S&P’den Türk bankaları için kırılganlık uyarısı

0
19

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankaları için ana risklerin fonlama ve varlık kalitesi kırılganlığından kaynaklandığını bildirdi. 
 
“Dış Riskler Türk Bankalarının Fonlama ve Varlık Kalitesinde Kırılganlıkları Ortaya Çıkarabilir” başlığı ile rapor yayınlayan S&P analisti Margar Kouyoumdjian, “Bu iki faktör de yakın bir tehdit yaratmıyor, gerçek problemler eğer siyasi belirsizlik ve dış ortam ekonomide stres ve güvende aşınma getirirse ortaya çıkabilirler”ifadelerini kullandı. 
 
Türk bankacılık sektöründe risklerin, bankaların dış borca bağımlılıklarının artmasıyla ve yatırımcı iştahının zayıfladığı bir ortama girilmesiyle arttığını ifade eden Kouyoumdjian, “Bu dış fonlama kaynaklarına bağımlılık dikkate alındığında, global likiditede ve risk algalamalarında değişimler sektörü kırılganlığını ortaya koyabilir” dedi. 
 
Varlık kalitesinin, Türk Lirası’ndaki değer kaybına bağlı olarak şu ana kadar göreceli olarak hasar germediğini belirten S&P analisti, ancak varlık kalitesiin ekonomik büyümede olası bir düşüşe ve jeopolitik gelişmelere karşı kırılgan olduğunu vurguladıb 
 
Türk bankalarının finansal profillerinin ve perfonmanslarının yurtiçi ekonomik ve siyasi ortamla yakın korelasyon içinde olmaya devam edeceğini belirten S&P analisti, bu ortamın son yıllarda kötüleştiğini vurguladı. 

S&P raporunda not verilen 6 Türk bankası için görünümlerin negatif olduğu ve görünümlerin gerek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin görünüm, gerekse Türk bankalarının varlık kalitelerinin gelecek 12ayda kayda değer oranda kötüleşmesi riski görmelerini yansıttığını ifade edildi. 
 
S&P ayrıca raporda ortaya koyduğu gelişmelerin şu anda bir not hareketini gerektirmediğini de belirtti.