Sodexo’dan yeni iş alanı

0
98

Globalde üç ana faaliyet alanı ile hizmet veren (yerinde hizmet yönetimi, avantaj ve ödüllendirme hizmetleri ve kişisel ve evde bakım hizmetleri) Sodexo, uçtan uca dijitali kullanarak hem üye iş yerleri hem de müşterilerinin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Şirketin 2019 yılı Türkiye gündeminde kreş hizmeti gibi yeni iş alanlarına yatırım yaparak ile büyümek yer alıyor.

BEGÜM NUR ALKIŞ

Türkiye’de yemek kartı sektörü pazara yeni giren oyuncularla birlikte büyümeye devam ediyor. İngiliz yazar Virginia Wolf bir sözünde, güzel bir yemek yemeden iyi düşünebilen, sevebilen ya da iyi bir uyku çekebilen kimseyi tanımadığından bahsediyor. Çalışanın iş motivasyonu üzerinde olumlu etkisi ile Wolf’un sözünü destekler nitelikte olan yemek kartları da yoğun iş hayatı içerisinde sunduğu avantajlar ve yemek seçme özgürlüğünü tanıması ile önemli yer tutuyor. Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Karaca, Doç. Dr. Özlem Hesapçı ve Gözde Baycur’un hazırladığı “Türkiye’de Yemek Kartlarının Makroekonomik Etki Analizi” raporuna göre, yemek kartı sisteminin Türkiye ekonomisinde yarattığı toplam ciro hacmi 25,4 milyar TL.

Raporda ayrıca yemek kartı sisteminin kamuya sağladığı vergi gelirinin 5,4 milyar TL olduğu ve çalışan verimliliğinin ise yüzde 5 ile 10 arası bir oranda artış gösterdiği bilgisi yer alıyor. Sağladıkları avantajlar ile çalışan memnuniyetini artırmaya odaklandıklarını söyleyen Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Eda Uluca Özcan, “Yemek çek ve kart hizmetinin doğuşu gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de sosyal bir faydaya dayanıyor. Bu anlamda, Türkiye’nin her yerinde her kesimden çalışanın, şirketlerinin onlara sunduğu hak doğrultusunda yemek yardımına ulaşmaları önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Memnuniyeti artan çalışanlar firmaların performansına ve verimliliğine olumlu katkı sağlıyor” diyor.

Fransız menşeili Sodexo’nun bugünkü faaliyet alanının kökleri, Marsilya limanındaki gemilere erzak sağlama işine dayanıyor. Ailesiyle 20. yüzyılın başına kadar gemilere malzeme satan bir şirketi yöneten Fransız iş insanı Pierre Bellon, 1966 yılında yemek tedariği ve dağıtımı alanında bir fırsat görüyor ve Sodexo’yu kuruyor. Globalde 460 bin çalışanı ile 72 ülkede faaliyet gösteren Sodexo günde 100 milyon tüketiciye hizmet veriyor. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri ise globalde 34 ülkede her gün 35 milyon tüketiciye hizmet veriyor.

31 Ağustos 2018 tarihli konsolide geliri 20,4 milyar euro olan Sodexo Global’in, faaliyet alanı ise oldukça geniş. Şirketin globalde kreş yardımı, akaryakıt harcama yönetimi, spor, kültür, wellness hizmetleri ile seyahat yönetimi, masraf yönetimi, ulaşım hizmetleri gibi hizmetleri bulunuyor. Özcan, “Yemek işindeki uzmanlığını geniş alanlara taşıyan Sodexo, Paris’in en turistik gösteri merkezlerinden biri olan Lido’yu işleterek eğlence sektörüne de giriş yaptı. Eyfel Kulesi’nde yer alan ünlü şeflerin yemek yaptığı Le Jules Verne restoranı ile Seine Nehri’nin kıyısındaki restoran teknelerinin de işletmeciliği Sodexo’da” diyor ve devam ediyor: “Yeni iş alanlarında yeni yatırımlarımız olacak. Yeni yatırımlarla büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz, önümüzdeki dönem bir kreş hizmeti vermeyi düşünüyoruz.”

Önümüzdeki dönemde dijital araçları gerek süreçler, gerek pazarlama alanında daha çok kullanacaklarına dikkat çeken Özcan, “Şirketimizin dijitalleşmesine ivme kazandırıyoruz” diyor. Sodexo’nun Türkiye’de iki ayrı faaliyet alanı (avantaj ve ödüllendirme hizmetleri, entegre hizmet yönetimi) var. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye’de 45 binin üzerinde üye iş yeri (restoran, kafe vb.) ile her gün 1 milyonun üzerinde tüketiciye hizmet veriyor. Sodexo’nun 2019 yılı planları arasında, teknolojinin getirdiği tüm olanaklarla tüm paydaşlarına dijitali de kullanarak değer üretecek bir yol haritasını takip etmek yer alıyor.

Bu amaçla Ekim 2018’de sunulan mobil ödeme hizmeti ile Sodexo’nun Restaurant Pass yemek kartı sahipleri, akıllı telefonlarına kuracakları “Sodexo Mobil Uygulaması” üzerinden kartsız ödeme yapabiliyor. Ayrıca Nisan 2018’de hayata geçirilen Misket uygulaması, Sodexo’lulara, Restaurant Pass kartları ile özel olarak seçilmiş Misket üyesi iş yerlerinde yaptıkları harcamaların yüzde 10’u değerinde Misket kazandırıyor. Kartlarda biriken misketler tekrar harcamaya dönüştürülebiliyor. Kazanılan her bir misket 1 TL değerinde. Özcan, “Misket uygulaması ile Nisan 2018’den beri 15 bin müşterideki 60 bin tüketicimiz yüzde 10 ek bakiye kazandı” diyor. Uygulama ile yaklaşık 900 bin TL misket kazandırıldı.

Rakamlarla Sodexo Türkiye

  • Sodexo müşterileri çalışanlarına ortalama 16,9 TL yükleme yapıyor. Mikro ölçekli şirketler 16 TL yükleme yaparken, büyük ölçekli şirketler 19 TL yükleme yapıyor.
  • Sodexo tüketicileri, restoranlarda günlük ortalama 20,9 TL harcıyor. Harcama tutarı ise yüklenen tutardan fazla.
  • Günlük yemek harcamalarına bakıldığında, İstanbul’da 20,4 TL, Ankara ve İzmir’de 22,19 TL, Antalya’da 20 TL ve Gaziantep’te 16,6 TL harcanıyor. En fazla harcama ise 26,3 TL ile Yalova’da yapılıyor.
  • En çok yemek Şişli’de yeniyor ve günlük ortalama 18 TL harcanıyor.
  • Çalışanlar en çok kebap yemeyi seviyor. Türkiye’de en pahalı kebap ise Manisa’da.
  • Çalışanlar, kebaptan sonra ikinci olarak fast-food restoranlarını tercih ediyor.
  • En çok balık tüketilen il-ilçe ikilisinden ilki İstanbul-Sarıyer, ikincisi Ankara-Çankaya ve üçüncüsü İstanbul-Beşiktaş. En pahalı balık ise Tuzla’da yeniyor.
  • Sodexo mobil uygulama kullanıcı sayısı Türkiye’de 500 binin üzerinde.