TCMB 21 Haziran toplantısında ne yapacak?

0
19

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim sürecini devam ettirmesi bekleniyor.

Morgan Stanley 17 Haziran’da yayınladığı CEEMEA raporunda bugün gerçekleşecek toplantıda TCMB’den indirim beklediğini belirtti. Morgan Stanley raporunda TCMB Para Politikası Kurulu’ndan üst banttan 50 baz puan indirim kararı çıkacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Goldman Sachs ise TCMB’nin gecelik borç verme faiz oranını 25 baz puan indirip 9,25 seviyesine çekmesini bekliyor. Goldman Sachs, 50 baz puan indirim beklememesinin nedenini globalmakro ortadaki belirsizliğe ve TCMB’nin önceki açıklamasında verdiği mesajlara bağladı.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği anket sonucuna göre, ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu 50 baz puan indirim beklediklerini söyledi. Faiz koridorunun üst bandından indirim sürecinin haziran toplantısında da devam edeceğini bekleyen ekonomistler 50 baz puan indirimle birlikte tüm zamanların en dar faiz koridoruna geçilmesini bekliyor.

AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerden 1’i bu faiz koridorunun üst bandındaki indirimin 25 baz puan, 12’si ise 50 baz puan düzeyinde olmasını bekliyor.

BlooomberHT tarafından yapılan 8’i yabancı 16’sı yerli 26 kurumun katıldığı ankette ise 3 ekonomist üst bantta 25 baz puan, 23 ekonomist 50 baz puan indirim öngörüsünde bulundu. Haftalık repo faizinde hiçbir kurum değişiklik beklemezken, ankete katılan ve üst bantta 50 baz puan indirim bekleyen 2 kurum alt bantta da 25 baz puan indirim beklediğini belirtti.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9,5’e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25’te bırakmıştı.TCMB böylece üst üste 3’üncü toplantıda da faiz koridorunun üst bandında indirime giderek, bu süreçte toplam 125 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti.

Şubat ayında yüzde 10,75 olan faiz koridorunun üst bandı, takip eden 3 ayda yüzde 9,50’ye kadar düşürülürken, piyasa beklentileri doğrultusunda haziran ayında da 50 baz puanlık indirim yapılması durumunda faiz koridorunun genişliği 175 baz puana çekilmiş olacak.