S&P 500 tepetaklak, 2018 yılı kazancı sıfırlandı

0
35

Fortune.com’da yer alan habere göre, S&P 500 ve Dow Industrial Average gibi ABD varlıklarını kapsayan büyük çaplı endeksler dün (çarşamba) faiz artırımı ve gümrük vergileriyle ilgili kaygılardan dolayı büyük bir kan kaybı yaşadı.
Dow dünkü seansta yüzde 2,4’lük bir düşüşle 24,582 puana gerilerken, daha pahalı olan S&P 500 ise yüzde 3‘lük bir kayıpla 2,656’ya düştü. Geniş kapsamlı olarak bakıldığında ise daha vahim bir tablo ortaya çıkıyor: S&P 500’deki yüzlerce şirket, piyasaların en şaşaalı günlerini yaşadıkları eylül ayından bu yana en az 1,7 trilyon dolar değerinde bir kayıpla 23 trilyon dolara geriledi.
Borsalarda satış furyası eylül ayı sonlarında FED’in faiz artırımı kararının ardından meydana geldi ancak küresel ekonomiyle ilgili endişeler bu trendi daha da derinleştirdi.
Örneğin, inşaat makineleri devi Caterpillar’ın hisseleri, Trump yönetiminin uyguladığı gümrük vergileri sonucu üretim maliyeti arttığından dün (Çarşamba) yüzde 5,6 oranında değer kaybına uğradı.
Öte yandan, Çin ila ABD arasındaki gümrük vergisi savaşlarının euro bölgesini de etkilediği görülüyor. Euro bölgesinin ekonomisi eylül ayında son iki yılın en düşük büyüme oranını sergiledi.
Analistler, ekonomideki yavaşlamayı ihracattaki gerilemeye bağlarken, ticaret savaşları ve gümrük vergilerinin global ekonomide karanlık bir görünüm yarattığını ifade ediyorlar.