​TCMB’den kredi notu çalışması

0
68

Merkez Bankası tarafından 21 Mart 2016 tarihinde yayımlanan değerlendirmede, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kredi notları üzerinde etiki olan faktörler ele alındı. 

Değerlendirmenin özet kısmında şu ifadelere yer verildi: “Kredi derecelendirme kuruluşları küresel kriz sonrası dönemde, derecelendirme metotları ve krizleri öngörmedeki yetersizlikleri ile eleştirilmektedir. Bir diğer eleştiri ise, bu kuruluşların gelişmekte olan ülkelere yönelik olumsuz yanlılığına dairdir. Bu bakımdan, bu not panel regresyon modelleri kullanarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kredi derecelerinin belirleyicilerini ve söz konusu belirleyicilerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için farklılaşıp farklılaşmadığı incelemektedir. Ayrıca, not gelişmekte olan ülkelere karşı negatif bir yanlılık olup olmadığını da test etmektedir. Sonuçlar, gelişmiş ülkeler için GSYH büyümesi, kamu borcu, GSYH büyüme oynaklığı ve enflasyon oynaklığının gelişmiş ülkeler arasında daha belirleyici olduğunu göstermektedir. Bu durumda, ekonomik gelişmişlik ve finansal derinlik gibi değişkenler gelişmiş ülkeler
için göreli olarak birbirine yakın seviyelerde olmasının etkili olduğu düşünülmektedir. Gelişmekte olan ülkeler için ise, enflasyon, kamu borcu, finansal derinlik ve kişi başı gelir seviyesinin kredi derecesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Ek olarak, sonuçlar gelişmekte olan ülkelerin benzer ekonomik temellere sahip gelişmiş ülkelere göre ortalama 1,4 basamak daha düşük kredi derecesi aldıklarını ortaya koymaktadır. Aynı modeller, model hatalarını kontrol etmek amacıyla piyasa bazlı bir risk primi göstergesi olan CDS primleri üzerine de uygulanmıştır. Analiz tekrarlandığında, gelişmiş ülkelere yönelik negatif yanlılığın ortadan kalktığı gözlenmektedir.”