Suriye sınırında düşen uçak piyasada tansiyonu artırdı

0
39

Suriye sınrıında Rus savaş uçağının düşürülmesi ve akabinde Rusya’dan gelen açıklamalar piyasada tansiyonu artırdı. 

Güne 2,84’ün üzerinde başlayan dolar/TL bu sabah Suriye sınırında savaş uçağının düşmesinin ardından 2,87’yi aştı, Euro/TL ise 3,06’nın üzerine çıktı.

Güne yüzde 0,16 yükselişle 79.868,80 puandan başlayan BIST 100 endeksinde satış hızlandı.

TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDA UÇAK DÜŞTÜ

Dolar/TL 2,8796 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL saat 12.43 itibariyle yüzde 0.77 primle 2.8740 seviyesinde. Euro/TL ise yüzde 1.13 primle 3.0626 civarında işlem görüyor. 

BIST 100 endeksi ise ilk seansı yüzde 1.37 düşüşle 78.655,60 puandan tamamladı. Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın ardından endeks 78,077 puana kadar gerilemişti. 

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri uçağın düşürülmesinin ardından dünkü kapanışa göre 9 baz puan yükselerek 5 haftanın zirvesi olan 254 baz puanı gördü.

Avrupa borsalarında satışlar yüzde 1’in üzerine çıkarken, Türk Lirası gelişmekte olan ülke paraları arasında negatif ayrışıyor. 

“BORSADA ALIM, DÖVİZDE SATIM İÇİN FIRSAT”
Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral İlhan Karayazıcı konuyla ilgili, Rusya ile yaşanan gerilimin önemli ve piyasalara yansımasının son derece normal olduğunu belirtti. Bu sürecin Türkiye ve Rusya arasında askeri bir çatışmaya neden olmasından endişe edildiğini aktaran Karayazıcı, dış politikada yılgı dengesi olarak ifade edilen çizgi dahilinde karşılıklı küçük hamleler görülebileceğini, fakat bu gerilimin bir savaşa neden olmasını beklemediğini ifade etti. Avrupa’nın arabulucu olarak sürece katılacağını söyleyen Karayazıcı, negatif haber akışının borsada alım, dövizde satım için fırsat oluşturduğunu düşündüğünü dile getirdi. 
 
Karayazıcı bugün açıklanması muhtemel yeni kabineyle ilgili ise, piyasanın Babacan müjdesi beklediğini, ekonominin başına Babacan’ın gelmesi durumunda piyasada çok pozitif bir etki oluşacağını ve Rusya’nın negatif haberini bastıracağını belirtti. 

​Açıklanacak kabinede piyasa adına mutsuz bir sonuç çıkarsa bir depreme neden olmayacağını söyleyen Karayazıcı, “BIST son 1,5 haftadır negatif ayrışarak kısmen bu durumu fiyatladığı için yakın vadede kısıtlı bir geri esnemeyi takiben önce dengelenme ardından ölçülü pozitif bir ritim ile karşılaşabiliriz. BIST siyasi tıkanıklığın aşılması ile sağladığı kasım priminin tamamını geri verdi. Haber akışının piyasa etkisi öngörülürken haberin ne olduğu kadar eş anda fiyatların nerede olduğu da önem taşır” dedi.

”SATIŞ BASKISI DEVAM EDEBİLİR”
ALB Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, Fortune Türkiye’ye yaptığı değerlendirmede, Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin satış baskısı altındaki endekslerde satışın artmasına neden olduğunu söyledi.

Rusya cephesinden gelen ‘İhlal etmedik’ yönündeki açıklamanın işlerin daha da karışacağı yönündeki beklentileri artırdığına dikkat çeken Baştürk, Türk borsasıyla birlikte Avrupa borsalarının genelinde satış görüldüğünü dile getirdi.

Türk Lirası’nın diğer gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrıştığını bildiren Baştürk, piyasada sert aşağı yönlü hareketlerin devamını beklediğini söyledi. 

BIST cephesinde satışın 77 bin seviyesine kadar devam edebileceğini bildiren Baştürk, gözlerin Merkez Bankası toplantısı ile bugün açıklanacak yeni kabineye çevrildiğini sözlerine ekledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunacağı yeni kabineye odaklanan piyasalar, diğer yandan Kasım ayı PPK toplantısını bekliyor.