TAB Gıda eğitim odaklı büyüyor

0
199

Türkiye genelinde 650’den fazla Burger King restoranı, 80’e yakın Sbarro, 200’ü aşkın Popeyes, 70’den fazla Arby’s ve 140’tan fazla Usta Dönerci, 7 Döner Stop restoranı bulunan TAB Gıda, hızlı servis restoran zincirlerinin geldiği nokta açısından en merak edileni. 

Merak edilen temel konulardan biri, istikrarlı büyümenin getirdiği yeni işler, markalar ve başarı… TAB Gıda’nın, franchise yatırımcılarına sunduğu fırsatlar, gıda işletmeciliği konusundaki ihtiyaçları kendi bünyesinde çözebilme kapasitesi ve İK gücü ilk göze çarpanlar. TAB Gıda’nın 2018’in ilk yarısındaki güçlü büyüme performansı hakkında bilgi veren TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, bu başarının bir tesadüf olmadığını dile getiriyor ve TAB Gıda’ya bugüne kadar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını söylüyor. Dikici, “Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi dört global, Usta Dönerci ve Döner Stop ile de iki ulusal olmak üzere toplam altı markamız ile hem iş modelimiz hem de gösterdiğimiz performans ile sadece Türkiye’de değil dünyada da örnek alınan ve yakından takip edilen bir şirketiz. Burger King’in dünyadaki en büyük işletmesiyiz” diyor. 
Burger King şirketin sürükleyici gücü. Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi global markalar  yeni şubelerle bu büyümeyi ivmelendiriyor. Yerel marka Usta Dönerci ve bir süre önce markalara dahil edilen Döner Stop ise özel konsept ve yenilikçi menülerle tüketicilerin ilgisini çekiyor. Şirketin online satışın toplam satışlardaki oranı yüzde 15’lik dilime sahip. Sadece Türkiye operasyonunda 20 bini aşkın, TFI-TAB Gıda Yatırımları çatısı altında 50 bin civarı çalışanı var.

Burger King, Türkiye’nin en büyük restoran zinciri konumunda. Türkiye’de 650 mağazası var. Burger King’in Çin’deki operasyonları da, Türkiye tarafından yönetiliyor. Çin’deki beş yüz mağazayı da ekleyince ortaya bir dev çıkıyor. Caner Dikici, Çin’dekilerle birlikte dünyanın en büyük mağaza zinciri olduklarını söylüyor… Cirolar da, bu büyüklüğe yakışır düzeyde. TFI-TAB Gıda Yatırımları çatısı altında Çin’de 1000’e yakın Burger King restoranı var.

2018’in ilk yarı yılında yüzde 30 büyüme kaydeden şirket, Atakey Patates fabrikasını 2013 yılında 50 milyon dolar yatırımla Afyon’da kurdu. TAB Gıda markalarının Türkiye’nin geneline yayıldığı düşünülse de Dikici henüz yer almadıkları şehirleri, Karaman, Sinop, Bayburt, Ağrı, Muş, Ardahan olarak sıralıyor. Bu illerden Ağrı ve Şırnak›ın yakın dönemde yer alacağı iller arasında olacağını söylüyor ve “Diğer iller için ise teklifleri değerlendiriyoruz”diyor. 

Bir diğer yatırım da Amasya’nın Suluova bölgesinde. Ekur Et Entegre, Burger King, Arby’s, Sbarro, Popeyes ve Usta Dönerci gibi restoranların ürün ihtiyaçlarını karşılıyor. Dünyanın dört bir yanında 2000’e yakın fast-food restoranıyla hizmet veren TFI; büyüyen iş kapasitesi, gelişen teknoloji ve ihtiyaçları doğrultusunda kendi mamüllerini üretebileceği, kaynağı belli, kaliteli, güvenilir ve sağlıklı besinler sağlayabileceği üretim tesislerine sahip. Bu üretim fabrikaları ile TFI; Burger King, Arby’s, Sbarro, Popeye’s ve Usta Dönerci gibi restoran zincirlerinin ürün ihtiyaçlarını karşılarken, aynı zamanda ilgili sektörlerdeki  grup dışı müşterilerine de “Amasya Et Ürünleri” markasıyla hizmet veriyor. Kesimden paketlemeye kadar entegre üretim sistemi özelliğindeki Ekur Et Entegre tesisi, günde 400, yılda 120 bin büyükbaş hayvan kesimi ve yılda 30 bin ton karkas et işleme kapasitesiyle bölgenin besicilik faaliyetlerinin artmasına büyük katkı sağlıyor. Hayvanların doğum ve detay bilgilerinden başlayarak, kesiminden raflardaki yerlerini alana kadar geçen her proses; özel yazılım ile kontrol altında tutuluyor. Bu iş için bölge seçimi özenle yapılmış. Amasya’daki Ekur Et Entegre fabrikasının 200 kilometre çevresindeki Samsun, Kırşehir, Yozgat, Kars ve Erzurum’da 1 milyon besi hayvanı bulunuyor. 
 
TAB Gıda’nın Genel Müdürlüğünü 2004 yılında üstlenen Caner Dikici, ondan önce de TAB Gıda’nın ana hissedarı Ata Grubu’nda görev yapıyordu. 1996 yılında katıldığı Ata İnşaat’ın Urfa’daki besi çiftliğini de o kurmuştu. Çiftliğin kuruluşundaki edindiği tecrübe ona TAB Gıda’nın kaptanlığını getirdi… Eğitimi gıda alanında değil. ODTÜ’de elektrik-elektronik mühendisliği üzerine. Röportaj sırasında öğreniyoruz ki Dikici tam bir eğitim tutkunu. Bitirdiği üniversitelerin dışında kariyerine bir de Eskişehir Açıköğretim Fakültesi Edebiyat ve Tarım bölümlerini eklemiş. Bu konuda, “Bu benim özel ilgi alanım. Okumayı seviyorum. Dersler zor olsa da çıkan soruları daha sonra sınava giren gençlerle ya da çalışanlarla beraber kritize etmek beni çok mutlu ediyor” diyor. 
Eğitim konusunda sadece kendisini değil, çalışanlarını da düşünerek önemli bir işe imza atmış. Anadolu Üniversitesi’nin e-Sertifika programlarını çalışanları için hayata geçirmiş. 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Caner Dikici’nin sinerjisinden “Geleceğin Yöneticileri” eğitim programı doğmuş. Beş farklı e-Sertifika modülünden oluşan eğitimde, özellikle eğitim hayatını yarıda bırakmış ve ilkokul veya ortaokul mezunu olan şirket çalışanlarının, kariyerlerine yön vermeleri hedefleniyor.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, imzalanan eğitim protokolüne ilişkin basınla paylaştığı görüşlerinde şu bilgiyi veriyordu. (Mayıs-2018)“Anadolu Üniversitesi olarak kamu ve özel sektördeki tüm kuruluşlarla eğitim iş birliği protokolleri imzalıyoruz. Üniversitemizin genellikle kamu kuruluşlarıyla iş birlikleri bulunuyor ve bunların çoğunu da bakanlıklarla yapılan eğitim iş birlikleri oluşturuyor. Bu kapsamda, TAB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile bir eğitim iş birliği anlaşması yaptık. Bundan sonra kendileri, personellerinin terfilerinde bizim sertifika programlarımızın sonuçlarını kullanacaklar.”

Caner Dikici ise Anadolu Üniversitesi ile yapılan iş birliğine ilişkin olarak, “Tüm çalışanlarımıza geleceğin yöneticileri olma imkanı sağlıyoruz. Şirket bünyesindeki TAB Akademi ile yıllardır hem kendi şirketimiz hem de ülkemiz için geleceğin liderlerini yetiştirmek amacıyla çalışanlarımızı destekliyoruz. Eğitim programı sayesinde tüm çalışanlarımız belirli modüllere katılarak kariyerlerini geliştirme fırsatı yakalıyor.”

Dikici, seçilen derslerden geçen çalışanların müdürlük kategorisine kadar yükseldiğini söylüyor. Toplamda bugüne kadar 2000 civarı kişi eğitimlere katılmış. Eğitime katılanların aldıkları derslerden bazıları şöyle: Besin Güvenliği Ve Hijyen, Etkili İletişim Teknikleri, Yönetim ve Organizasyon, Sosyal Davranış ve Protokol gibi.
Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s ve Usta Dönerci gibi restoran zincirlerini aynı şemsiye altında toplayan TAB Gıda, üretim ve inovasyonda yaptığı yatırımlar ve büyüme performansıyla global sistem içerisinde Türkiye’yi örnek ülke olarak öne çıkarıyor. 20 yıllık deneyimden sonra Usta Dönerci markasını yaratan TAB Gıda, bugün Usta Dönerci markası, eğitim planlamaları, satın alma gücü, hızlı servis restoran zinciri sektöründeki operasyonel tecrübesi, bilgi işlem sistemi, geniş lojistik ağı ve güçlü insan kaynakları altyapısıyla dünyada örnek gösteriliyor. Eğitim, mentorluk uygulaması ve istihdam planlaması gibi süreçler İK departmanının dijitalleşme stratejisi ve hedefleri çerçevesinde gerçekleşiyor. 14 bin 371 kişilik Fortune 500 listesine yansıyan istihdam sayısıyla tek başına dev bir ordu olan TAB Gıda, gelecek stratejilerinde dikey entegrasyon modeli ile büyümesini sürdürecek görünüyor.