Soros’tan Brexit uyarısı

0
26

Şöhretini 1992 yılında GBP’ye karşı aldığı pozisyon ile kazanan ünlü yatırımcı Georgre Soros, 23 Haziran’dan yapılacak referandumdan İngiltere’nin AB’den ayrılması yönünde bir karar çıkması halinde bunun GBP’de Kara Çarşamba’dan yaşanandan daha büyük ve yıkıcı devalüasyona yol açacağını savundu. 
     
Soros’un Quantum Fonu 1992 yılında GBP’nin Alman Markı karşısında aşırı değerli olduğuna başarılı şekilde oynayarak Başbakan Major’u GBP’yi Avrupa Kur Mekanisması (ERM) dışına çıkarmaya zorlamıştı. 
     
Guardian gazetesine yazan Soros, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda GBP’nin en az yüzde 15 değer kaybedeceğini, bu değer kaybının yüzde 20’yi bulabileceğini belirterek, hali hazırda 1,46 dolar olan paritenin 1,15’e gerileyebileceğini vurguladı. 
     
Soros, “Bu devalüasyonun Eylül 1992’deki yüzde 15’ten daha büyük ve aynı zamanda daha yıkıcı olmasını beklerim” dye konuştu.

Soros, Avrupa Birliği çökerken Rusya’nın global bir güç olarak ortaya çıkmakta olduğunu savundu. Soros, bu
durumun tersinin SSCB çökerken AB’nin yükselişi şeklinde gerçekleştiğini de hatırlattı. 
   
Open Russia tarafından Londra’da düzenlenen toplantıda konuşan Soros, AB’nin kaderinin Ukrayna’nın geleceğine bağlı olduğunu her zamankinden daha fazla hissettiğini belirtti.