Şirketin Hedefinde Dünya Markası Olmak Var

0
961
Industrial Welder With Torch

Kemerli Metal’in İhracat Müdürü Edanur Budak: “Kemerli Metal, beton donatısı için ürettiği çelik tellerle yapıları güçlendiriyor. Türkiye’de bu işi yapan tek firmayız. Yerli ve milliyiz.”

Beton donatısı için çelik tel üretimi yapan Kemerli Metal, orta vadeli planlamada ‘Kemerix’ markasına yaptığı yatırımların meyvelerini alıyor. Firma, havalimanlarından tünellere, beton yollara kadar birçok önemli projede yer alıyor. Son beş yıldır pazar payında önemli büyümeler kaydeden Kemerli Metal, 2020 yılında dış pazardaki önemli projelerde yer almayı hedefliyor.

Beton donatısı için çelik tellerin genellikle ithal edildiğini ve yurt içinde en büyük üreticinin de Kemerli Metal olduğunu vurgulayan Kemerli Metal Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracat Müdürü Edanur Budak, “Kemerix’in büyüme potansiyelini elinde bulunduran önemli bir yerli ve milli marka olduğunu vurguladı. Üçüncü kuşağın da yönetime dahil olması ile birlikte yönünü yenilik ve ürün geliştirmeye odaklayan Kemerli Metal’in İhracat Müdürü Edanur Budak ile şirketin bugünü ve yarınına dair ‘inovasyon ve yatırımlar‘ı Fortune Türkiye’ye anlattı.

Şirketinizi kuruluşundan bu yana hikayesini anlatır mısınız?

Şirketimiz 2008 yılında Kayseri’de kuruldu. Yaklaşık 23 bin metrekare alan üzerine kurulu olan tesisimizde; inşaat sektörüne yönelik, çelik sektöründeki geniş faaliyet alanı ve güçlü alt yapısıyla, ‘Kemerix’ marka yüzde 100 yerli, beton donatısı için çelik tel üretimi gerçekleştiriyoruz. Şirketimizde çalışanlarımız için yaratıcılığı ve ekip ruhunu destekleyen, kişisel gelişime olanak sağlayan, şirket hedeflerinin her kademede içselleştirildiği, düşüncelerin özgürce paylaşılabildiği şeffaf bir çalışma ortamı sunuyoruz. Bu bağlamda kurum kültürü ve etkin ekip çalışması ile piyasa verilerini en iyi şekilde analiz ederek, müşterilerimizin beklentilerine en doğru şekilde cevap veriyoruz.

‘Kemerix’ markalı beton donatısı için çelik teller üretiyoruz dediniz. Bunu biraz daha açar mısınız?

‘Kemerix’ markasının uygulama alanları hakkında bilgi verecek olursak; fabrika inşaatları, saha zeminleri, otoparklar, tüneller, köprü ve viyadükler, barajlar, şehir hastaneleri ve kurşungeçirmez atış poligonları yapımına kadar her alanda ürünlerimiz uygulanabiliyor. Ürünümüz uygulayıcıya maliyet, zaman, mukavemet ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantaj sunuyor. Beton donatısı için çelik teller aslında Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu sistemin kullanıldığı alanlarda zemin betonunun dayanımına olumlu etkisi var. Çelik tel katkısı sayesinde kırılma anında daha esnek ve yüksek mukavemet ile çatlama riskini daha aza indirgemek mümkün. Ürettiğimiz çelik donatı teli ‘Kemerix’ endüstriyel zeminlerde de alternatif ürün diyebiliriz. Türkiye’deki kapasite anlamındaki büyük yerli firmalarından biriyiz. Çelik donatı teli ile ilgili Türkiye bize başlı başına bir pazar oluşturuyor. Ülkemizde üretilen çelik yapıların yaklaşık yüzde 60’ı endüstriyel yapılar. Buna kuleler ve enerji alt yapı yatırımları da dahil edilirse bu oran yüzde 90’lara ulaşıyor.

Yurt içi ve yurt dışı hedefleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Kemerli, Türkiye’nin önde gelen sanayi merkezi konumunda olan Kayseri’de kuruldu. Buradan birçok lokasyona ürünümüzü ulaştırırken büyüme hedeflerimiz ve daha stratejik konumlandırmak amacıyla ikinci fabrikamızı da Kocaeli’ne kurduk. Bu yatırım hem yurt içi pazarda özellikle büyük projelere daha hızlı ürün gönderebilmemizi hem de Kayseri’deki mevcut fabrikamızda Ar-Ge çalışmalarımıza daha geniş bir alan açabilmemizi sağladı. Böylece iç pazarda özellikle büyük projelere daha özgüvenli şekilde dahil olma şansını yakaladık. İç pazar payımızı da markamıza yaptığımız yatırımların da etkisiyle ciddi oranlarda artırdık.
Dış pazar durumumuza da değinecek olursak; şirketimizde son beş yılı ihracat çalışmalarımızı artırmaya odakladık diyebilirim. Tabii önceliğimiz iç pazarda büyüyüp sonrasında dış pazarda bilinirliğimizi artırmaktı. İç pazarda istediğimiz seviyelere ulaştık. Dış pazarda da büyüyebilmek için gerekli çalışmalarımızı direkt pazarlama, fuar katılımları v.s. gibi çalışmalarımızla destekliyoruz. 2019 yılında ihracat hedefimiz üretimimizin yüzde 30’unu ihracatla değerlendirmekti. Biz bu hedefin üzerine çıkarak ihracat rakamımızı yüzde 55’e çıkarmayı başardık. 2020 yılında da ihracat anlamında çok iyi bir başlangıç yaptık.

Özellikle önemli projelerde yer aldığınızı belirttiniz. Bu projelerden biraz bahseder misiniz?

İstanbul Havalimanı’nda ‘Kemerix’ markalı ürünlerimiz kullanıldı. Bu tarz projelerde yer almak gelişimimize önemli katkılar sağlıyor. Güçlü ve sağlam yapılar oluşturan ürünümüz dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor. Şehir hastanelerinin zemin otopark betonlarında ürünlerimiz yer alıyor. Kuzey Marmara Otoyolu Tünel Projesi’nde Kemerix var. Ayrıca beton yollar gibi mega kamu yatırımlarının birçoğunda yer alıyoruz. Yurt dışı tünel projelerinde de önemli yol kat ettik.

Biraz kendinizden bahseder misiniz? Şirketin yönetimine nasıl dahil oldunuz?

27 yaşında ve endüstri mühendisiyim. Babam şirketi kurduğu günden beri yanındayım. Üretim sürecini baştan beri takip ediyorum. Üniversiteye başladıktan

sonra işle yakından ilgilendim. Özellikle ülkemizde büyük projeler başladıktan sonra biz de üretimi hızlandırdık. Üçüncü havalimanı, Kuzey Çevre Yolu gibi projelerde Kemerix olarak bütün süreci baştan sona tecrübe ettim. İşin her aşamasını detaylı öğrendim. Öğrenme hevesim bu süreci çabuk kavramama yardımcı oldu.

Şirket hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

En önemli hedefimiz dünya markası olmak. Bunun için de ihracat sürecini başarı ile geliştirmeyi çok önemsiyoruz. 2020’nin ilk iki ayı hedeflerimize ulaşabilmemiz adına olumlu sinyaller verdi. Hem kaliteyi hem de ihracatımızı artırmak çok önemli. Ben burada yurtdışında kendimizi tanıtmada önemli bir işlev göreceğimi düşünüyorum. Türkiye’de bu işi yapan tek firmayız. Yerli ve milliyiz.

Genç yöneticilere mesajınız var mı?

Küçük düşünmemek lazım. Hangi işi yaparsanız yapın işe odaklanmanız gerekiyor. Peter Drucker’ın güzel bir sözü vardır: “Dünün çözümleri bugünün sorunlarıdır. Bugünün çözümleri yarının sorunlarıdır.” Bu minvalde hareket edilmesi gerekir diye düşünüyorum. En küçük sorunda pes etmemek lazım. Dünyayı gezip kendimizi anlatmalıyız. Çok iyi üretim yapıyoruz ama doğru pazarlama süreçleri ile hedeflediğimiz noktaya ulaşacağımıza inanıyorum.

Köylerdeki kerpiç evlerin inşasında daha sağlam olsun diye çamurun içine saman katılırdı. Biz de modern yapılara daha sağlam olsun diye harcına ‘Kemerix’ katın diyoruz. Aslında geçmişten beri var olan bir uygulamanın daha teknolojik halini sunuyoruz. Ürünümüz beton uygulaması başlamadan önce torbalar halinde betona ilave ediliyor. Beton çelik donatısı kullanılan beton içine homojen dağılma özelliğine sahip, çatlaksız daha sağlam bir yapı ortaya çıkıyor.