​Suudi Arabistan ekonomisini öldürüyor

0
19

2014 yılı yaz döneminden bu yana petrol fiyatları yüzde 60 civarı değer kaybetti. Petroldeki düşüş yalnızca enerji şirketlerinin bilançolarını değil aynı zamanda Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkelere de zarar veriyor. 

Business Insider’ın haberine göre, Suudi Arabistan ekonomisini öldürmekle suçlanıyor çünkü çok fazla petrol üretiyor ve piyasaya sürdüğü petrole bağlı olarak fiyatları değiştirme gücü var. 

Ülkenin 2015 yılı bütçe açığı 98 milyar dolar seviyesine ulaştı. 

SUUDİ ARABİSTAN’DAN AKARYAKITA ZAM

IŞİD savaşındaki yardımcı rolü ve Yemen’deki savaş çabaları nedeniyle harcamaları bu yıl yüzde 13 artışla analistlerin beklentilerini aşarak 260 milyar dolara tırmandı. Bununla birlikte gelirleri resmi beklentilerin yüzde 15 altında 162 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 

2014 Haziran’da üç haneli rakamlarda bulunan petrol fiyatları 36,94 dolara geriledi. Petrol gelirleri toplam gelirlerinin yüzde 77’sini oluşturan Suudi Arabistan için bu büyük bir mücadele. 

Suudi hükümetinin petrol fiyatlarını yüzde 50 üzeri artıracağını açıklaması durumu daha da kötüleştirdi. 

Piyasa katılımcılarına çılgınca gözüken şey, Suudi Arabistan’ın ekonomik durumunun büyük oranda kendisinden kaynaklanıyor olması. 

OPEC’in en büyük üyesi olan Suudi Arabistan fiyatların yükselmesi için üretimi kesmeyi reddetmişti. Mevcut durumda Çok fazla arz ve çok az talep var. Arzı kesmeyi reddetmesinin nedeni, petrol üreten ABD şirketlerini oyun alanı dışına çıkarmak.