Suriyeli Kürt gruplar IŞİD’e karşı anlaşma imzaladı

    0
    17

    IŞİD militanları ile silahlı mücadelelerine uluslararası destek alan Suriyeli Kürt gruplar kendi aralarındaki çekişmeyi bir kenara bırakarak iktidar paylaşımı anlaşması yaptı.

    Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Suriye’nin Kobani kentine asker gönderme kararı ile aynı zamanda yapılan anlaşma dokuz gün süren müzakerelerin ardından dün imzalandı.

    Özerk Kürt yönetiminin asker gönderme kararı Suriye’deki iç savaşa müdahil olacağı anlamına gelirken, Suriyeli Kürtlerin uluslararası toplumdan aldığı destek de artıyor.

    ABD IŞİD militanlarının ablukası altındaki Kobani kentini savunan Suriyeli Kürtlere havadan silah gönderiyor ve kent çevresindeki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenliyor.

    Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaş Kürtlerin ülkenin kuzeyinde fiilen özerk bir yönetim kurmasına imkan vermmiş de olsa ülkedeki Kürt gruplar arasındaki anlaşmazlıklar bulunuyor.

    Suriyeli Kürtler arasındaki en baskın grup olan Demokratik Birlik Partisi (PYD), bu yılın başında kanton olarak nitelenen üç bölgede özerklik ilan ederken, diğer Kürt gruplar bu hamleye karşı çıkmışlardı.

    Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani himayesinde imzalanan anlaşmaya göre özerk bölgenin karar alma mekanizması tüm siyasi grupların temsil edildiği yeni bir yapıya bağlanacak.

    Anlaşma ayrıca Kürtler arasındaki ana anlaşmazlıklardan birini oluşturan silahlı güçler konusuna da çözüm bulmaya çalışıyor. PYD bölgede kendisine bağlı YPG dışında silahlı güç bulunmaması konusunda ısrar ediyordu.

    Anlaşmaya göre PYD tarafından kurulan mevcut yönetim “geliştirilecek” ve daha sonra kurulacak Suriye Kürt parlamentosu için seçimler yapılacak. Ancak anlaşmada seçimler için bir takvim yer almıyor.

    Yeni karar alma yapısında oy dağılımı şu şekilde belirlendi: PYD’nin de yer aldığı Demokratik Toplum Hareketi’nin yüzde 40, Kürt Ulusal Konseyi’nin yüzde 40, bağımsızların ise yüzde 20 oy hakkı bulunuyor.

    Meşruiyet sağlamak
    PYD’nin ana rakibi olan Kürt Ulusal Konseyi üyesi Kamiran Hajo, Kürtlerin uluslararası toplumun arkalarında olduğunu hissettiklerini ve bu anlaşmanın uluslararası toplumda meşruiyet kazanmalarına yardımcı olacağını ifade etti.

    Hajo, “Çok önemli bir anlaşma. Suriye’de, sahada çok olumlu etkileri olacak” dedi.

    Bazı ülkeler PYD’nin ABD, Avrupa ve Türkiye’nin terörist bir örgüt olarak nitelediği PKK ile bağlantılarından dolayı Suriyeli Kürtlere yardıma sıcak bakmıyorlar.

    Jamestown Foundation kuruluşunda Kürt siyaseti uzmanı Wladimir Van Wilenberg, anlaşmayı “Suriye’de birlik sağlarlarsa Batı ile işbirliğinin kolaylaşacağını biliyorlar. Bu durumda IŞİD ile mücadele daha iyi koordine edilebilir” şeklinde değerlendirdi.

    Dünkü anlaşma Suriyeli Kürtlerin aralarında yaptığı üçüncü anlaşma oldu. Bundan önceki iki anlaşma başarısız olmuş, diğer taraflar PYD’yi iktidarı tekeline almak ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile birlikte hareket etmek ile suçlamışlardı.

    Barzani’den siyasi destek alan Kürt Ulusal Konseyi çatısı altında PYD’ye muhalif birçok oluşum bulunuyor.