Tanzanya yatırımcılarını bekliyor

    0
    21

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu başlayacak dört günlük Afrika ziyaretinin ilk durağı Tanzanya olacak. 

    Tanzanya, Afrika’nın doğusunda yer alıyor. Kuzeyinde Kenya ve Uganda, batısında Ruanda, Burundi ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, güneyinde de Zambiya, Malavi ve Mozambik’in bulunduğu Tanzanya’nın doğusu Hint okyanusuna açılıyor.

    Tanganika ve Zanzibar adlı bağımsız devletlerin 1964 yılında birleşmesinden doğan Tanzanya, yaklaşık 945 bin kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye’den biraz daha büyük bir alana yayılıyor. Tanzanya, dünyanın en geniş topraklarına sahip 31’inci ülkesi konumunda.

    Kahve ve pamuk tarımın bel kemiği
    Birleşmenin ardından sosyalist rejimin uzun süre hakim olduğu Tanzanya’da, özel teşebbüs bulunmadığı için hiçbir alanda ilerleme kaydedilemedi. O dönem dünyanın en az gelişmiş ve dış yardıma gereksinim duyan ülkelerinden biri olan Tanzanya, 1980’lerin ortasından itibaren Uluslararası Para Fonunun (IMF) kapısını çaldı.
    Tanzanya, 1995’ten itibaren ise kalkınmaya başladı. Kısa sürede Sahra Altı Afrika ülkeleri içinde en etkileyici büyüme oranını sergileyen Tanzanya, son yıllarda ekonomide yüzde 6-7’lik büyüme sağladı.

    Uluslararası Para Fonu ve Dışişleri Bakanlığı verilerinden derlenilen bilgilere göre, ekonominin tarıma bağlı olduğu Tanzanya’da, iş gücünün yüzde 70’e yakını tarım sektöründe çalışıyor. Ancak tarımdan elde edilen gelir, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının sadece yüzde 28’ine tekabül ediyor.

    Tarımın bel kemiğini oluşturan kahve ve pamuk, ihracatta en önemli gelir kaynağı. Geçen yıl 5,9 milyar dolar ihracatın gerçekleştiği ülkede, 9,9 milyar dolar da ithalat yapıldı.

    Afrika’nın en büyük üçüncü altın üreticisi
    Tanzanya’nın ikinci en büyük döviz getiren sektörü de turizm. Serengeti, Tarangire, Kilimanjaro gibi çok sayıda ulusal park ve av sahaları bulunan Tanzanya’da Hint Okyanusu kıyı şeridinde de temiz plajlar bulunuyor. Turizmdeki yatırım olanakları arasında otel, eğlence mekanı ve restoran inşaatı, tur faaliyetleri ile pazarlama organizasyonları yer alıyor.

    Tanzanya, Güney Afrika ve Gana’nın ardından kıtanın en büyük üçüncü altın üreticisi. Altın, elmas, uranyum ve nikel gibi önemli maden yatakları bulunan ülkenin yine büyük miktarda doğal gaz rezervlerine de sahip olduğu biliniyor.

    Doğal gazın yanı sıra uranyum, kömür ve jeotermal enerji gibi diğer kaynakların çoğu da işlenmemiş durumda. Bu kaynakları işleyecek imkanları kısıtlı olan ülkenin, enerji alanında dış yatırımcılar için büyük fırsatlar barındığı belirtiliyor.