Suudi Arabistan piyasa düzenlemelerini gevşetiyor

    0
    23

    Suudi Arabistan, petrol fiyatlarındaki düşüşün yaşandığı bir dönemde hisse senedi piyasalarına yatırım yapmak isteyen yabancılara yönelik yeni düzenlemeler getirdi.

    Suudi Arabistan sermaye piyasaları düzenleyici kurumundan Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, 4 Eylül’de yasallaşması beklenen düzenlemeler kapsamında, Suudi Arabistan hisse senetleri piyasalarına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların toplam 18.75 milyar riyal yerine 3.75 milyar riyal yönetim altındaki varlığa sahip olması yeterli olacak. Ayrıca, yabancı yatırımcıların tek bir şirkette yüzde 10’a kadar paya sahip olmasının önü açılacak, daha önce bu oran yüzde 5 seviyesindeydi.

    Sermaye piyasaları düzenleyici kurumundan yapılan açıklamaya göre, değişiklikler 2017’nin ilk yarısından önce geçerli olacak. Suudi Arabistan petrol fiyatlarının geçtiğimiz iki yılda yarıdan fazla düşmesiyle, dünyanın belki de en kapalı borsalarından birini daha açık hale getiriyor. Suudi Arabistan’ın Tedavül Borsası geçtiğimiz Haziran ayında yabancı yatırımlarına kısıtlamalar kapsamında izin vermişti. Düzenlemeler hangi kurumun yatırım yapabileceğine, her şirket için ve piyasa geneli için ne kadar yatırım yapabileceğine dair detaylar içeriyordu.

    Devlet refah fonları ve üniversite bağışlarının yapıldığı hesaplar yeni düzenlemeler sonrası yatırım yapabilecek. Düzenlemelere göre, nitelikli yabancı yatırımcılar, Suudi veya 6 üyeli Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde bulunan portföy yönetim şirketleriyle çalışma seçimine sahip olacak.