden biri konumundayız. Aras Kargo, köklerini bu topraklarda sağlamlaştırarak “dünya markası” olma vizyonuyla yatırımlarına büyük bir hızla devam ediyor. Her gün ortalama 600 bin gönderi taşıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ülkemize hem istihdam yaratmaya hem de katma değer sağlamaya devam ediyoruz. Her yıl istikrarlı büyümemizi sürdürerek, 2018’te de yine çift haneli büyümeyle 1 milyar TL’nin üstünde ciro elde etmeyi başararak istikrarlı büyümemize son beş yıldır devam ediyoruz. 2019 yılına daha fazla verimlilik ve kârlılık esasıyla başladık. Bu yıl da çift haneli büyüme trendimizi devam ettirmeyi planlıyoruz.

    2019 yılının ilk beş ayını sektör açısından nasıl geçirdiniz? 2019 yılının riskleri ve fırsatları neler oldu ve olmaya devam edecek?

    Ülkemiz coğrafi konumu itibariyle dört saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1,5 milyarlık bir nüfusa milli geliri 30 trilyon doların üzerinde olan birçok pazara erişim imkanına mevcut. Ülkemizin sahip olduğu lokasyon avantajını kaliteli, hızlı, çağın gereklerine ve tüketici ihtiyaçlarına uygun bir hizmet anlayışıyla birleştiren kargo sektörü, geleceğin stratejik sektörlerinden biri olmaya aday. Özellikle son yıllarda e-ticaret pazarındaki gelişmelere ve teknoloji alanında yaşanan dönüşüme bağlı olarak ülkemiz kargo sektörü, büyük bir ivme kazanmış durumda. Sektörün yakalamış olduğu bu olumlu grafik, 2019 yılı itibariyle devam ediyor.Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD’ın Nisan ayında yayınlanan Türkiye’de E-Ticaret sunumu verilerine göre ülkemizde 2018 yılında hızla ivme kazanan e-ticaret sektörü, yüzde 42 oranında büyüyerek 59.9 milyar liralık hacme ulaştı. E-ticaretin en yoğun olduğu kategori de 31.5 milyar TL ile perakende oldu. Türkiye’nin e-ticaret potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmesi, kargo sektörünün iş hacmine de olumlu yönde etki ediyor. Küresel ve ülkesel bazda artan e-ticaret hacmi, taşınan mal ve hizmetin de artmasına neden oluyor. E-ticaretin gelişimine paralel olarak kargo sektörünün de teknolojik olarak gelişmesi, günün şartlarına uyum sağlaması gerekiyor. Tüm yatırımlarımızı bu yönde yapıyoruz. Oldukça dinamik bir sektör olan kargo sektöründe tüketicilerin talepleri kaliteli, hızlı ve çeşitli teslimat başlıklarında yoğunlaşıyor. Dolayısıyla rekabetin yüksek olduğu kargo sektöründe değişen taleplere göre teknolojik yatırımları yapmak, alt yapıyı güçlendirmek, iş süreçlerini daha verimli hale getirmek her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Aras Kargo olarak 40 yıllık tecrübemizle sektörün en köklü kurumlarından biriyiz. Sahip olduğumuz bilgi ve deneyimimizi günümüz teknolojisi ve hizmet anlayışı ile harmanlayarak müşterilerimize hizmet veriyoruz.

    Önümüzdeki dönemde büyüme stratejileri ve gelecek planları hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni yatırım planlarınızdan bahsedebilir misiniz?

    Her zaman odağımıza müşteri memnuniyetini alarak stratejilerimizi hazırlıyor, planlarımızı hayata geçiriyoruz. En yüksek müşteri memnuniyetini sağlamak için de iş süreçlerimizi iyileştirmenin yanı sıra geleneksel kargo yönetimini onların beklentileri doğrultusunda dönüştürüyoruz. Dinamikleri sürekli değişen ve hızın büyük önem kazandığı yaşam koşullarına uyum sağlamak amacıyla 3 yıl önce İkitelli Transfer Merkezi’yle başladığımız teknolojik alt yapı yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. İkitelli Teknolojik Transfer Merkezi’nin ardından, bu yıl planladığımız yeni yatırımlarla Ankara, İstanbul, İzmir gibi ticaretin yoğun olduğu büyük şehirlerimizdeki transfer merkezlerini de teknolojik olarak yeniliyoruz. 2019’un ilk çeyreğinde İstanbul Anadolu yakasındaki Orhanlı Transfer Merkezi’ni ve İzmir’deki Transfer Merkezimizi teknolojik olarak yenileyerek, sorter sistemine geçirdik. Ankara’nın da bu yıl içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. Yine e-ticaret gönderilerindeki artan hacmi daha iyi yönetebilmek için İstanbul’un iki yakasına küçük paket ayrıştırıcı makine yatırımını bu yıl devreye aldık. Bu sayede kapasite ve verimlilik artışı sağlamayı da hedefliyoruz.

    Yıl sonuna kadar ne kadarlık bir çevresel yatırım bütçesi ayırdınız?

    Dünya genelinde giderek artan, bizim de mutlulukla karşıladığımız çevre duyarlılığına bağlı olarak tüketicilerin firmalardan çevre dostu uygulamalar beklentisi de paralel şekilde artış gösteriyor. Aras Kargo olarak geleceğe yatırımızı şimdiden yapıyor, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek değişen tüketici ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılama anlayışımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Doğası gereği karbon ayak izi bırakan kargo sektöründe çevreye karşı sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda karbon ayak izini azaltabilmek için 2011’de filoya elektrikli araçlar dahil etmeye başladık. Elektrikli ticari araç filosu ile yakıt maliyetinde ayda ortalama yüzde 10 tasarruf sağlıyoruz. Atılan bu doğa dostu adımla elektrikli araçların ortalama araç ömrü olan 8 yılda 5.787 ton karbon salınımına engel olunuyor. Bu da doğaya yaklaşık yeni 18 bin ağaç dikilmesi kadar fayda sağlıyor. Bu şekilde sağladığımız faydanın yanı sıra daha önce de ÇEKÜL’le yaptığımız iş birliği sayesinde de bugüne kadar yaklaşık 140 bin ağaç dikimi yaptık. Çevre ile ilgili kalite belgelendirmelerinde ise ISO 14001 Çevre Yönetim sistemi düzenlenmesi ve 50001 Enerji Yönetim Sistemi üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye genelindeki 28 transfer merkezimizdeki atık alanlarının yenilenmesi, yine Türkiye genelindeki tüm şube, bölge müdürlüğü ve transfer merkezlerimizde geri dönüşüm kutularının tamamlanması, birimlerimizde bulunan SEÇ (Sağlık Emniyet Çevre) panolarımızın yenilenmesi gibi yine çevre odaklı çalışmalarımız bulunuyor. 2014 yılında hayata geçirdiğimiz Doğa Dostu Araslar oluşumumuzla da, Turmepa Deniz Temiz Derneği ile Türkiye’nin kıyılarını temizlemeye ve bu konuda farkındalık yaratma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şimdiye kadar Türkiye genelinde 11 farklı kıyıdan çalışanlarımızın ve ailelerinin gönüllü katılımıyla 3 tonun üstünde atık toplayıp, Turmepa ve yerel belediyeler vasıtasıyla geri dönüşüme gönderdik.

    Transfer merkezlerimizde LED aydınlatma ve fotosel sistemleri kullanarak yüzde 25 enerji tasarrufu elde ediyoruz. Bunun yanı sıra kargo poşetlerimiz doğa dostu malzemelerden oluşuyor.

    Teknolojinin hızla geliştiği bir çağda Aras Kargo yeni gelişmelere nasıl entegre oluyor?

     Dünya büyük bir hızla dijitalleşirken biz de bu alana yaptığımız yerinde ve doğru yatırımlarımız sayesinde yerli ve yabancı e-ticaret markaları başta olmak üzere, hız ve güven arayan tüm müşterilerimizin tercih ettiği şirket konumuna geldik. Çünkü, Aras Kargo olarak bir yandan işimizi en iyi şekilde yapmak üzere operasyonlarımızı sürekli geliştirirken diğer yandan da dünyadaki trendleri yakından takip ediyoruz. Buradaki değişimlere bağlı olarak da operasyonel süreçlerimizde çağın gerekliliği olan tüm yatırımları gelecek stratejilerimiz kapsamında gerçekleştiriyoruz. Dünya genelinde e-ticaret sektörünün büyümesi hızlı bir ivme kazanıyor. Küresel e-ticaretin hacmi son 4 yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolara, toplam perakende içerisindeki payı ise yüzde 4,2’den yüzde 8,5’e ulaştı. 2019 yılında da küresel e-ticaret pazarının 3.5 trilyona ulaşması bekleniyor. E-ticaret sitelerinin de hızlı, güvenli ve kaliteli kargo taşımacılığı beklentisi sektörümüzdeki dijital dönüşümün önceliklendirilmesi, teknolojik alt yapı yatırımlarının yapılarak istenilen standartların sağlanması büyük önem taşıyor. Biz de teknoloji tarafındaki altyapı yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Yaklaşık üç yıl önce şirketimizde dijital dönüşüm başlattık. İlk yatırımlarımızı, ağırlıklı olarak araç yenileme, el terminalleri, kaynak planlama yazılımı, elektronik ölçüm tartım sistemleri, konveyör sistemleri gibi teknolojilere yaptık. Dijital dönüşümle yalnızca yazılım ve sistemleri değil, organizasyonumuzu, şubelerimizi ve transfer merkezlerimizi de dönüştürmeye karar verdik. En büyük teknolojik yatırımımızı hem operasyonel hem de metrekare olarak en yüksek kapasiteli transfer merkezlerinden biri olan İkitelli Transfer Merkezi’ne yaptık. Tam otomatik sistemlerle dönüştürdüğümüz merkezin kapasitesini saatte 5.500 gönderiden 15 bine yükselttik. Avrupa’da tek çatı altındaki en büyük tesislerden biri olarak inşa edildi. Bu yatırımlarımızla ve hayata geçirdiğimiz akıllı teknolojiler sayesinde büyüme, verimlilik ve karlılık da önemli bir artış sağladık. Bir başka yatırım odağımız da kuryelerimizin olmazsa olmaz parçası el terminalleri. El terminallerine yaptığımız yatırımla bütün iş süreçlerimizi doğrudan okuma yöntemiyle takip edebiliyoruz. Bu sayede işi ilk seferde doğru yapıp, kişi başına düşen iş yükünü doğru planlıyoruz. E-ticaret firmalarıyla iş birliklerimiz de sahip olduğumuz vizyon, dijitalleşme yatırımlarımız ve operasyonel kapasitemizle doğru orantılı. Yaptığımız bu çalışmalarla sınır ötesi e-ticaret firmalarıyla birlikte çalışacak operasyonel ve teknolojik alt yapıyı sağlıyor, “dünya markası” olma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Özellikle müşterilerimizin bizi takdiri, doğru bir vizyonda ilerlediğimizin en güzel göstergesi. Son yıllarda KOBİ’lerin en çok çalıştığı kargo şirketiyiz. Örneğin, milyondan fazla siparişin incelenerek hazırlandığı 2018 Kobi E-Ticaret Raporu’na göre son 2 yılda üst üste “KOBİ’lerin en fazla tercih ettiği kargo şirketi” seçildik. Ayrıca, jürisi tüketicilerden oluşan ALFA Awards’ta yapılan bağımsız araştırmaya göre yine son iki yıldır peş peşe ‘Müşteri Deneyimini En İyi Tasarlayan ve Sunan Marka’ olarak ödüllendiriliyoruz.

    Önümüzdeki beş yıl içerisinde mevcut pazar dinamiklerinizin nasıl bir seyir izleyeceğini öngörüyorsunuz? Rakamlarla ciroda büyüme en çok hangi alandan gelecek?

    Günümüzde e-ticaret ve kargo sektörü etkileşim halinde olan ve birbirini besleyen iki sektör konumunda. Bu nedenle gerek e-ticaret gerekse de kargo sektöründe yaşanan gelişmeleri ayrı olarak düşünmek oldukça zor. Daha önce de bahsettiğimiz üzere Türkiye, e-ticaret alanında çok hızlı büyüyen bir pazar. Tüketicilerin perakendede artan bir şekilde mobili tercih ettiğini görüyoruz. Önde gelen perakende markalarına tüketici ziyaretlerinin yüzde 70’ten fazlası mobil kanallar üzerinden gerçekleşirken bu markalar cirolarının yüzde 60’tan fazlasını yine mobil üzerinden sağlıyor. “Aynı gün kargoda” ya da “ertesi gün teslimat” gibi ibarelerin tüketicilerin alışveriş kararlarını etkilediği bilinen bir gerçek. Türkiye, e-ticaret alanında yıllar içinde gösterdiği gelişim itibariyle ciddi bir potansiyel barındırıyor. Hem e-ticaret aktörlerinin hem de kargo sektörünün bu potansiyeli karşılayacak teknolojik dönüşümü gerçekleştirerek gerekli yatırımları hayata geçirmesi önümüzdeki dönemin belli başlı konuları arasında yer alacak.