TCMB Para Politikası Kurulu toplantı sayısı değişti

0
33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayılarını düzenleyen torba yasa kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Buna göre Para Politikası Kurulu yılda sekiz kez toplanacak, toplantılar Merkez Bankası Başkanı çağrısı üzerine yapılacak. 

Başkan, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üyeden olmak üzere yedi kişiden oluşan Kurul her ay olmak üzere yılda 12 kez toplanıyordu.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek daha önce toplantı sayısının neden azaltığıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Şimşek, banka meclisinin operasyonel, idari konularla ilgili bir yapı olduğunu belirterek, bu iki yapının toplantı tarihlerinin birbirine bağlanmış olmasının mantıklı ve dünya örnekleriyle uyumlu olmadığını ifade etmişti. Toplantı zamanının para politikasının istikrarı, devamlılığı, esnekliği ve etkinliği amacına hizmet edecek biçimde doğrudan ve açıkça Para Politikası Kuruluna ilişkin kanun maddesi ile düzenlenmesinde fayda görüldüğünü vurgulayan Şimşek, bu şekilde toplantı sayılarının gelişmiş ülkelerle uyumlu olacağının altını çizerek, 14 gelişmiş ülkenin 9’unda kurulun yılda 8 kez toplandığını, birçok gelişmekte olan ülkenin merkez bankasının da bunu aynen uyguladığını, bu yıl İsrail ve Güney Kore’nin de bu sayıları 8’e indirdiğini söylemişti.

Enflasyon Raporu 31 Ocak’ta açıklanacak
TCMB tarafından yapılan duyuruya göre, “Enflasyon Raporu 2017-I” bilgilendirme toplantısı 31 Ocak’ta yapılacak.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 31 Ocak Salı günü saat 10:30’da Ankara’da bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek ve Başkan Murat Çetinkaya bu toplantıda bir sunum yapacak.