S&P Türkiye’nin notunu değiştirecek mi?

0
44

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’in ardından bu yıl ilk değerlendirmesini cuma günü yapacak olan Standard & Poor’s’tan (S&P) Türkiye’nin kredi notu ve görümünde değişiklik yapması beklenmiyor.
 
Ekonomistler, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunda ve görünümde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemediklerini kaydederken, kuruluşun notu (BB+) yatırım yapılabilir seviyenin altında tutmaya ve görünümü ise negatif olarak değerlendirmeye devam etmesini beklediklerini dile getiriyor.
 
Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch, 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiye’ye ilişkin kredi not ve görünümlerini korumuşlardı.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda,  “Kredi derecelendirme kuruluşları Fitch de Moody’s de Türkiye’de sabit tuttular, bence pozitife dönmesi lazımdı. Daha pozitif beklentilerimiz vardı. Ben Standard and Poors’ta da sabit tutmalarının seçimlerden kaynaklanan etki olacağını düşünüyorum. Ama pozitif etkiyi de yılın ikinci yarısında, tamamında… Hepsinde de pozitif etkileri göreceğimize inanıyorum” değerlendirmesini yapmıştı.
 
DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR 
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, S&P’nin değerlendirmesinin piyasa etkisinin sınırlı kalmasını beklediklerini söyledi.
 
S&P’nin, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendirdiği için Fitch ya da Moody’s açıklamalarına göre daha iyimser bir ton beklenebileceğini aktaran Yılmaz, 2014 Kasım ayındaki görüşlerin tekrar edilmesini mümkün gördüklerini kaydetti.
 
Açıklamalarda gelişmekte olan ülkeler için bu yılın en ciddi riskini oluşturan özel sektör döviz pozisyonunun vurgulanacağını dile getiren Yılmaz,  “Dış finansman ihtiyacının sürmesi nedeniyle S&P’nin not ya da görünümde değişikliğe gitmeyerek ülke kredi notunu BB+ sabit tutarak görünümü de negatif teyit edeceğini düşünüyoruz” dedi.