Steve Wozniak: Apple yüzde 50 oranında vergi ödemeli

0
60

Teknoloji devi Apple’ın kurucularından Steve Wozniak’tan şaşırtan itiraf geldi. Wozniak, BBC’ye verdiği röportajda, Apple dahil bütün şirketlerin yüzde 50 oranında vergi ödemesi gerektiğini söyledi. 

NTV Para’nın haberine göre, Wozniak “Apple’ın benim kadar vergi ödemediği fikrini sevmiyorum. Çalışıyorum, geziyorum, ve yüzde 50 vergi ödüyorum. Bu hayatın bir parçası ve yapmamız gerekiyor” dedi.

STEVE JOBS, APPLE’I PARA İÇİN KURDU 
Wozniak ayrıca, Steve Jobs gibi hiçbir zaman parayla ilgili olmadığını belirtti. Apple’ın kurucusu ” Steve Jobs Apple’ı para için kurdu. Bu onun için en önemli şeydi” dedi. 

Apple,  Avrupa’daki işlerini İrlanda’daki bir bayisi aracılığıyla yürütüyor ve yüzde 12,5 oranında vergi ödüyor. Oysa İngiltere’de kurumlar vergisi yüzde 20.  ABD’de ise bu oran yüzde 35.  Apple’ın ABD’li vergi yetkililerin ulaşamayacağı offshore hesaplarında 200 milyar doları bulunduğu belirtiliyor.

VERGİ SORUŞTURMASI SÜRÜYOR
Apple, Google ve Amazon yeteri kadar vergi ödememekle eleştiriliyor. Hatta Apple şu sıralarda Avrupa Komisyonu tarafından vergi soruşturmasına tabi.

Wozniak, “Bahama’lara gidip paralarını saklayan insanlar gibi özel hesaplar açmayı düşünmedik. Ancak halka açık bir şirkete bakıldığında, hissedarları maksimum kar isterler, bu da finans işlerine bakan çalışanlarını dünyanın bütün kanunlarını araştırmaya ve teknik olarak yasal bir yol bulmaya iter. Bu durum yasal olsa da, beni rahatsız ediyor. Ben hayatımı böyle yaşamam” dedi. 

“Woz” olarak bilinen Wozniak, Apple’ı Steve Jobs ve Ronald Wayne ile birlikte 40 yıl önce kurdu.1985’te ayrıldı.  Apple şimdi 600 milyar dolar ile dünyanın en değerli şirketlerinden biri.