TCMB’den yeni hamle

0
33

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirdi.
   
TCMB tarafından yapılan yazılı bir açıklamada şöyle denildi:
   
“Zorunlu karşılık oranları ile rezerv opsiyonu katsayılarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
    
-Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 50 baz puanindirilmiştir.
-Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk üç diliminde katsayılar 0,1 puan artırılmıştır.
   
Rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusudeğişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar Türk lirası ve 670 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır.”

Merkez Bankası’nın bu adımını yorumlayan Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, 

“TCMB, son dönemdeki likidite amaçlı adımlarına bir yenisini daha ekledi. Banka, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken; Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkanının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkanının ilk üç diliminde katsayıları 0,1 puan artırdı. Rezerv opsiyon kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde, söz konusu değişikliklerle finansal sisteme yaklaşık 1,2 milyar TL ve 670 milyon USD ilave likidite sağlanması öngörülüyor. TL zorunlu karşılık oranları indirilirken, döviz ve altın katsayılarının artması da brüt rezervlere olumsuz bir etki yapmayacaktır.
 
Özellikle son dönemde bankaların maliyetlerinin düşürülmesine yönelik adımlar atılıyor. Kredi faizlerinde bankaların birbiri peşisıra indirim yapmasının ardından, TCMB de kredi maliyetlerini düşürücü ve kredi faiz oranlarının daha da düşmesinin önünü açacak düzenlemeler yapıyor.
 
Mart ayı başında bankalarca TL üzerinden açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları tüketici kredileri içinde yüzde 19,96’yken Ağustos ayı sonunda yüzde 18,67’ye gerilemiştir. Bu oran aynı dönemde TL bazlı ticari krediler için yüzde 15,50’den yüzde 11,47’ye gerilemiştir. Ortalama konut kredisi faiz oranları ise yüzde 14,46’dan yüzde 12,07’ye gelmiştir.
 
Bankaların fonlama maliyetlerinin, zorunlu karşılık hamlesi ile düşecek olması bankacılık sektörünü rahatlatacaktır ve kredi faizlerinin de daha fazla düşmesi imkanını artıracaktır. Kamu bankalarının TL mevduat ağırlığından dolayı bu durumdan bir kademe daha fazla olumlu etkilenmesi beklenebilir. TCMB’nin hamlesini olumlu olarak nitelendirebiliriz” ifadelerini kullandı.