TCMB Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladı

0
28

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kamuda uygulanan mali disiplin ve özel sektörde sağlanan basiretli borçlanma eğiliminin devam ettiğini kaydetti.
   
TCMB 30 Kasım 2015 Tarihli Finansal İstikrar Raporu’nda öne çıkan mesajları şöyle sıraladı:
   
“Kamuda uygulanan mali disiplin ve özel sektörde sağlanan basiretli borçlanma eğilimi devam etmektedir.
   
Bu sayede cari işlemler açığının eğilimi GSYİH’ye oranla Avrupa Birliği normu olan yüzde 4 eşiğinin altında seyretmeye başlamıştır.
   
Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri de cari dengedeki iyileşmeyi desteklemiştir.
   
Hanehalkı borçluluğu makul ve sürdürülebilir düzeylerde seyretmektedir.
   
Yabancı para krediler uzun vadelidir ve önemli bir kısmı kur riski yönetiminde görece daha başarılı olan büyük ölçekli firmalar tarafından kullanılmaktadır.
   
Yabancı para firma kredilerinde tahsili gecikmiş alacak oranı düşük seyrini korumaktadır.
   
Alınan önlemler, bankaların kısa vadeli dış borçlarının azalmasına ve kredi/mevduat oranının iyileşmesine katkı sağlamıştır.
   
Bankalara tahsis edilen depo limitleri ile Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında TCMB’de bulundurulan döviz ve altın varlıklarının toplamının, bankaların gelecek bir yıldaki dış borç ödemelerinin tamamını karşılayacak seviyeye ulaşması sağlanmıştır.
   
Önümüzdeki dönemde gerekli görülmesi halinde TCMB, Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen Euro tahvillerin teminata kabulündeki oranları kademeli olarak artırabilecektir.”