Tarım dışı istihdam FED’i nasıl etkileyecek?

0
112

ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok altında kalarak 160 bin geldi. 8 ayın en düşü olan rakamın FED’in faiz artırımı konusunda elini güçsüzleştirdiği belirtiliyor. 

A1 Capital Menkul Değerler analisti Engin Deniz Avcı, kritik bekleyişin ardından açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentiyi karşılayamadığına değinerek, “Dolar için son haftalarda kabusa dönen veriler Fed’in elini güçsüzleştirmeye devam ediyor. Ortalama saatlik kazançlar ve İşsizlik Oranının da beklentilerle aynı gelmesiyle  birlikte,  Dolarda değer kaybı devam ediyor. Veriler TL için müjde niteliğinde karşılanırken, Altın da ihtiyaç duyduğu kuvveti tekrar buldu” diye konuştu. 

Avcı,  “Haziran faiz artırımı için kritik olan enflasyon rakamları bundan sonraki süreçte daha da önem kazandı. Dolardaki değer kaybının Petrole etkisini de yakından izleyeceğimiz haftalarda Fed iyice köşeye sıkıştı. Fakat bu noktada unutulmaması gereken bir kavramda satış baskısı beklenen dolar için haftalık saatlik kazançların yatırımcıların yüzünü güldürebileceğidir.” yorumunu yaptı.

İntegral Menkul’ün tarım dışı istihdam analizinde ise Fed’in bu veri sonrasında faiz artırımı kararının ortada gözüktüğü belirtiletek, “Ne çok güçlü ne çok zayıf bir yorum yapılabilir. Ancak masanın üzerinde faiz artırımını tutacak faktörler yok değil. Özellikle ücretlerdeki artış dolara destek verebilir. Haziran toplantısı bir miktar çetin geçebilir” ifadeleri kullanıldı.

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarına bakıldığında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 15 Haziran’da yapacağı toplantının faiz artışını destekleyecek nitelikte olmadığının görüldüğünü söyledi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, bugün açıklanan ABD verisinin Fed açısından bakıldığında Haziran ayını kuvvetlendirecek bir veri olmadığını ve bundan sonraki aylarda da yine 150 civarında rakamlar görüleceğine işaret ettiği için ücretlerin seyrinin iyice öne çıkacağını bildirdi.
   
Şant Manukyan Foreks’e yaptığı açıklamada, “Artan çalışma süresi+Artan ücretler+ 80K yetecekken 170K gelen istihdam artışından oluşan bu veri kesinlikle iyi bir veri. Aslında önceki aylardan iyi ama piyasa sadece NFP’a baktığı için biraz süre gerekecektir. Fed açısından bakanlar için ise Haziranı kuvvetlendirecek bir veri değil ve bundan sonraki aylarda da yine 150 civarında rakamlar göreceğimize işaret ettiği için Ücretlerin seyri iyice öne çıkacaktır” diye konuştu.

Fed, Aralık ayında yaklaşık 10 senedir ilk defa faiz oranını artırmıştı; fakat o dönemden beri Çin’deki yavaş büyümenin, Japonya ve Avrupa’nın uygulamalarının, ABD’nin ekonomik büyümesine dair etkilerindeki belirsizlik nedeniyle, ilave faiz artırımına gitme kararı almadı.